Три партии до момента приеха официално позиции срещу наложените от здравния министър Стойчо Кацаров нови противоепидимични мерки и дори го призоваха да подаде оставка.

Същевременно в социалните мрежи избухна масово негодувание срещу него - както срещу ограничаването на придвижването и посещението в различни обекти, но и заради това, че мерките са твърде закъснели и неефективни.

 

“Настояваме решенията да бъдат отменени и мерките да се обсъдят внимателно отново. Министър Кацаров не е в състояние да се справи с кризата, която се задълбочава. Очакваме  да подаде оставка”, заявиха от Изпълнителното бюро на БСП.


Според социалистите ваксинирането е доброволен акт. Ваксината би помогнала да се ограничи разпространението на болестта и да спаси човешки живот, но в същото време не трябва да бъдат ограничавани конституционните права на гражданите, смята ръководството на соцпартията.


“Категорично се обявяваме против безпринципното налагане на мерки от страна на служебното правителство. Това е социален геноцид! Оставка на Кацаров!”, призоваха и от ВМРО.

“Държавата ври и кипи от антиваксърски течения, които твърдят, че неведоми сили искат да ни чипират, а Вие въвеждате зелен сертификат реално за цялата гама от социални дейности на българина, без дори да сте си направили труда, между „изчегъртванията“ в държавата, да направите поне някаква работеща ваксинационна кампания. И като финал, правите ваксината задължителна, за да живеят социално едва 20% от хората в държавата”, пишат в изявление воеводите.

Днес от 12 ч пред Министерството на здравеопазването ще се проведе протест организиран от партия “Възраждане”. 

“Призоваваме в него да се включат всички граждани, които не желаят в страната ни да бъде въвеждан така нареченият  "Зелен сертификат". Очакваме здравният министър Стойчо Кацаров да слезе да разговаря с гражданите, да отговори на въпросите ни. 

Призоваваме Румен Радев да излезе пред нас, за да ни обясни защо правителството назначено от него продължава политиката на правителството на ГЕРБ и ВМРО - БНД, а по въвеждането на дискриминационни мерки, дори я надминава”, съобщиха от партията на Костадин Костадинов.


В социалните мрежи кипи също революционен дух и се цитират текстове от Конституцията и от европейски регламенти, че МЗ няма право да ограничаава правото на придвижване. Всъщност, заповедта на здравния министър ограничава достъпа до определени обекти заради епидемията, а зеленият сертификат улеснява придвижването за неговите притежатели и това вече бе практика в редица европейски държави. 

Засега фитнес залите, които или трябва да затворят, или да приемат само ваксинирани клиенти и да осигурят ваксиниран персонал, изчакват. Единствено собственикът на “Атлетик фитнес” Петър Ангелов заяви във фейсбук, че никой клиент няма да бъде върнат и залите остават отворени. Той уточнява в друг коментар, че не застават на страната на управляващите и очакват всички трениращи в своите обекти. 

 

"Считано от 21.10.2021г. в клубовете на Next Level ще се влиза с валидни документи за ваксинация, сертификат за преболедуване от COVID-19, отрицателен резултат от ПСР или бърз антигенен тест", заявиха от друга популярна фитнес верига.

Собствениците на заведения за хранене и развлечение обявиха "тотален бойкот" на представените от служебния здравен министър Стойчо Кацаров противоепидемични мерки, които ще влязат в сила от четвъртък. Те също поискаха неговата оставка.