"Маските не пазят", "маските са безсмислени", "маските са опасни" - тези твърдения продължават да се разпространяват в мрежата и на живо, въпреки множеството доказателства за ефективността на маските за намаляване на заразяването с COVID-19. Ново, този път наистина мащабно изследване на 342 000 души в продължение на 6 месеца забива последния пирон в ковчега на мита, че защитните средства не пазят от новия коронавирус.

Изследването, проведено в 600 села в Бангладеш в продължение на 6 месеца (ноември 2020 г. - април 2021 г.) е и демонстрация как се прави ефективна информационна кампания за важността да се носят маски и да се спазват мерките в пандемията.

Участващите в изследването са били разделени на две групи - 178 000 души са били насърчавани да носят маски, а 163 000 души са били контролна група, която не е получавала специално внимание.

За да окуражат хората в основната група, учените са приложили 4 метода - раздаване на безплатни маски на част от тях, предоставяне на адекватна и детайлна информация за нуждата от носенето им, регулярно напомняне да се носят, и демонстративно носене на маски от местни лидери и авторитетни лица в общността.

В добавка, за да тестват първоначалната теория на СЗО, че маските могат да създадат фалшиво усещане за сигурност, учените са проверявали и степента на социална дистанция. А 5 до 9 седмици след началото на експеримента са започнали анкети за симптоми на COVID-19 и вземане на кръв за тестване (взети от 10 952-ма души).

Не всеки е спазвал стриктно препоръките за носене на маска дори в основната група, но разликата е значителна. В контролната група едва 13,3% са носели маски редовно, а в основната - 42,3%. Изследователите признават, че ефектът от информационната кампания постепенно е започнал да се губи след спирането ѝ, но 5 месеца по-късно разликата между носещи и неносещи предпазни средства остава над 10%.

Увеличила се е социалната дистанция сред основната група - с около 5,1% повече в основната група са спазвали тази мярка в сравнение с контролната.

И най-важното - има спад от 9,3% на симптоматичните инфекции в основната група и 11,9% на докладваните случаи на COVID-19, информирана за маските и употребата им, в сравнение с контролната.

А хората, получили и безплатни хирургични маски, са били по-добре защитени - при тях спадът на инфекциите е с 11,2% спрямо контролната група. Това е средната стойност, при най-възрастните - хората над 60 години, които са и рисковата група, редукцията на инфекции е дори по-значима - 34,7%. Причината - те са спазвали по-стриктно препоръките. Пълното изследване, публикувано в журнала Discussion Papers, може да бъде прочетено тук.

Изводите от изследването са, че маските ефективно предпазват от разпространение на зарази, предавани по въздуха, като основната им роля е да защитят околните, а не нас.