Първите отзиви с назначаването на служебното правителство бяха позитивни и на него, подобно на 45-тия парламент, мнозина заложиха нови стари надежди. Първите думи на служебния министър-председател Стефан Янев пред медиите бяха обещание за пълна прозрачност и молба за 10-ина дни толеранс. Такъв толеранс нямаха мнозина от заварените политически кабинети и висши държавни администратори, освободени още в следобеда на издаването на указа на Румен Радев и оттогава събитията се развиват с шеметна скорост, невиждана за нито едно служебно правителство до момента, в които събития участват и прокуратурата, и Съединените американски щати. Ако можем да обобщим първите действия на кабинета, те са уволнения, уволнения, уволнения, съответно назначения, назначения, назначения, ревизии и разкрития. Всичко това като цяло се приветства от гражданите, като според последното проучване на „Маркет линкс“ над 60 на сто от българите одобряват кадровите рокади. Има обаче и някои откровени гафове, които не могат да бъдат подминати.

Пръв тон с освобождаването на стари кадри зададе вицепремиерът и вътрешен министър Бойко Рашков, може би едно от лицата в правителството, натоварени с най-големи очаквания и то не по отношение на организацията на вота на 11 юли, а за разчистване на „кочинката“ (по „Демократична България“). Рашков започна с административния секретар на министерството Бойко Славчев, освободен няколко часа след встъпването на министъра в длъжност, и продължи с директора на дирекция „Инспекторат“ Николай Гешев, излязъл в този момент (случайно?) в болничен – но пък придобил и право на пенсия. В силите за сигурност нещата често не са точно каквито изглеждат, като в случая със Славчев се оказа, че той бил свидетел по делото срещу президентския съветник Пламен Узунов, което автоматично даде повод за атаки срещу Рашков от страна на близките до прокуратурата медии. На което министърът отвърна, че ето, сега държавното обвинение ще разполага с цялото свободно време на свидетеля и отрече да е знаел за участието му в процеса (става дума за обществената поръчка за автомобили за МВР, която се проверява от ОЛАФ. Разследването е в досъдебна фаза, а че Славчев е свидетел не е официална информация - б.р.)

Рокадите в МВР продължиха, като една от приветстваните (и обикновено логични със смяна на правителство) бе тази на главния секретар на ведомството Ивайло Иванов. А мотивът: полицейското насилие по време на антиправителствените протести, в т.ч. под колоните на Министерския съвет, като Иванов упорито отказваше да изнесе подробна информация за вътрешните проверки и наказанията. Веднъж дори се мотивира с класифицирана информация. По същия повод бе отстранен и шефът на столичната дирекция на вътрешните работи Георги Хаджиев.

С гръмването на СРС скандала случайно или не, бяха отстранени от постовете си (преназначени) и нарочените участници в него – шефовете на ГДБОП и „Вътрешна сигурност“ - Любомир Янев и Стефан Банков. С гръм и трясък си отиде и „отпускарят“ със 123 дни отпуск - председателят на ДАНС Димитър Георгиев, последван от заместника си – Недялко Недялков.

Тихото оттегляне на Фичерова

Всичко дотук изглежда като да има логика в рокадите в системата за сигурност. Остана да виси обаче един въпрос към самия Бойко Рашков – как шефката на кабинета му (вече бивша) – Елена Фичерова, се е озовала на поста. Както е известно, Фичерова фигурира като един от учредителите на партията на бизнесмена с 18 повдигнати обвинения и „изгнаник“ в Дубай – Васил Божков. Била е вписана и като кандидат за депутат от БНО (с чийто мандат сеяви „Българско лято“) на вота на 4 април, но в последствие сама е искала заличаване на регистрацията. При публичните си изяви по темата Рашков акцентираше само върху професионалните й качества, обявявайки се сам за надпартиен. Но така и не стана ясно как името й се е озовало на бюрото му при все собствените му признания, че не я познава лично. В деня, в който САЩ обявиха санкциите срещу шестима българи, сред които и Божков, Фичерова сама е пожелала да напусне поста. Но това стана без много шум. За него съобщи БНТ, позовавайки се на свои източници в министерството.

