Новият служебен министър на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров издаде заповед, в която акцентът във вакцинацията се измества към личните лекари като се създава организация за тяхното снабдяване с препаратите. Досега те "се конкурираха" с т.нар. зелените коридори, а получаването на заявените от тях дози беше съпроводено с дълги опашки пред РЗИ, а в по-предишна фаза им бяха раздавани по 1-2 флакона от ваксина. Възрастните хора, хронично болните, живеещите в отделечени места бяха сред групите в обществото с най-затруднен достъп до ваксините. С новата заповед на Кацаров се прави опит това да бъде преодоляно. 

"Директорите на регионалните здравни инспекции (РЗИ) да създадат организация за приоритетно доставяне на ваксини срещу COVID-19 на общопрактикуващите лекари. Ваксините се доставят всеки понеделник на база на предварително заявени от всеки общопрактикуващ лекар количества и вид, в зависимост от наличностите", се казва в заповедта на д-р Кацаров.

Директорите на РЗИ имат срок до утре, 18 май, за да определят логистични пунктове във всяка община, а "където е необходимо до отдалечени населени места за доставка на ваксините, като предварително обявят приблизителен час на доставката. Адресите на пунктовете с публикуват на интернет страницата на РЗИ,  в едно с лице и телефон за контакт".

Всеки общопрактикуващ лекар до четвъртък на предишната седмица по електронна поща на РЗИ заявява необходимите количества ваксини срещу COVID-19 (по вид,
за първа/втора доза, брой флакони) за следващата седмица, както и логистичния пункт, от който ще ги получава, се изяснява още в заповедта новата логистика.

Транспортирането на заявените дози става от РЗИ, а при необходимост - от "регионалните структури на МТСП, МВР, областните управители и кметовете на общини".

Приоритет стават рисковите групи - възрастни и болни

В заповедта на здравния министър има и друго важно уточнение - от понеделник до четвъртък при личните лекари и в разкритите центрове ще се ваксинират хора само над 60 г. и болни с определени хронични заболявания, които са сред най-рисковите групи от COVID-19.

"В този период се допуска ваксиниране на лица и под 60 годишна възраст, ако са диспансеризирани с исхемична болест на сърцето, хронична бъбречна недостатъчност, захарен диабет, мозъчно-съдова болест, хронични белодробни заболявания и онкологични заболявания или други по преценка на лекаря. Петък, събота и неделя на всяка седмица се ваксинират всички желаещи лица по реда на записването", нарежда здравният министър.

Общопрактикуващите лекари трябва да изготвят списъци с трудноподвижни пациенти, а РЗИ-тата да организират мобилни групи, които да извършат ваксинацията възможно най-бързо.

Д-р Кацаров: Да го направим. Вече платихме висока цена

Здравният министър д-р Стойчо Кацаров записа и специално обръщение, в което апелира българите да се имунизират.

"Успехът или неуспехът ще зависят от всички нас, от всеки един гражданин. Нека да го направим", призовава във видеото той.

Д-р Кацаров подчертава, че намаляването на разпространението на вируса, което регистрираме през последните седмици, се дължи по-скоро на времето отколкото на нашите действия, че опасността не е преминала и липсват гаранции, че няма да се върне.

"Харесва ли ни, или не, единственият начин е ваксинацията. Всеки може да го види в показателите на страните, които ваксинираха по-голяма част от населението си. Ние сме на последно място в ЕС", напомня още той като споменава, че в България е много нисък процентът на имунизираните сред уязвимите групи.

"Знам, че мнозина от вас се съмняват в безопасността на ваксините", обелязва още Кацаров и признава: "Аз също съм имал своите резерви, най-вече заради краткия срок и обхват на клиничните изпитвания."

"Факт е, че ваксините са приложени на милиони хора по цял свят и страничните реакции са съвсем малко. Видимо и за неспециалистите е, че ползата надвишава многократно риска", казва здравният министър.

"Вече платихме достатъчно висока цена. Само за последните 6 месеца умряха с 26 хил. души повече, отколкото са умирали за същия период на годината през всяка една от последните пет години. Това е два пъти повече от жертвите, които България е дала през Втората световна война.  80 процента от починалите са наши сънародници над 60-годишна възраст....От това кога ще достигнем колективен имунитет зависи колко дълго ще продължат мерките. Ваксинирането е доброволно, всеки трябва да реши сам за себе си и своите близки. Не мога да ви предпазя, ако вие самите не го желаете", добавя Стойчо Кацаров.