ДПС би подкрепило правителство на трите нови партии в парламента, но само със следните приоритети:

  • План за излизане от пандемията - нова ускорена ваксинационна програма, по-ефективни мерки за защита на населението и бизнеса;
  • Програма за възстановяване и устойчивост;
  • Да започнат разговори за приемане с консенсус на икономическа програма;
  • Достойно членство в евроатлантическите структури.

Това обяви от парламентарната трибуна лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ в речта си на старта на новия парламент. 

"Нужно е ново начало, нов модел на управление, нов модел на решаване на проблемите. С този възможно най-пъстър парламент избирателите искат да се изпълни "Съединението прави силата", обяви той.

По думите му изводите от изборите на 4 април са, че хората са показали "ясно изразено желание за промяна - с която да спрем омразата, разделението, арогантността и агресията, да възстановим политическата нормалност чрез диалог. За рестарт на държавността".

"Едновременно с това обаче гражданите не дадоха мандат за правителство на новите три партии - те имат  92 мандата общо.

Някои разчитат това като желание на хората за нови избори. Може. Ние сме готови за избори веднага. Но от гледна точка на държавата сме в криза. Икономическа, здравна, институционална...", продължи Карадайъ.

По думите му е настъпил моментът за възстановяване на нормалността, след като от години липсва диалог.

"След 2017 г. това се прехвърли и върху институциите. Парламент, Министерски съвет, президентство - те не функционират според конституцията и резултатът е институционална криза, която рефлектира пряко върху функционирането на демокрацията".

Според лидера на ДПС, макар и трудно, процес на възстановяване на държавността може да започне от 45-ото НС и с възстановяването на диалога може да започне връщане на доверието в политическите процеси.

"Сега е времето да върнем властта на парламента, както повелява Конституцията на България." 

"Категорично заявяваме, че плътно ще следваме замисъла на суверена. Няма да гласуваме за правителство, ако преди това не е ясно документирано, че има ясна програма, цели, средства и срокове за реализация. Нека извлечем всички възможни ползи от тази конфигурация. Време е за решителни промени. Нека ги направим и си зададем въпроса каква България искаме. Заедността е заложена в изборните резултати и е залогът за успех. Няма да позволим да продължи да се рушат демокрацията и парламентаризма", заключи Карадайъ.