Като кажеш А...

Скандалът с подслушванията на опозиционни за ГЕРБ политици и граждански активисти изглежда като дежа вю на отминали времена на "Цецомобили". 32-ма, 82-ма, размахване на листове в тв студиата, подмятане на имена, прякори, четене на стенограми от СРС - всеки ден научаваме по нещо ново. Фактът обаче че самият Рашков, както и служебният премиер Стефан Янев в публичните си изяви говорят убедено за наличието на такова подслушване, би следвало да означава неоспорими доказателства за такова. На този етап козът на ГЕРБ е "една жена ми каза" и "като кажеш А, кажи и Б". И именно това очакват всички странични наблюдатели от служебното правителство.

От податките дотук разбираме, че ако е имало слушане, то е било регламентирано. Че СРС-та са прилагани и по искане на прокуратурата по линия на предотвратяване на "тероризъм", а разрешенията са давани от спецсъда по един много формализиран процес. Това обаче остава в сферата на хипотезите и ако някой го твърди без доказателства, може да се окаже сам подсъдим.

Темата е изключително привлекателна за развитие на шпионски сценарии ала роман на Богомил Райнов, но ако служебното правителство не представи неопровержими доказателства, може да да бъде сигурно - ще бъде обвинено в създаване на още едно дежа вю - на "Костинбродската афера".

Бившата изпълнителна директорка на НАП Галя Димитрова може и да е била професионалист, обаче ще остане завинаги запомнена с отказа да прекрати отпуската си, докато личните данни на милиони българи течаха в мрежата. Решение, което било много трудно за взимане. Наследникът й на поста Румен Спецов обаче ще остави не по-малко трайна следа (вероятно и в женските сърца).

По какво е спец Спецов?

Спецов бе първата истинска кадрова изненада на служебното правителство, защото с обявяването на името му google търсачката показваше само негови снимки в изпълнение на хобито му. А че е имал нещо общо с приходната агенция се откриваше само в едно негово интервю за бодибилд медия, в която журналистът споменава с две думи фактът, че е работел в НАП, а той го коментира с една. Според официалната му биография, публикувана на сайта на НАП, Румен Спецов е завършил Стопанската академия в Свищов. Но и академията на МВР със специалност „Защита на националната сигурност“. В периода 2009 г. – 2015 г. работи в Централно управление на НАП, а от 2001 г. до 2006 г. в структурата на НАП в Добрич. 

Кой е Румен Спецов остава загадка и до днес. За отбелязване обаче е фактът, че бе един от първите висши администратори в новия кабинет, с който се срещна американската посланичка Херо Мустафа.

Шефът на приходната агенция обаче има голям проблем – ще трябва да докаже няколко неща, свързани с притежаваната от него и продадена през 2016 г. фирма „Гранекс Трейдър“. Знаел ли е, че тече данъчна ревизия на фирмата? Ако е знаел – затова ли я е прехвърлил на лице, за което се твърди, че е „сламено лице“ - заради натрупан към днешна дата дълг от 1,1 млн. лв. от фиска. И куха фирма ли е било това?

Минус за Спецов по казуса е, че до момента не е излязъл и сам да го коментира. Това прави само принципалът - министърът на финансите Асен Василев, който даде фирмата на прокуратурата. Въпреки че според ГЕРБ проверката може да се извърши служебно в системата на НАП за не повече от 5 минути.

Кой ще ни даде пари

Покрай сагата "Спецов" от ГЕРБ ехидно коментираха, че вземането на "Гранекс" вероятно е сред онези отписани от НАП като несъбираеми вземания за 10 млрд. лв., които Василев обяви още с първата ревизия на МФ. Ако тук са несъбираеми поради изтекла давност, Василев обяви нещо още по-неприятно: близо 16 млрд. лв. публичен ресурс - разпределян чрез обществени поръчки, плащания по европрограми и т.н., са получили фирми в България през 2020 г., като 3,4 млрд. лв. (или една пета) от общата сума е отишла в точно 7 фирми. Само за първите 4 месеца на 2021 г. 1,3 млрд. лв. са отишли в общо три компании.

