С демонстрация срещу президента Румен Радев - неспоменат съвсем целенасочено в приветствието, за разлика от поименното обръщение към Росен Плевнелиев. С обяснение как победителят на изборите е един и с „отчет“ за пенсии, учителски заплати, строящи се магистрали. С атака по опонентите, а после - с „протегната ръка“, защото ГЕРБ ще предложи правителство... Така ГЕРБ започна мандата на 45-ото народно събрание, като речта прочете Десислава Атанасова - обявена ден по-рано от Бойко Борисов за председател на новата парламентарна група

„Изборите приключиха и народът се произнесе. С това завърши и лесната част от работата на всички нас, новоизбраните. Време е да поемем своята отговорност. А тя е тежка. Често пъти е непоносима за онези, които гледат на политиката като средство за изграждане на имидж“, започна с четенето Атанасова.  

И „от позицията на хора с опит“ обясни на залата, че криза не се „управлява с говорене, а с действия и решения“. По думите ѝ изборният резултат на ГЕРБ е такъв, какъвто никой друг не е постигнал. „Колкото и анализи, аритметични уравнения и управления да бъдат направени - победителят е само един, това е ГЕРБ и е редно да го признаете“.

„Победителят се поздравява, но това зависи не само от възпитанието и културата, а и от политическия опит. Ясно е, че управленията уморяват, но хората ни поставиха първи. Значи оценяват направеното или не виждат достатъчно добра алтернатива“, заяви новата председателка на групата на ГЕРБ. 

И добави общоизвестното вече - как партията ѝ ще предложим състав и структура на ново правителство (начело с Даниел Митов - б.р.), чиито членове ще имат говорност да се изправят пред предизвикателствата и от ден първи ще може да заработи на пълни обороти като правителството в оставка. 

Атанасова нарече новите участници в Народното събрание „самопровъзгласили се за носители на промяна“. И отправи и следния призив:

„Днес е денят, когато мълчанието трябва да бъде нарушено и зрителите на шоуто да се запознаят с намеренията на втората политическа сила, да чуят нещо извън лозунги, подвиквания, заклинания. Всички ние дължим отговори на важните за страната въпроси - ще продължат ли мерките за бизнеса, ще продължим ли пътя към Еврозоната...

Ако някой мисли, че може да неглижира гласа на всички тези хора (избирателите на ГЕРБ), то той ще плати тежка политическа цена“.

Припомнено бе как ГЕРБ се била ангажирала с „връщане на нормален политически диалог, общи действия в името на хората“ още преди изборите. Но призивът не бил приет. Причината:

„Или политическа неопитност, или неконтролируеми лични амбиции, които обаче замъгляват най-важното - народът ни избира да служим на него, а не на собствените си демони и страсти. Приехме и приемаме обидите и нападките с търпение. Наясно сме със своята отговорност. Омразата не гради, единствено може да руши. Отрицанието на опонента може да носи дивидент за кратко, но после този, който го е използвал като свое оръжие, трябва да покаже с какво е по-добър. Ако това не се случи - пътят е обратно към политическото небитие.“ 

Според партията на Бойко Борисов говоренето за нови избори през лятото е най-видният симптом на неразбирането, че хората избрали фрагментиран парламент, за да се намери съгласие. 

„Още веднъж - готови сме да предложим управление на страната и да протегнем ръка. Отказваме да носим отговорност, ако страната бъде хвърлена в хаос, за да може някоя партия на нови избори да спечели още няколко евентуални депутати. Служебно правителство значи задълбочаване на кризата.“

„Вече разбрахме, че Картаген трябва да бъде разрушен, още не знаем какво следва. Дължите отговор не на нас, а на всички българи и тези, които са ви подкрепили. Реваншизъм? Това ли са плодовете на вашата въображаема победа?“