Министър-председателят Бойко Борисов подаде пред новоизбраното 45-о народно събрание оставката на ръководения от него Министерски съвет.

Това съобщиха от пресслужбата на кабинета.

Съобщението дойде половин час след старта на заседанието на новия парламент и малко след като новоизбраните депутати положиха клетва.

По конституция правителството трябва да подаде оставка пред новото НС. И Борисов е направил това, изпращайки писмо. Не лично.

„Писмото на премиера Борисов, с което подава оставката на кабинета, беше депозирано днес до председателя на Народното събрание чрез деловодствата на двете институции“, посочват от МС.

Самият Борисов днес не е в парламента за тържественото първо заседание на парламента.

„В съответствие с чл. 111, ал. 3 от Конституцията ръководеното от премиера Борисов правителство ще продължи да изпълнява функциите си до избирането на нов Министерски съвет и ще осъществи приемственост в управлението“, подчертават още от МС.

Както Клуб Z писа, очаква се не само Борисов, но и министрите от правителството, избрани за народни представители, да продължат да изпълняват функциите си като „министри в оставка“. Министрите се заклеха, но ще депозират днес в НС заявления, че временно следващите в листите ще влязат на техните депутатски места, а те ще се върнат в МС.