След малко повече от ден новите мерки срещу пандемията - т.нар. зелени сертификати, станали вече стандарт в Европа и по света - ще влязат в сила. Някои искат да уволнят служебния здравен министър Стойчо Кацаров, други го хвалят.

Истината е, че Кацаров закъсня с тази мярка сериозно. И това е напълно обяснимо - въпреки уж публичната си трансформация от отричащ COVID-19 като сериозна болест в борец срещу пандемията, той продължава да се съмнява в много от мерките. И да носи наследството от доказано грешни тези във времето.

Същевременно, д-р Кацаров от доста време се опитва да остане мил на всички - и на хората, поемащи отговорност за своето здраве и това на останалите, и на другите, които отказват да се ваксинират. Не му се получава и с двете групи.

"Има нещо гнило с тази пандемия"

През март 2020 г. д-р Стойчо Кацаров, тогава просто лекар (макар и с политическо минало), се изказва срещу пандемията от COVID-19. Според него има нещо гнило в нея - смъртността не била 4%, а много по-малко, тъй като има много асимптоматични или неустановени болни. Реално грипът бил по-смъртоносен. Тези хипотези той развива в онлайн-изданието "Право и здраве" в края на март.

Разбира се, смъртността се оказва много по-висока - в момента 4,1%, а в някои части на страната достига дори 11%.

Година по-късно - през март 2021 г. - Кацаров вече е признал опасността от пандемията и нуждата от ваксинация. Но пак твърди, в ефира на BG on Air:

"Трябва да се започне ваксинирането от най-уязвимите групи - възрастните хора и тези с хронични заболявания - те са над 2 млн. души. Ако тези хора бъдат ваксинирани, могат да се премахнат всички мерки. По-младите го карат леко и няма проблем дори да се разболеят."

Разбира се, после се оказа, че и младите могат да карат болестта тежко - и дори да загиват без придружаващи заболявания.

"Няма риск да бъде претоварена здравната система"

През юни 2020 г. Кацаров е сред медицинските лица, станали любими гости на предаването "Студио Хъ" по партийната телевизия 7/8-ми. Преди всичко - защото основната теза на бъдещия депутат и водещ на предаването Тошко Йорданов е, че COVID-19 е измама, ваксините са експериментални, а маските - "парцали".

Тъй като никой епидемиолог или вирусолог няма да се съгласи с подобна теза, Йорданов кани д-р Стойчо Кацаров, специализирал здравен мениджмънт и право. 

"Няма никакъв риск, нито сега, нито в близко или по-далечно бъдеще да бъде претоварена здравната система. Медицински основания за обявяването и удължаването на тази епидемична ситуация няма, както нямаше и на 13 май", обяснява той.

Според него причините за извънредното положение са други.

"Притеснително е как се написа законът, който дава на правителството по всяко време да суспендира правата на гражданите", притеснява се Кацаров.

В друго интервю от 1 септември 2020-а Тошко Йорданов развива за стотен път популярните конспирации за това как болниците си търсят болни от COVID-19. Кацаров вяло отхвърля тази теза, но пък дава пример как Швеция не е наложила локдаун и строги мерки, и там "няма драма".

По-късно Швеция се оказа с най-висока смъртност сред всички скандинавски държави, а липсата на локдауни не спаси икономиката от срив.

Няма епидемиологична оценка, не е ясно колко хора са прекарали болестта, отбелязва тогава Кацаров. Година по-късно такава е налице, по нея се изписва и план, който обаче не се следва.

"До лятото ще постигнем колективен имунитет"

На 18 февруари 2021-ва Кацаров още не е министър, но отново е гост в тв 7/8-ми. Питат го дали ще изпълним ваксинационния план.

"Според мен няма да го изпълним. От различните приближени варианти, които сме изчислявали в нашия център, смятаме, че половината от населението на България вече се е срещало с COVID, изградило е имунитет, и най-вероятно до лятото ще постигнем колективен имунитет, но не чрез ваксинация, а чрез преболедуване."

Разбира се, последващото лято и четвъртата вълна показват, че населението не е изградило колективен имунитет - нито чрез преболедуване, нито чрез ваксинация. А бъдещият министър вече се е предал по отношение на ваксинирането, преди дори да е поел поста.

"Това с вълните е в голяма степен спекулация. Става въпрос за един процес, който ние не можем да контролираме, един го нарича вълна, друг го нарича пик, кой както иска може да го нарича. Процесът върви, населението продължава да се заразява, за съжаление огромна смъртност получи България в края на миналата година", признава обаче той.

