След болница "Лозенец" в петък служебният здравен министър д-р Стойчо Кацаров смени Съвета на директорите и на още една от университетските болници - "Александровска".

Тази рокада е очаквана, заявката за нея беше направена още когато в сряда от министерството разпространиха справка за непрестанно влошаващото се състояние на лечебното заведение. На брифинг вчера Кацаров обеща днес да обяви решението си. 

Новите членове на Съвета са д-р Атанас Атанасов, проф. Румен Стоилов и Гергана Андреева - Сотирова. Изпълнителен директор ще е Атанасов, а начело на Борда застава проф. Стоилов, съобщиха в петък следобед от здравното министерство.

Д-р Атанас Атанасов е лекар, завършил МУ София, със специалност Хирургия, както и магистратура по Обществено здраве и здравен мениджмънт. Притежава богат мениджърски опит в управлението на общински и държавни лечебни заведения.

Проф. Румен Стоилов е дългогодишен служител на Клиниката по ревматология на УМБАЛ „Св. Иван Рилски“. В периода 2006 – 2008г. заема длъжността изпълнителен директор на УМБАЛ „Св. Иван Рилски“. Професор е в катедра „Ревматология“  на МУ София.

Гергана Андреева – Сотирова е юрист, дългогодишен служител на РЗОК- София, главен секретар на Националната здравноосигурителна каса, a по-късно и директор на РЗОК София. Към настоящия момент е директор на дирекция в Министерството на здравеопазването.

От края на 2019 г. държавните и общински болници са със статут на публични предприятия, като ръководствата им задължително се назначават с конкурс. Въведена беше и мандатност, както и строги правила за предсрочно освобождаване. Така принципалът - в случая Министерството на здравеопазването, има само две опции - смяна на база "тежко нарушение или системно неизпълнение на служебните задължения" или констатации, че не се изпълняват " заложените показатели в одобрената бизнес програма".

Този екип ще ръководи болницата до провеждането на нов конкурс.

Сегашната смяна беше предшествена и от около месец скандали в "Александровска". Началото беше поставено със сигнали, подадени от един от членовете на Съвета доц. Александър Оскар, че решенията за управлението на болницата се вземат непрозрачно, както и че има нарастващи финансови загуби в нея. В понеделник той подаде оставка от Съвета.

Според досегашния директор на болницата проф. Борис Богов, който е на поста от есента на м. г., не може да се търси отговорност за състоянието на лечебното заведение от ръководство, което управлява от няколко месеца, а действията на доц. Оскар (който е бил член и на предишния Съвет на директорите) са продиктувани от амбиции, свързани с политиката. Здравният министър д-р Кацаров също подчерта, че финансовите загуби, които растат лавинообразно след 2012 г., са натрупани по времето на предишния директор на "Александровска" проф. Костадин Ангелов, който през лятото на м. г. напусна поста, за да стане министър на здравеопазването в правителството на ГЕРБ. Според самия Ангелов се целят в него, а ще унищожат болницата.