"Информацията за кредитните досиета е готова, но няма да ви я дадем". Това е точен цитат на думите на Управителния съвет на Българската банка за развитие към новоназначения одитен комитет на институцията. Обяснение за отказа - няма. Това заяви днес пред журналисти служебния министър на икономиката Кирил Петков на специална пресконференция. 

Одитния комитет на банката, който бе сменен именно от Петков, е всъщност органът, който има право да направи проверка на досиетата и да ги оцени. След това може да представи обобщена информация на министъра като принципал и собственик на капитала на банката, поне според Закона за независимия одит. Така няма да бъде нарушен и закона за банковата тайна. 

"Днес сезирах Българската народна банка и надявам се в рамките на деня одитния комитет да има достъп до кредитните досиета, както е по закон", заяви днес Петков. 

По думите му, именно БНБ е органът, който може да нареди на Управителния съвет (Николай Димитров, Живко Тодоров - председател, Панайот Филипов) да си свърши задълженията. Министърът обаче няма какво да направи без БНБ. 

Петков обясни, че се надява това да е просто импулсивна грешка и тя да бъде поправена. Не стана ясно дали ако БНБ нареди на УС да подаде информацията към одитния комитет, ще последват някакви наказания за членовете на УС. 

Министър Петков за пореден път обяви, че банката е свръхликвидна и че неговите опити да засили прозрачността пред нея не са "атака" по банковата стабилност, както се опитват да изкарат действията му близки до бившите управляващи медии. 

Петков подчерта, че ще опита да използва целия ликвиден потенциал на банката за помощ на малки и средни предприятия и обеща, че до края на седмицата ще има постъпки в тази посока. 

И още нещо интересно - предложената от него промяна на устава на банката, според която ББР ще може да раздава кредити само до 5 млн. лв., трябва да бъде внесен за одобрение в БНБ именно от Управителния съвет на банката. Не е ясн дали това е станало вече. ПРи всички положения УС е длъжен да го направи, заради официалното искане на принципала.