123 дни отпуск като „демонстрация на нежелание“ от страна на бившия вече председател на ДАНС Димитър Георгиев да работи със служебното правителство. Пристрастни действия „в политически смисъл“.

Така служебното правителство е описало в мотивите си предложението си до президента Румен Радев да освободи Георгиев от поста, показва документът, публикуван в Информационна система за правна информация на Министерския съвет. Както е известно, решението на МС бе взето вчера, а след заседанието бе обявено лично от служебния премиер Стефан Янев. Държавният глава не закъсня с реакцията, като в рамките на същия ден издаде съответния указ.

„Предложението за прекратяване на пълномощията на г-н Димитър Здравков Георгиев като председател на Държавна агенция „Национална сигурност“ кореспондира с необходимостта да се гарантира устойчивостта на системата за защита на националната сигурност в условия на специфична динамика на вътрешнополитическия процес“, четем още в самото начало на мотивите.

А после е описана 5-месечната отпуска, дадена на Георгиев от предходното правителство, която съмнително съвпада с времето на живот на служебния кабинет, изборите на 11 юли и евентуалното конституиране на редовен кабинет:

„Подадената молба за отпуск в периода от 07.05.2021 г. до 06.09.2021 г. (123 дни) е демонстрация на нежелание от страна на г-н Георгиев да изпълнява своите служебни задължения и функции на ръководител на ключова структура от системата за защита на националната сигурност в контекста на перспективата да работи със служебно правителство.“

„Това дава основания да се допусне, че г-н Георгиев действа пристрастно в политически смисъл, нарушавайки принципа на политически неутралитет“, пише още в мотивите си МС.

И в заключение се посочва:

„Със своето поведение и действия Димитър Георгиев накърнява престижа на Държавна агенция „Национална сигурност“, призвана да изпълнява политиката по защита на националната сигурност“.

Именно последното е и едно от законовите основания за предсрочно прекратяване на пълномощията на председател на ДАНС. 

В същите мотиви е описана и биографията на новоназначения шеф на службата - Пламен Тончев: Роден на 2 юли 1970 г. От 1994 г. до 1997 г. е командир на взвод и командир на батарея в Национална служба Вътрешни войски – София. От 1997 г. до 1999 г. е главен инспектор в Национална служба „Сигурност“. От 1999 г. до 2005 г. е старши инспектор в Национална служба „Сигурност“ при МВР - Враца. От 2005 г. до 2009 г. е началник на сектор борба с организираната престъпност при ОД на МВР – Враца. От 2009 г. до 2020 г. е директор на Териториална дирекция „Национална сигурност“ - Враца при ДАНС. От 2020 г. до настоящия момент е директор на Териториална дирекция „Национална сигурност“ - Кюстендил при ДАНС.