Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Известният руски журналист, граждански активист и правозащитник Аркадий Бабченко е убит в Киев.

Той е бил застрелян с три изстрела в гърба в дома си, след като се прибирал от близкия магазин. Починал е в линейката, на път към болницата.

Съпругата му се къпела в банята, когато чула изстрелите, съобщава украинската агенция УНИАН. Тя излязла и видяла мъжа си да лежи окървавен.

По ирония на съдбата журналистът бе убит точно четири години, след като оцеля по чудо, тъй като не бе качен в хеликоптер, свален по-късно от сепаратисти в Донбас.

Полицаи охраняват блока, в който живя и където бе убит Бабченко. Снимка АП/БТА

Украинското следствие разглежда две основни причини за насилствената му смърт  - професионалната му дейност и гражданска позиция.

"Очевидно е, че една от версиите ще бъде свързана с действията на руските спецслужби по отстраняване на лица, които "тровят" съзнанието на руснаците с истината за това какво всъщност се случва в Русия и Украйна", написа бившият съветник на президента на Украйна Антон Геращенко, за когото в Русия има издадена заповед за арест.

Руското следствие също се размърда.

Малко преди полунощ фоторобот на предполагаемия убиец пусна във фейсбук Вячеслав Аброскин, първи зам.-шеф на Националната полиция на Украйна.

 

 

Така или иначе, Аркадий Бабченко е поредният простил се с живота противник на Кремъл.

Кой е Аркадий Бабченко

Бабченко като военен кореспондент. Снимка Фейсбук

Аркадий Аркадиевич Бабченко е роден през 1977 г. в Москва.

През 1995 г. е призован на редовна служба в армията и пратен в Северен Кавказ. Служи в свързочни войски и участва в първата чеченска война (1994-1996 г.). Уволнен е през 1997 г.

След казармата завършва право в Съвременната хуманитарна академия в Москва. Взема диплома на бакалавър по юриспруденция на международното право.

След започването на втората чеченска война (1999-2009 г.) Бабченко сключва договор с Въоръжените сили на Руската федерация и участва в кампанията, обявена от Кремъл за антитерористична операция. Служи първо като свързочник, после в мотострелковите войски, , накрая – в гранатометен взвод.

През 2000 г. Напуска армията със звание старшина от гвардията. Започва да се занимава с журналистика.

Става военен кореспондент на в. „Московский комсомолец“, а след това - на програмата „Забравеният полк“ по телевизия НТВ. Сътрудничи на редица вестници и телевизионни предавания.

Временно зарязва писането и работи като таксиджия, за да стане след това журналист от опозиционния вестник "Новая газета". Уволнен е оттам, както сам твърди, за небрежност.

Отново става военен кореспондент пре 2008 г. И отразява конфликта в Южна Осетия.

Аркадий Бабченко е смятан за един от основоположниците на съвременната руска военна проза, заедно с Александър Карасьов и Захар Прилепин.

През 2012 г. срещу Бабченко започва дело  по обвинение в призиви за масови безредици. Причина е негов пост в социалните мрежи за възможна тактика на митингуващите а честни избори.

В края на 2016 г. журналистът предизвиква скандал със свое изказване за катастрофата на самолет "Ту-154" над Черно море, при която загинаха певците от Александровския хор на армията. Той изразява мнението, че летящите за Сирия певци не заслужават съжаление. Депутатът Виталий Милонов и сенаторът Франц Клинцевич поискаха Бабченко да бъде съден и лишен от руско гражданство.

През февруари 2017 г. Бабченко съобщава, че е решил да напусне Русия заради заплахи за живота му. Заедно със съпругата и дъщеря си заминава за Прага, после, през юли 2017 г. живее в Израел, а през август 2017-а се мести в Киев.

От октомври 2017 г. до смъртта си Аркадий Бабченко бе водещ на програмата „Prime: Бабченко“ по кримскотатарската телевизия ATR.

Неговите "Десет серии за войната" са потресаващ разказ за войната в Чечня.

