"Вземам решенията с цялата си отговорност. Хората, които атакуват мерките, не предлагат никаква алтернатива.

Недоволството е предимно от политическите партии, разбираемо - те всички са в кампания. Аз ще бъда атакуван, за да спечелят допълнителни гласове."

Така отговори служебният министър на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров на критиките и обвиненията срещу въвеждането на т. нар. зелен сертификат за достъп до редица обществени места. Няколко партии поискаха и оставката му - БСП, ВМРО, от ГЕРБ го обвиниха, че следва нарежданията на президента Румен Радев. Антиваксърски партии като "Възраждане" и "Атака" даже оранизираха протест пред МЗ.

"Президентът няма никаква санкция за мерките", коментира по този повод Кацаров след заседанието на МС. 

За политическите си критици той каза още:

"Те си представят живота така: няма да се ваксинираме, няма да спазваме мерки и няма да лежим в болница. Няма такава житейска ситуация.

Ако някоя партия си представя, че това е възможно, ѝ трябва здравен министър магьосник, не като мен."

И добави: "Това са възможностите. Ако не се предприеме нищо, ще се стигне до пълен блокаж на здравната система". Това Кацаров определи като "акт на политическа безотговорност".

"Мерките бяха обявени в края на миналата седмица, беше широко обществено обсъждане, изпратих писма до повечето браншови организации, поисках становища, минаха през разширен експертен съвет, имах срещи с ръководителите на всички регистрирани болнични асоциации", описа той механизма, по който се е стигнал до тези решения.

Министърът коментира и реакциите от бранша на заведенията, които категорично се обявиха против мерките, както и се оплакаха, че са били измамени, като приетите решения се разминавали рязко с договореното с МЗ. Според Кацаров "протестът на г-н Алибегов е политически. Мерките бяха предложени писмено от него".

Той отново повтори, че "ситуацията е изключително сложна, под риск е капацитетът на болниците да приемат повече пациенти"

"Да се вземем в ръце и да спазваме мерките, които са възможно най-меки и най-добрата алтернатива на пълното затваряне", призова още министърът.

Срокът за сертификата за преболедуване няма да бъде удължен

Министърът направи и някои уточнения по съществото на сертификата. Срокът на документа за преболедуване няма да бъде удължен. На вчерашната пресконференция Кацаров каза, че се обсъжда подобна възможност. Днес уточни, че срокът остава 6 месеца. Повечето експерти били против удължаването му до 1 година.

По отношение на бързите антигенни тестове, които държавата обяви, че ще осигурява, министърът каза, че от МЗ смятат те да останат безплатни през цялото време. Здравното министерство е пуснало поръчка за 1 млн. теста.

Освен това:

"Получили сме от ЕС безплатни тестове, разпредили сме средства на здравните ниспекции също да закупят тестове и да ги предоставят. В цялата страна ще наситим с безплатни тестове", обеща Кацаров.

Той отново отказа да се ангажира с прагове, при които ще се мине към пълно затваряне, ако се види, че и зеленият сертификат не върши работа за спиране развитието на епидемията.

"Следят се няколко паралелни показатели, при това в аванс", каза само той.