А за състоянието на хазната министърът обяви, че на практика държавата има малко над 8 млрд. лв., но около 6 млрд. лв. от тях са неприкосновени, защото са резерви на различни фондове. Т.е. реално министерството на финансите разполага с около 2 млрд. лв. свободни пари. Още с встъпването си в длъжност Василев влезе в спор с предшественика си Кирил Ананиев за нуждата от актуализация в бюджета, каквато обаче може да се направи само от действащ парламент и обвини бившите управляващи, че сами не са направили това. И сега е заложена мина. Въпреки това служебният кабинет разпореди да продължи изплащането на 50 лв. към пенсиите - мярка въведена от стария кабинет уж в помощ заради COVID кризата, но според редица анализатори - като предизборен "подкуп".

Ето защо и Василев търпи критики от предишните управляващи. Борисов често припомня едни от първите му думи, че "фискално стоим стабилно". Пита и ако вярно пари няма, защо бе продължена мярката за пенсионерите. МФ, както и икономическото ведомство бяха критикувани вчера от бившта управляваща партия и заради обявената нова мярка в подкрепа на бизнеса - гаранционна кредитна програма за 2,5 млрд. лв., при която фирмите ще доказват само активност за последните 3 години. Попитаха а къде са безвъзмездните средства.

Стойчо Кацаров твори революции

Към момента най-запомнящият се и революционен ход на здравния министър Стойчо Кацаров е смяната на ръководството на болница „Лозенец“, по-известна като Правителствена. Той посегна към територията, която десетилетия наред оставаше неприкосновена и уволни изпълнителния директор на лечебното заведение – проф. Любомир Спасов, който е на този пост от 1998 г. Това действие беше предшествано от шокиращи разкрития за източване на здравната каса, трафик на органи от живи донори и трансплантация с предимство на висш държавен служител. В разгара на COVID кризата се оказа, че „Лозенец“ е била почти празна със заети 23 на сто от леглата.

Късно в петък дойде донякъде предизвестената новина за промени и в "Александровска". Позициите на ръководството на болницата бяха силно разклатени след точещи се скандали с обвиненията от един от членовете на Съвета на директорите (в оставка) доц. Александър Оскар за непрозрачност във вземането на решения и непрестанно влошаващо се финансово състояние. От здравното министерство вече отбелязоха, че финансови загуби устремно са почнали да се трупат, след като начело на лечебното заведение застава проф. Костадин Ангелов, от август 2020 г. здравен министър в кабинета на ГЕРБ.

 
След първите промени в сектора беше смяната на директора на мегаагенцията „Медицински надзор“ Георги Деянов. На негово място на 25 май беше назначен Георги Христов. Като причината на това си кадрово решение Кацаров посочи, че в агенцията има много забавени преписки, иска да ускори работата ѝ, а и през изминалата година са били извършени само две трансплантации от трупен донор, което той определи като срамно малко.
 

Кацаров засега не показва стремеж към уволнения на всяка цена. Управленските му цели обаче бяха съвсем решително дефинирани – ревизията на предишното управление на министерството и смяна на приоритети. Обяви, че слага акцента върху ваксинирането на най-уязвимите от COVID-19  – възрастните и хронично болните, заяви, че в работата си няма нужда от НОЩ и има достатъчно експерти, на които да разчита, назначи за свой съветник епидемиоложката проф. Мира Кожухарова (която по време на пандемията се изявяваше като по-умерен, но критик, на действията на предишната власт) и нареди проверка и оценка на управлението на COVID-кризата, с акцент върху причините за „ужасяващата смъртност“ през този период, решенията, вземани за ваксинационния процес и т. н.

