Главният секретар на МВР Ивайло Иванов е освободен заради използването на сила при потушаването на протестите срещу правителството на Бойко Борисов на 2 септември миналата година. Това показват публикуваните на сайта на правителството мотиви, с които служебният министър-председател Стефан Янев предлага на президента Румен Радев да прекрати правомощията на Иванов.

„Правомощията на главния секретар на Министерството на вътрешните работи - главен комисар Ивайло Стефанов Иванов, се предлага да бъдат прекратени във връзка с нарушение на основни принципи за работа в МВР, изразяващо се в незачитане и негарантиране на правата и свободите на гражданите и тяхното достойнство, като и в липса на обективност и безпристрастност, с което е накърнил престижа на МВР както пред служителите на МВР, така и пред обществото", пише в мотивите.

Според тях "при неутрализиране на протеста служителите на МВР допуснаха грешки от организационен и тактически порядък".

"Въпреки твърденията на главен комисар Ивайло Иванов, че операцията на полицейските органи е „перфектно организирана“ и са се справили „професионално“, вечерта на 2 септември 2020 г. в гр. София напрежението между органите на реда и протестиращите ескалира и се допуснаха сблъсъци - пише още в документа. - Пострадаха в различна степен лица с агресивно поведение, но също така и мирни протестиращи граждани, и журналисти".

Той посочва, че случилото се е намерило отзвук "в позициите на редица международни правителствени и неправителствени органи и организации" и че социологически проучвания показали, "че обществото иска промяна и не толерира полицейското насилие".