Вече министър - но ваксините пак не са важни

През май тази година д-р Стойчо Кацаров вече е хванал юздите на здравното министерство и обещава в другите телевизии и медии, че се работи за повече ваксиниране, че виновни за ниската ваксинация са предшествениците му от ГЕРБ, и че нещата ще се подобрят.

Както Клуб Z писа, информационната кампания за ваксинация всъщност бива изтикана в ъгъла със смешен бюджет.

Тошко Йорданов обаче има тежки въпроси за новия министър - защо ще удължава извънредната епидемична обстановка, която е критикувал само преди няколко месеца.

"От медицинска гледна точка две неща будят безпокойство - липсата на информация колко души са боледували, и на второ място - индийският щам, който не знаем дали още е пристигнал. И на трето място - много малкият брой ваксинирани хора. Това е от медицинска гледна точка, те не са толкова съществени", обяснява Кацаров.

И подчертава важността на немедицинските причини - спирането на бонусите за пенсионерите, например, които са възможни само заради извънредната епидемична обстановка. 

"Проблемът не е медицински, а по-скоро социален?", пита Йорданов.

"Да", потвърждава министърът.

"Предпазват ли маските или не - този спор остана нерешен"

През юни тази година Кацаров отбелязва, че не си е променил мнението за маските или другите мерки като социалната дистанция.

"За маските мога да ви кажа следното нещо - не съм си променил мнението от това, че съм станал министър, смятам, че въздействието, влиянието... имаше спор тия маски предпазват или не предпазват, остана нерешен. Ако погледнем двете вълни, които минаха, изглежда, че маските кой знае каква роля не са изиграли, защото ние не сме спирали да носим маски на закрито, но вълните си минаха. Подобен извод може да се направи по отношение на другите мерки за дистанциране", отбелязва той.

Според него хората, които са се ваксинирали или преболедували, няма причина да носят маски, но признава - "няма как да знаем кой кой е".

Разбира се, още тогава имаше изследвания, които доказваха, че маските работят на популационно ниво за намаляване на разпространението на вируса. По-късно нови изследвания потвърдиха това многократно. Разбира се, това не взема предвид грешния начин, по който се носят маските и постоянното неспазване на мерките у нас, липсата на контрол.

"Такъв мор не е имало от 100 години"

Кацаров все пак не отрича високата смъртност, в която дълбоко се е съмнявал преди години. Тя няма връзка с маските според него, но е "огромна".

"Такъв мор в нашата страна не е имало от 100 години."

Той признава и че ваксините доказват рязък спад на смъртността. Това не радва особено Йорданов, който изтъква неколкократно, че те са още експериментални (което е откровена лъжа) и че имат опасни странични ефекти (които са невъобразимо по-малко от ефектите на вируса).

Не дадоха информация на хората, тези ваксини не са минали всички изпитания, казва Йорданов.

"Всеки човек трябва сам да вземе решение", отбелязва Кацаров.

Тази му колебливост по отношение на ваксините се забелязва и в други участия. На практика и в двата си мандата Кацаров почти никога не заявява твърдо, че ваксините са безопасни и достатъчно тествани. Подобни уверения излизат в пресссъобщения на здравното министерство, но не и от устата лично на Кацаров. Но той не пропуска да отбележи всеки път, че ваксинирането е доброволно и всеки трябва сам да вземе решение.

Не пропуска и да подкрепя някои от конспирациите на тв 7/8-и, според които се въвежда зелен паспорт, за да направят компаниите повече пари от ваксини.

"Със сигурност ще продължат тези съмнения да стоят, могат да се окажат и съвсем основателни", смята Кацаров.

Тогава служебният министър се изказва и против въвеждането на т.нар. зелен сертификат - който въведе със заповед вчера.

"Въвеждането на зеления сертификат от гледна точка на правата на човека е много проблематично. Отиваме отвъд определени граници на възможността да се управлява правото на свободно движение", смята Кацаров през май тази година.

Но седмици след бомбастичния ръст на случаите и на смъртността у нас - отново твърде късно Кацаров е "обърнал палачинката", както мърморят някои бивши негови фенове в най-новите му участия. Но е видно, че основна причина за това не са новите научни данни и факти около ваксините и COVID-19, а новият му пост - който държи вече за втори служебен мандат, без особени резултатите върху справянето ни с пандемията или темповете на ваксинация.