♦ Клуб Z е препечатвал не една статия или коментар на Аркадий Бабченко, публикувани в различни медии или в социалните мрежи. Ето някои от тях:

Коментари

Socratus MMXVIII's picture
Socratus MMXVIII
Sokratus

Защо всички,

които са казвали/писали нещо против лилиПутин биват убити!?!

Ще видим опорните точки на

Ще видим опорните точки на рубладжиите, но подозирам че ще е нещо от сорта на, че американските тайни служби са го убили за да злепоставят Русия и че всеки, който не го разбира е малоумник.

Защо в "демократична" Украйна убиват

всеки, който говори лошо за режима на хунтата? От 2014 до днес - 20 убити журналиста в Украйна, НУЛА завършени разследвания. За същия период в Русия, "убийцата на журналисти", ако верваме на нашите "праведни" медии - 7, за повечето има разследване, завършило със съд и присъда. Както обикновено, фактите са в разрез с опорните точки на платения троляк.
Понякога наминаващ's picture
Понякога наминаващ
Понякога наминаващ

Едно потресаващо есе

на Бабченко за войната в Украйна, което казва всичко, включително и защо е убит: "Мисля, че в момента сме свидетели на най-страшната за Русия война за ХХ и ХХІ век. Не като брой загинали, а заради това, което се случва с обществото. Досега нито една нация в нито една война не е стигала дотам за пари да се отказваш от името на загиналия си мъж. Заради компенсация или апартамент да свалиш името на мъжа си от неговия гроб. Да се откажеш от името на убития баща на твоите деца. Да представяш убития за жив. Да се съгласиш уж несъществуващите тела да бъдат заровени в безименни гробове в уж не съществува война в уж несъществуваща страна. Как може да си десантчик, който ежедневно минава на плаца край плакатите “чест, смелост, доблест”, а след това да се подчиниш на дребния обезумял кагебист и по негова заповед да отидеш да умираш, ДОБРОВОЛНО отказвайки се от своето име, заличавайки спомена за себе си – аз това не го разбирам?! В Чечения ние правехме опознавателните жетони от стоманени лъжици, защото ако изгориш в бетеера, служебният жетон се разтопява – и това беше главният призив в тази война: да бъдеш разпознат. Да имаш възможността да бъдеш погребан. Да имаш право на собственото си име, ако си загубил правото си на живот. И нашите командири ни помагаха в това. Посланието на тази война е да бъдеш неразпознат. Да умреш без собствено име. Аз не разбирам как може да изкупуваш собствените си загинали граждани, които ти си изпратил на война. Аз не разбирам как може да продадеш загиналия си мъж, син, брат за едната компенсация. Аз не разбирам това. Това е наистина страшно. Твърдя, че това ще бъде последната война за Русия, не заради недостиг на сили или слаба икономика. Това ще бъде последната война за Русия, защото процесът на разпад на етноса е почти завършен. Няма никакви общности, които могат да кажат за всеки свой член: “ние”. Тази територия е населена с отделни групички от агресивни озлобени хора, случайно обединени от външни обстоятелства, които ненавиждат всички други, които не влизат в тяхната глутница – и никаква нация вече не съществува. Мисля, че когато потомците ще изучават това време, в което сега с вас живеем, няма да могат да го опишат. Защото за да разбереш какво е “путинизъм”, трябва да живееш в него. Даже нашите най-близки съседи не разбират това. Украинците ми пишат: “Русия, събуди се!”. Та ние не спим, мамка му… Когато се опитват да убият човек, за да не им пречи да ровят безименните номерирани трупове от необявената война със замазаните номера на колите и свалените пагони под табелки с номера… Аз не знам, какво още да си говорим." Превод: Даниела Горчева

Благодаря за текста.

Благодаря за текста.
 's picture

д-р Петрoff

Няма никаква случайност в съвпадението

между денят, когато щеше да е убит и деня в който е убит. Това е планирано. Така се казва на всички, че са досегаеми. Да внимават какво пишат. Помнете Г. Марков, Политковская, Литвиненко, Скрипал...Фашисткият режим в Кремъл затваря устата на всеки неудобен...

Троляк, помни...

Планирано е, но от ВСУ. Фашисткият режим, за пореден път, се оказа тоя в Куев. А вас ви нахраниха с по един дебел в тролските устенца.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.