Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Русия и Украйна си размениха взаимни обвинения за убийството на Аркадий Бабченко.

Журналистът, известен като заклет противник и критик на Кремъл, бе убит вчера в дома си в Киев. Главната версия на украинските власти е, че той е ликвидиран заради дейността си.

Късно вчера руското Министерство на външните работи разпространи в сайта си коментар по повод убийството.

„Нивото на физическо насилие, убийства на служители на медии в тази държава неспирно нараства, а разследванията им не водят до наказание на престъпниците.

Кървавите престъпления и тоталната безнаказаност се превърнаха в нещо рутинно за киевския режим. Настояваме украинските власти да приложат всички усилия към оперативното разследване“, се казва в изявлението на ведомството.

От московското МвнР изказват съболезнования на близките на Бабченко.

От Съвета по правата на човека (СПЧ) при руския президент пък настояват Киев да позволи достъпа на руски и украински правозащитници до материалите по делото за убийството. И заявяват, че са възмутени от случилото се.

Убийството на Аркадий Бабченко е организирано от Русия, която не му е простила възгледите. Така смята украинският премиер Володимир Гройсман, предаде Нюз.ру.

Той публикува мнението си в своя профил във фейсбук, като прикачи към него скрийншот от последния постинг на журналиста. Часове преди да бъде убит, Бабченко припомня как на същата дата преди 4 години е оцелял, след като не е бил качен в хеликоптер, който след това е бил свален от сепаратисти в Донбас.

„Преди 10 часа той написа за своя втори рожден ден. И ето че го убиха. Убеден съм, че руската тоталитарна машина не му прости честността и принципността. Истински приятел на Украйна, който разказа на света за руската агресия.

Виновните ще бъдат наказани“, пише Гройсман.

 

 

Подозрения към Москва изказа и украинският външен министър Павло Климкин. Той говори пред Съвета за сигурност на ООН в Ню Йорк.

„Твърде рано е да се говори кой стои зад това, но разбирането за аналогични случаи ни кара да мислим, че Русия използва и други видове тактики за дестабилизирането на Украйна, по-специално извършва терористични актове, подривна дейност и политически убийства“, заяви Климкин.

Министърът припомни, че Бабченко е бил принуден да напусне Русия поради заплахи.

„Той (Бабченко – б.р.) продължи да се бори за демократична Русия, за Украйна и, разбира се, Москва винаги го е разглеждала в качеството на враг“, допълни дипломат номер 1 на Киев.

По-рано на същото заседание в Ню Йорк руският постоянен представил в ООН Василий Небензя не изключи възможността Украйна да обвини страната му за убийството на журналиста.

„Каквото и да се случва в Украйна, руската следа е универсална теза“, каза той.

В Украйна предстоят нови убийства на руски опозиционери. За това предупреди бившият депутат от руската Дума Иля Пономарьов, който от известно време насам живее в Украйна.

„Току-що говорихме с приятели за Бабченко, за живота в Киев... И буквално след половин час го убиват. Какъв ужас! През последните три дни чух за три поръчки срещу руски опозиционери от емигрантите. Вербуват бивши бойци от доброволческите батальони. Убеден съм, че тук убиецът трябва да бъде търсен в тази среда.

Страхувам се, че това не е последната смърт. Нямам думи.

И искам да кажа, че тези, които сеят терор, ще пожънат въоръжена съпротива. Това го пише във всеки учебник по история!“, написа Пономарьов в профила си във фейсбук.

 

 

Коментари

Факти срещу украинска пропаганда

Факти: от идването на хунтата на власт са убити 20 журналиста. Нито едно от убийствата не е разкрито. Пропаганда: "Виновните ще бъдат наказани“, пише Гройсман. Пропаганда: "Твърде рано е да се говори кой стои зад това, но ... Русия ... извършва терористични актове, подривна дейност и политически убийства“, заяви Климкин. Сеене на страх, несигурност и подозрения: "През последните три дни чух за три поръчки срещу руски опозиционери от емигрантите. Вербуват бивши бойци от доброволческите батальони." Верваме.
Socratus MMXVIII's picture
Socratus MMXVIII
Sokratus

Мотива, ще те заведе право при убиеца!

Ако спреш да пазиш равновесие с главата си, може и да родиш нещо смислено! Всеки руснак, който е критикувал руският цар е мъртъв! Тази следа не я виждат само извършителите и ти! ;)

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.