В публичните си изяви д-р Кацаров набляга на имунизацията срещу COVID-19 като единствен сигурен начин за предотвратяване на нова вълна на коронавируса през есента. Натам са насочени и усилията на министерството. Същевременно макар и ревизирал някои свои доста скептични гледни точки от миналата година той и сега направи някои донякъде спорни изказвания – в интервю за радио „Дарик“ обяви, че мерки като маските, социалната дистанция и изолация са неефективни и пречат на нормалния живот.

В плановете на здравното министерство влизат епидемиологично изследване, за да се види колко хора са преболедували досега, без да с ясни подробностите, както и масирана кампания за ваксинация. Кацаров има предимството по отношение на епидемията - че пое министерството при благоприятна ситуация на ниско ниво на случаите на коронавируса.

Стилът му и подходът му са в рязък контраст с тези на предишния министър Костадин Ангелов, има едно единствено общо нещо в управлението на МЗ – и преди, и сега заповеди на министъра често се преправят и дообясняват.

Публичната тайна ББР и "Автомагистрали"

Може би най-голямата мисия на новия икономически министър Кирил Петков бе да осветли публичната тайна ББР. Години наред медиите пишат за раздаваните огромни кредити на големи фирми, свързани с имена като Делян Пеевски, Румен Гайтански-Вълка, Георги Георги Гергов и Ангел Палийски, Георги Самуилов и др. Или 22,4 на сто от кредитите са за големи фирми.

Макар и да не е незаконно, това нарушава духа на закона - ББР трябва да кредитира малки и средни предприятия, обяви Петков. Но едва ли е очаквал, че ще се сблъска с такава стена вътре в самата ББР, където действията му са системно бойкотирани от управителния съвет. "Информацията е готова, но няма да ви я дадем" - заявиха на принципала си министъра на икономиката и неговия новоназначен одитен комитет от УС - по темата с кредитните досиета на банката.

Бойкот Петков получи и от големите кредитополучатели - за исканите от него съвместни срещи. И така, към днешна дата все още не е известно какво пише в досиетата по отпускането на финансирането на именно тези големи дружества.

Междувременно стана ясно, че Сметната палата (СП) е извършила одит на старите министри на икономиката по отношение на упражняването на правата за собственост на дружествата с държавно участие, включително огромните и одиозни компании като ББР, ДКК, "Монтажи". А председателят й Цветан Цветков даде да се разбере, че дружествата не са се управлявали "както трябва". 

Иначе към момента е трудно да се припише гаф на Петков. Въпреки говоренето от страна на ГЕРБ, че изявите му по адрес на ББР можело да я превърнат в следващата КТБ.

И както споменахме Сметната палата, публичен (и унищожителен) вече е докладът й за "Автомагистрали". Държавната фирма получаваше милиарди по времето на кабинета "Борисов", а как ги харчеше? - Непрозрачно, без провеждане на обществени поръчки - по т. нар. in house процедура. Малко преди СП завесата повдигна регионалната министърка Виолета Комитова, обявявайки, че дружеството е отпуснало близо 190 млн. лв. авансово за укрепване на свлачища, а укрепените са... цифром и словом едно. А публичната тайна е, че "Автомагистрали" няма капацитет и въпреки забраната в закона за превъзлагане на дейностите на подизпълнители, именно чрез сключване на договори с трети лица са се случвали въпросните дейности. Тук става въпрос за едни близо 4 млрд. лв.

Черна точка за Комитова обаче е публикуването за обществено обсъждане на наредбата, изготвена от администрацията на ГЕРБ и "Обединени патриоти" за свободното къмпингуване. Тя трябва уж да го уреди, а на практика го прави невъзможно и го бламира. За което и любителите на природосъобразния туризъм вече се готвят за протест.

На министърката принадлежи и препоръката кметовете на общини да публикуват като адрес за регистрация за изборите адресите на трафопостове -  общинска собственост. За да се запишат там желаещите да гласуват, които ще са на почивка на 11 юли.

