Заклеха се новите депутати - точно в 9,28 ч. Но не всички - без народните представители, поставени под карантина. Заради тях по изключение работата на 45-ото народно събрание започва с извънредно решение - още преди политическите речи - за дистанционно участие, в това число и дистанционно полагане на клетва. Предложението дойде от „Има такъв народ“. А сред засегнатите беше и лидерът на партията Слави Трифонов, който обяви по-рано, че е с коронавирус.

 

Клетва от разстояние.

Президентът Румен Радев заедно със своето вице Илияна Йотова.

 

По традиция първото заседание бе открито от най-възрастния депутат. Това беше Мика Зайкова от „Има такъв народ“. 

„Моля за усмивки и за радост, нека народът да види, че народните представители в 45-ото НС са хора с добро настроение и имат хумор“, разведри обстановката тя. 

„Неуморимият бог на времето и датата в моя акт за раждане ми дадоха привилегията да открия 45-ото народно събрание, за което съм много щастлива и дано съм добра орисница. Вече 1300 години на този горещ кръстопът българите се борят за нашата красива и прекрасна земя като една човешка длан“, обърна се тя и към историята.

„Да, България е минала през много трудни премеждия, съдбовни, но винаги е възкръсвала, дами и господа, защото нашият народ винаги е намирал правилния път на възкресението.“

По време на заседанието стана ясно, че премиерът Бойко Борисов е внесъл оставката на правителството си писмено. Мика Зайкова не пропусна да отбележи, че това е неуважение към парламентаризма.

Новият парламент се конституира в старата си, историческа зала - тази с надписа „Съединението прави силата“, а не в Партийния дом.

Това доведе до леки технически неудобства - поименна проверка на кворум с вдигане на ръка. Тя отне повече време и звънецът удари за старт не в 9 ч., а в 9,18 ч. Последва и гласуване - съвсем аналогово - с вдигане на ръка и преброяване от квесторите на резултата. Онлайн присъствието бе одобрено и в 9,35 ч. клетва положиха Трифонов и още няколко карантинирани народни представители. В 9,36 ч. прозвуча химнът на България. Последван от химна на Европа.

В обръщението си държавният глава Румен Радев обяви, че няма да бави процедурата по съставяне на правителство. Заяви на депутатите, че не могат да бъдат „крепостни на никой политически лидер“, защото зад тях стоят избиратели.

ГЕРБ: Картаген трябва да бъде разрушен, но какво следва

"Още веднъж - готови сме да предложим управление на страната и да протегнем ръка. Отказваме да носим отговорност, ако страната бъде хвърлена в хаос, за да може някоя партия на нови избори да спечели още няколко евентуални депутати. Служебно правителство значи задълбочаване на кризата." 

"Вече разбрахме, че Картаген трябва да бъде разрушен, още не знаем какво следва. Дължите отговор не на нас, а на всички българи и тези, които са ви подкрепили. Реваншизъм? Това ли са плодовете на вашата въображаема победа", обяви от името на ГЕРБ Десислава Атанасова.

Предложението на ГЕРБ за премиер - Даниел Митов, заедно с друг депутат от партията - Тома Биков.
 

 

От партията на Слави засега няма да се занимават с мажоритарния вот

"Има такъв народ" няма да внася промени в Изборния кодекс, с които да се въведе мажоритарен вот за депутати. За сметка на това обаче ще внесе промени в закона за политическите партии, с които субсидията да стане 1 лв. на получен глас. Това каза зам.-председателят на партията Тошко Йорданов в словото си при откриването на новия парламент.
Групата на БСП на обичайните си позиции.
 

БСП повтори готовността да подкрепи кабинет на "Има такъв народ"

 
"Не преговаряме със задкулисието за власт и пари. Нито с Борисов за правителство, нито с ДПС за президент. Ние сме за открито и честно управление, което да започне разграждането на паралелната държава. Няма да правим голяма коалиция, няма да подкрепим правителство на Борисов. Ще подкрепим правителство на "Има такъв народ" по политики за разграждане на порочния модел на управление и грабеж", обяви Корнелия Нинова от името на БСП.
"Има такъв народ" отлага искането си за мажоритарен вот, каза от трибуната Тошко Йорданов
 

ДПС готово да подкрепи правителство на трите нови партии в НС

 
ДПС би подкрепило правителство на трите нови партии в парламента, но само с определени приоритети.
 

- План за излизане от пандемията - нова ускорена ваксинационна програма, по-ефективни мерки за защита на населението и бизнеса;
- Програма за възстановяване и устойчивост;
- Да започнат разговори за приемане с консенсус на икономическа програма;
- миДостойно членство в евроатлантическите структури.

 

10 приоритета обявиха от "Демократична България"

10 приоритета очерта съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов. Сред тях и целта - да бъде прекратен мандатът на главния прокурор Иван Гешев.

 

Мая Манолова: Първата стъпка е изваждането на мутрите от управлението

 
"Заставам на парламентарната трибуна, за да потвърдя една от целите на гражданите от протеста - "Мутрите вън". Отнася се не само за главните мутри, а и тези, които ги обслужваха" - така започна речта си председателката на шестата формация в парламента - "Изправи се! Мутри вън" Мая Манолова.

Сред гостите на балкона внимателно следи заседанието посланичката на Русия в България Елеонора Митрофанова.

Областната управителка на Пловдив Дани Каназирева вече като депутатка от ГЕРБ.
Депутатите се приготвят за заседанието на новия парламент, което се провежда в условия на пандемия.

 

Здравният министър Костадин Ангелов за кратко в ролята на депутат. Всички избрани за парламентаристи членове на кабинета "Борисов" се заклеха, но за малко. 

Радев заяви, че кризата с COVID, фалитите и бедността, както и неотложната актуализация на бюджета изискват оперативни решения.

„В понеделник ще проведа консултации за съставяне на правителство. Управляващото мнозинство не следва да бъде математически сбор от гласове. Безпринципна коалиция може само да задълбочи кризата. Нужни са ясни приоритети. Ясни граници на възможни компромиси“, заяви още в словото си президентът.

 
 

БСП вече обяви Кристиан Вигенин като свое предложение за заместник-председател, а за този пост коалицията „Изправи се! Мутри вън!“ номинира Татяна Дончева. Също така стана известно, че Десислава Атанасова сменя Даниела Дариткова на поста председател на парламентарната група на ГЕРБ, лидерът на БСП Корнелия Нинова ще оглави групата на социалистите, а Мая Манолова - тази на коалицията „Изправи се! Мутри вън!“.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, който отказа депутатското си място в 45-ото народно събрание, призова по-рано избраните си депутати още днес да депозират промени в Изборния кодекс за мажоритарно гласуване:

„Защото всичките ми се струва, че много лъжеха за мажоритарните избори, че били „за“ тях. Да видим колко са били честни! Ние с партията „Има такъв народ“ може да го приемем - отиваме на мажоритарни избори и тогава вече мажоритарно избраният парламент може, ако ще всеки ден да сменя прокурор, премиер, каквото искат да вземат като решение. Това ще е гласът народен, гласът Божи“.