В деня, в който служебният премиер Стефан Янев представи официално новите 28 областни управители, от ГЕРБ свикаха пресконференция, за да обявят колко много кадри на БСП има в изпълнителната власт, в т.ч. в областните управи. Обвиниха президентът Румен Радев и левицата, че тя е влязла във властта "през задния вход", без да е спечелила избори и съответно поставиха под съмнение честността на вота на 11 юли. "За цвят" и "за разкош", кадри имало и на ДПС и на Мая Манолова.

Пресконференцията се водеше от бившите депутати Тома Биков, Христо Гаджев и Георг Георгиев. И започна с думи на Биков, как в момента в Министерския съвет, понеже Стефан Янев "заминал нанякъде", срещата с новите областни управители се водела от президентския съветник Пламен Узунов. "В какво качество Пламен Узунов се намира в МС и води заседание с областните управители. Това е един от съветниците на президента със статут на обвиняем (за ОПГ за търговия с влияние, б.р.) и с отнет достъп до класифицирана информация", заяви Биков. И даде думата на Гаджев, за да изнесе информация, съобщена вече от всички медии още с представянето на състава на служебното правиителство и на политическите кабинети на министрите. А именно - колко кадри с връзки с БСП има в кабинета.

И Гаджев започна с министъра на правосъдието Янаки Стоилов, мина през говорителя на правителството Антон Кутев (апропо, и двамата считани за опозиция на лидера на БСП Корнелия Нинова), след което изброи още: Бойко Рашков (служебен вицепремиер и министър на вътрешните работи и бивш депутат на БСП), Христо Бозуков (министър на земеделието, назначен по времето на кабинета "Орешарски" за председател на Селскостопанската академия), Стела Балтова - (министър на туризма, бивш зам.-шеф на агенцията по туризма). Продължи с двамата заместници в социалното министерство Надя Клисурска и Иван Кръстев и с ексдепутата Явор Гечев - заместник в земеделието. Посочен бе и Пламен Славов - заместник в Министеретсво на културата, също бивш депутат от левицата.

"И това дори не е пълен списък. Очевидно БСП е една от партиите, които управляват в момента, въпреки че не са печелили избори и не през парадния, а през задния вход влизат в Министерския съвет", констатира Биков и като модератор на пресконференцията даде думата на Георгиев.

Който пък имаше за задача да обобщи левите кадри в областните управи. И го направи така:

"Възпроизвеждане на правителството на Пламен Орешарски - БСП, ДПС и малко Мая Манолова".

Благоевград, Николай Шушков - активист на БСП, бивш зам.-кмет на БСП. Кърджали, Даниел Делчев - общински съветник на БСП, Кюстендил, Александър Пандурски - зам.-председател на общинската организация на левицата, Перник, Симеон Василев - бивш депутат и зам.-кмет на БСП. Разград, Иван Борисов - кандидат-депутат на БСП, Сливен, Минчо Афузов - общински съветник от БСП, Смолян, Стефан Сабрутев - кандидат за кмет на БСП, София област, Радослав Стойчев - два пъти депутат от БСП и зам.-кмет на Самоков, Стара Загора, Иван Чолаков - общински съветник (БСП), Хасково, Минко Ангелов - депутат от "Изправи се! Мутри вън!", Шумен - бивш общински съветник от листата на БСП, Ямбол, Георги Чалъков - кандидат-депутат, БСП.

Изброяването на Георгиев продължи със заместниците в областните управи. Активист на ДПС в Благоевград, Бургас - член на областния съвет на БСП, Велико Търново - областен координатор на младежката структура на левицата, Габрово - едната заместничка - бивш депутат, другата - бивш зам.-кмет на Габрово (БСП). После: Добрич - председател на БСП в Крушари, а другият зам. - общински съветник, Кърджали - кандидат кмет за Кирково и областен управител при Орешарски, Кюстендил - кадър на Мая Манолова, Ловеч- ръководител на БСП в областта, Монтана - кандидат за кмет на Вършец (БСП), Пловдив - кандидат депутат на ДБГ (формацията сега подкрепя Манолова), а другата заместничка заемала същия пост при Орешарски. Последваха: Разград - кандидат за кмет на Калоян, а другият заместник - "кадър на БСП назначен в общината", Русе - кандидат за депутат на БСП, Смолян - кандидат-депутат на ДПС. Хасково - съветник във военното министерство при тройната коалиция и една депутатка на БСП, Шумен - в листата на Манолова, Ямбол - бивш член на БСП, днес общински лидер на АБВ (в коалиция с БСП за вота на 11 юли).

"Както виждате, статистиката може да се направи от само себе си. Но БСП, те са много еманципирани от изпълнителната власт към момента, но те ще организират прозрачни избори", подхвърли на финала Георгиев.

А Биков додаде:

"БСП, ДПС и Мая Манолова - това правителство е политическо правителство. Не е валиден аргументът, че ГЕРБ ще партизират областните управи."

Сега те очевидно се ръководели от БСП на принципа "Стани да седна". Не че било незаконно. 

"Не знаем защо тази коалиция не бе сформирана с третия мандат на БСП. По-скоро знаем - щеше да има парламент, който да контролира действията на правителството. 

Ние сме притеснени за организирането и провеждането на парламентарните избори. Проблемът на тези хора не е с ГЕРБ, а с демокрацията. В демократична страна управлява този, който е спечелил изборите. Те просто не могат да спечелят изборите и след като не могат, първият им рефлекс е да посегнат на демократичните избори", заяви в заключение Биков.