Безметежно образование, вълнения в културата

Най-безметежно изглежда предаването на властта в образователното министерство. Проф. Николай Денков обяви, че думата „ревизия“ не е сред приоритетите на МОН, одобри всички предприети от предшественика Красимир Вълчев действия, съгласи се с удължаването на учебната година, преподписа заповед на здравния министър за връщането в клас на всички ученици от 31 май, а на студентите – от 19 май. Просветното министерство трябва да участва и в провъзгласената от туристическото ведомство идея за пращане на учители и ученици на почивка в родните курорти. Засега не изглежда да е активна страна в процеса.

Протестърският дух не е напуснал министърът на културата Велислав Минеков, доскоро част от  т. нар. Отровно трио. Той намери време да се включи в протеста с искане на оставката на главния прокурор, да влезе в задочен конфликт с директора на БНТ Емил Кошлуков за обсноваността на живите включвания от изяви на вече бившия премиер Бойко Борисов и ГЕРБ и съответно прекъсване на програмата на обществената телевизия. Минеков дори намекна, че иска оставката на Кошлуков, към която по закон няма никакво отношение. Той показа отново доста разчупено отношение към законите, като обяви от Рим, че българските художници вече ще могат да изнасят свободно и без ограничения произведенията си извън страната. Редът за износ на произведения на изкуството обаче е определен в Закона за курлтурното наследство, т.е. заявката на служебния министър няма как да бъде осъществена. 

Най-силна реакция предизвика обаче изказването му, че загубите от множество „културни предприятия“, на които е принципал министерството на културата, са ужасяващи – до 20 млн. И че може да се мисли някои от тях да бъдат затворени. В отговор председателят на Съюза на артистите Христо Мутафчиев заговори за искана оставка на министъра. След среща с директори на държавни театри Минеков обясни, че няма да има такова закриване.

И някои странности

Описаното дотук далеч не изчерпва събитията от изминалите точно 25 дни от встъпването в длъжност на служебното правителство. Но пък има още няколко неща от комичен характер, които направиха впечатление. Незабелязан не остана зам.-министърът на МРРБ Тодор Стоянов, който се оказа активен протестиращ от времето на летните протести и така се озова и пред ДАНС, където група граждани блокира пътното движение. Демонстрацията бе срещу подслуванията. Твърдения имаше, че участва и в щурма на Съдебната палата и кабинета на главния прокурор от по-рано тази седмица - по време на протест, организиран от "Правосъдие за всеки".

Подмятания с усмивка предизвика и идеята на Министерство на туризма ученици да пълнят Черноморието ни - алюзия с идеите на самонареклите се "патриоти" за пълнене на държавните почивни станции с медици, но и с чиновници.

Позитивно пък е отношението към министъра на околната среда и водите Асен Личев. Личев се обяви за редица неща, които гражданите отдавна искат - ограничаване на строителството по Черноморието, премахване на "подпорната стена" при Алепу, обявяването на нови защитени зони, в т.ч. Карадере (сега също заплашен от застрояване), спиране на горенето на отпадъци. Но Личев се оказа освен без бюджет в МОСВ, и с вързани ръце заради неуредени въпроси вътре в самото министерство, както и заради липсата на парламент.

За отбелязване е още една "странност" - половината от новоназначените областни управители са такива с минало в МВР и ДАНС. А мнозинството е от бивши и настоящи представители на БСП, (не само областните, а и техните заместници). Това веднага даде повод за критики от ГЕРБ - че левицата не може да спечели избори и затова с любезното съдействие на Радев и назначения от него служебен кабинет влиза във властта "през задния вход".

 
Тестът за това правителство ще е именно в обещанията му за прозрачност. Започвайки с доказателства за това имало ли е наистина подслушване на опозиционни на ГЕРБ политици и граждански активисти, довършване на разкритията за ББР, "Автомагистрали", ДКК и останалите т.нар. държавни мастодонти и бързи отговори за Спецов и Фичерова. Но най-вече тест ще е доброто организиране на изборите така, че никой да не продума за касиране - което би означавало поредно насаждане на съмнения за честността на вота, които нито една хартия или технология не би могла да пребори.