Със заявка, че застава на парламентарната трибуна, за да потвърди една от целите на гражданите от протеста - "Мутрите вън. Отнася се не само за главните мутри, а и тези, които ги обслужваха" - така започна речта си председателката на шестата формация в парламента - "Изправи се! Мутри вън" Мая Манолова.

Тя говори за евентуално бъдещо правителство на партиите "на протеста" и новите в парламента, за каквото и част от "старите" партии заявяват евентуална подкрепа. Със следната реплика: 

"Не може да ви бъде забранено да дадете подкрепа, но не си въобразявайте, че ще задушите правителство в токсична прегръдка". 

По думите й коалицията, която представлява, когато говори за ново управление, няма предвид само новия парламент, ново правителство, но и нов главен прокурор и нови регулатори. 

Втората стъпка, според Манолова, следва да е търсенето на отговорност:

"Пълна ревизия на корумпираното управнение. От днес. Ще покажем на хората всички връсни тайни на властта и ще ги дадем на правосъдието. Защото така изисква справедливостта"

Третата стъпка за най-малката парламентарна група е "да променим правитала така, че повече мутренско управление да не бъде възможно - дължим го и на бъдещите поколения". 

Последва списък от законодателни ангажименти. Първият по време - заради вероятността от нови предсрочни избори. Обещан бе ремонт на Изборния кодекс с подточки: само машинно гласуване, дистанционно гласуване за чужбина, избирателен район за българите зад граница, активна регистрация за чисти избирателни списъци, смяна в изборната администрация, СЕМ, БНТ..."

Манолова говори и за други приоритети - защита на хората на труда, предприемачите, хората със свободни професии, които искат по-малко бюрокрация, повече свобода и независим съд - "който да ги защитава от произвол и посегателства, в това число и от държавни и общински чиновници". 

Друг приоритет, обявен от трибуната, извън обичайните за програмни речи здравеопазване, образование, защита на уязвимите: 

"Достойно членство в европейските и атлантическите структури - това е въпрос на патриотизъм и защита на националния интерес. Време е България да предстане да бъде снишена, а да е равностойна". 

"Изправи се! Мутри вън" настоява за незабавно изслушване на Бойко Борисов и публикуване на Плана за възстановяване и устойчивост. А него самия обвини  за това, че е единственият, позволил си да превърне Народното събрание в "посмещите". "Очаквано е, той не е тук, дори когато внася оставката си. Къде ви е лидерът? Защо се крие? Парламентът е най-важната институция на България. Без демокрация няма свобода, няма и бъдеще", завърщи Манолова.