Служебното правителство обяви нова голяма мярка в подкрепа на бизнеса на специална пресконференция преди малко. Това ще бъде гаранционна кредитна програма на обща стойнот от 2,5 млрд. лв., но няма да минава през Българската банка за развитие, както бе досега, а ще се работи директно с търговските банки. 

Това заяви мининистърът на иконмиката Кирил Петков, който специално благодари на Българската банкова асоциация и нейните членове. По същество програмата ще гарантира 50% от кредитите на фирмите, които ще могат да вземат оборотни средства в размер на до 80% от приходите си за миналата година. Целта е да се набере бърза ликвидност, която да задържи бизнесите в конкурентната среда. 

Важно - тези кредити ще бъдат отпускани без каквото и да било обезпечение. Единственото условие е да може да се докаже бизнес активност през последните 3 години.

Обещанието на министъра е, че ще се работи по облекчен режим и че до 10 дни след кандидатстването парите ще бъдат на разположение. Достъп до подкрепата ще имат и самоосигуряващите се. 

Заемите ще се връщат за седем години. Според министър Петков един работещ бизнес би трябвало за това време да може да реагира и да изчисти задължението. 

Идеята зад програмата и нейното изпълнение се крие в два важни фактора. Първо държавата очевидно няма достатъчно свободен ресурс, който да разпределя едностранно. Особено след като актуализация не бе направена и няма как да бъде вдигнат тавана на дефицита. Второ - в момента банките са пълни с пари, които обаче не отпускат лесно. 

Затова е избрана именно формулата на държавно-частно партньорство, което да помага на бизнеса, обясни днес Петков. 

И още - социалният министър Гълъб Донев обяви, че за още два месеца се продължава и програмата 60/40. Тя е нотифицирана от ЕК за общ размер от 1,5 млрд. лв., а до момента са разплатени окол 1,4 млрд. лв. Тоест остават едва още 100 млн. лв., но разчетите показват, че ще стигнат за това време. Все пак се налагат някои корекции на праговете за допустимост, но те не бяха обявени.

Интересното от финансовия министър - след като преди два дни Асен Василев обяви, че се търси коя институция да провери продажбата на стара фирма на новия шеф на НАП преди години, защото НАП нямало как да проверява сама себе си, днес разбрахме и коя е тази институция. Лично от Василев:

"Прокуратурата на Република България!"

Това обаче не значело, че Румен Спецов е извършил престъпление. Асен Василев продължава да има доверие в него, но ако проверката докажела, че той е знаел, че продава фирма със задължения към НАП, то той ще бъде освободен.

Буквално минути след пресконференцията на служебните министри започна такава и на  ГЕРБ. Тя бе посветена именно на Румен Спецов. Междувременно Томислав Дончев коментира лаконичко и новатя мярка, обявена днес:

"Ако има новина, то е, че няма да има безвъзмездна помощ, тя се заменя с кредити. Което не отговаря на препоръките на Радев да са безвъзмездни", обяви той. 

Всъщност обяснението вече е ясно - пари за безвъздмездни средства без актуализация - няма.