"Поставяме си за цел да прекратим мандата на Иван Гешев."

Това заяви съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов при откриването на парламента. Според него над това Народно събрание "тегне въпросът дали изобщо ще го бъде"

"Не забравяме ли, че трябва да има законност? Даваме ли си сметка за това днес? Основното, което искат българските граждани, е законност, правила, здрави институции, които са си на мястото. Първо това трябва да сложим като свой приоритет. Задачата е изключително трудна", каза Иванов.

Той изтъкна, че изборите са изпълнили една част от исканията на протеста - да бъдат отстранени от власт ГЕРБ и "техните вечни партньори по консумация на властта ДПС"

"Въпросът е какво друго може да бъде направено. Да си отговорим на въпроса дали този парламент заслужава да съществува", каза Иванов.

Той заяви, че "Демократична България" има 10 приоритета в две групи.

"Да се приложат комплекс от адекватни мерки за икономическо подпомагане. Има обезпокояващи сигнали за състоянието на финансовия резерв. Как ще санираме финансовото положение", поясни Иванов.

Той призова правителството да внесе плана за възстановяване и устойчивост.

"Отказът да бъде внесем изготвения план е саботаж.  Прикривате своя провал, понеже ви е страх, че той ще се натъкне на много критики от ЕК и се криете от това", обърна се Иванов към ГЕРБ.

Втората група приоритети на "Демократична България" е свързана с дълбоката криза на държавността.

"Проблемите на бългрската държавност не започват с това управление. Има генезис в комунистическия режим, в неизвършената декомунизация", каза Иванов.

И допълни, че все още не сме се освободили напълно от състоянието на сателит на СССР.

"Управлението на ГЕРБ вероятно е най-грозната проява на тези системни проблеми. Корупцията, присвояването на властта в сговаряне със Сарая - този системен проблем има своите дълбоки институционални причини", каза Иванов.

Той се обяви за възстановяване на ролята на парламента и реформа в изборния процес, дълбока реформа в правосъдието, ВСС и прокуратурата. Иванов поиска промени и в изпълнителната власт и регулаторите, устояване на енергиния суверинитет, засилване на принадлежостта към НАТО и ЕС, свобода на медиите.

"Събираме подписи за промени в Конституцията на България", заяви Иванов. 

И допълни, че главният прокурор трябва да е под демократична отчетност на парламента.

"Последният път, когато говорих от тази трибуна, си подадох оставката и казах, че у нас има прокурорска република", каза Иванов.

И допълни, че прокуратурата решава кой да бъде разследван и кой не. Иванов каза, че мандата на Иван Гешев трябва да бъде предсрочно прекратен и той да бъде отсранен. Според него във ВСС мнозинство трява да имат съдиите, а парламентрната квота да е малка, Той се обяви за пряка конституционна жалба и лустрация. И поиска закриването на специализираните съдилища и прокуратури.

"Те се превърнаха в олицетворение на избирателното прилагане на държавна репресия. Те са безвъзвратно опетнени", каза Иванов.

И допълни:

"Ще ликвидираме КПКОНПИ в настоящия модел, тя се превърна в срамна бухалка", каза Иванов.

И допълни, че това означава и оставка на Сотир Цацаров като шеф на органа.

По отношение на изборния процес Иванов се обяви за видеонаблюдение, дистацинно гласуване, район "Чужбина". Той поиска и електронно управление.

"Ще оценяваме годността на този парламент от гледна точка на подкрепата, която има за тези приоритети. Изборите бха проведени и дадоха знак, че българсите граждани искат промяна", каза Иванов.

И изтъкна, че избирателите са решили тази отговорност да бъде възложена на "Има такъв народ".

"Легитимно е, ако бъде поискана наша подкрепа, да влезем с уважение и конструктивизъм в разговор. Не става дума за бланкетна подкрепа, а разговор за политики. Ще се придържаме към ангажиментите, които сме поели. Не бихме подкрепили управление на ГЕРБ. Ако "Има такъв народ" не успее да излъчи, готови сме да обсъждаме и други действия, преди да се стигне до избори. Не ни е страх от предсрочни избори. Трябва да опитаме да работим за приоритетите", каза още Иванов.