"На вас се пада мисията да възродите парламентаризма".

Това заяви президентът Румен Радев в словото си при откриването на новия парламент.

"За мнозина тук това е първа изборна длъжност. Винаги ще се намери някой, който да ви упрекне в липсата на опит. Чувах същото и когато се впуснах в президентската надпревара, чувам го и сега. Това не бива да ви обезсърчава. В политиката някои наричат опит своите грехове и изкуството да остават безнаказани. Да търгуват с обществения, дори националния интерес в името на своето оцеляване. С вота си избирателите охтвърлиха това разбиране за политиката. Поискаха нови хора, избраха вас. Никой не е безгрешен. Онези, чието политическо битие започва сега, имат шанса да запишат една красива глава в своите биографии. Приемете липсата на опит като възможност", каза Радев.

И допълни, че в тази зала има достойни политици с парламентарно минало, които в предишните мандати отстояваха парламентаризма.

"От вас зависи новото народно събрание да заработи професионално и почтено. Вие наследявате една институция в дълбока криза. Миналото народно събрание абдикира от парламетарния контрол. Избягваше обществено обсъждане. Утвърди се порочната практика законопроектите да се внасят от групи депутати, за да не се ангажира политическата отговорност на кабинета. Ключови закони се изменяха чрез преходни и заключителни разпоредби тихомълком. Правният нихилизъм достигна своя апогей, когато мнозинството реши да печели време под предлог нова конституция. Благодаря на онези, които спряха това политическо и юридическо недоразумение", каза Радев.

Той изтъкна, че често е налагал вето.

"Но рядко аргументите ми имаха оздравителен ефект. Президентското вето не е акт на война с парламента, а инструмент за усъвършенстване на законите", каза Радев.

Той заяви на депутатите, че не могат да бъдат "крепостни на никой политически лидер", защото зад тях стоят избиратели.

Радев заяви, че кризата с COVID, фалитите и бедността, както и неотложната актуализация на бюджета изискват оперативни решения.

"В понеделник ще проведа консултации за съставяне на правителство. Управляващото мнозинство не следва да бъде математически сбор от гласове. Безпринципна коалиция може само да задълбочи кризата. Нужни са ясни приоритети. Ясни граници на възможни компромиси", заяви Радев.

Държавният глава констатира, че парламентът е фрагментиран.

"Независимо дали този парламент ще е с дълъг живот, пред него има важни задачи като съставяне на правителство, овладяване на здравна криза, модернизация на страната, актуализация на бюджета, включително и Плана за възстановяване", каза Радев.

Президентът настоя за връщане на гражданите в управлението и демонтаж на отхвърления от хората модел на управление.

"Съставянето на правителство не трябва да е математически сбор. Когато всички са в управлението, народът е в опозиция",  предупреди Радев.

И допълни:

"Ще бъде силен знак, ако вие, политическите сили, на които българите дадоха доверие, постигнете съгласие за пакт с почтеност за номинираните за високи управленски позиции".

Той поиска независима прокуратура, безкомпромисно преследване на корупцията, честна конкуренция, прозрачност и отчетност на управлението. Радев настоя и за финансова децентрализация на общините. Той иска свободни медии, прозрачност във връзка със собствеността на медиите. И заяви, че ако парламентът не сформира правителство той е готов да състави служебен кабинет.