Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Това, което наистина винаги поразява при тези хора, е потресаващата им увереност, че живеят в едноизмерен свят. Където има само едно измерение - тяхното измерение. Където всичко се подчинява само на техните желания. И ще става само това, което те поискат.

Ето, Пушилин1 заявява, че войната в Донбас е свършила. Тоест - ние дойдохме, откъснахме част от чужда територия, разбихме я на парчета, унищожихме икономиката, създадохме почти три милиона бежанци и вътрешни преселници, разрушихме всичко, което може да се разруши, окрадохме всичко, което може да се окраде, осмърдяхме всичко, което може да се осмърди, а днес сутринта се събудихме и решихме - о, край, войната свърши, тръгваме си, пичове. Ама наистина ли?

Я да се опитам да обясня. Войната е такова нещо, където освен твоята воля я има и волята на противника. И вашите две воли - да го кажем по-меко - понякога могат и да не съвпаднат. Ето, волята на Украйна не съвпада с волята на вашите ДНР-ЛНР2. Волята на Украйна е да върне окупираните територии под свой контрол, да възстанови своята държавност и своя суверенитет, да сложи край на тероризма и екстремизма, да възстанови правовото поле и законността на цялата територия на страната и да сложи на това край веднъж завинаги.

Украйна досега унищожаваше вашето гнездо на оси. Така или иначе. По един или друг начин - чрез Минските споразумения ли, чрез преговори ли, чрез нормандската четворка ли, с Дебалцевския котел, с трагедията в Иловайск, с летищния Станилград, с мъжеството и саможертвата на своите войници, с мощното доброволческо движение, зародило се от гражданското общество, с изблика на самосъзнанието на нацията, с този страшен кървав, но все пак придобит опит от войната, със спирането на вашето "лятно настъпление" край Мариинка, с откъсването на Мариупол, с тодина и половина битки, с хитрост и смелост - но го унищожи. "Душата и тялото си ще оставим"3 - нали ви предупредиха. Предупредиха ви, нали?

Ами ето каква стана тя, господа. Това бе само първа серия. Да, тя в момента наистина свърши. Но втора серия непременно ще има. Можете дори да не се съмнявате. Ако територията не е в състояние да изгради своя собствена държавност - а вие не сте в състояние, защото сте като готвачки. След първа серия непременно ще дойде втора. И тя ще свърши едва тогава, когато украинската армия достигне своята граница. И възстанови там украинското знаме. А това непременно ще се случи. И ще се случи сравнително скоро. Ето тогава войната в Донбас наистина ще свърши. Чечня, за която толкова обичате да намеквате и напомняте, поне на това би могла да ви научи.

Или пък Владимир Путин. "Ние при никакви условия няма да участваме в никакви сухопътни операции в Сирия." Господа генерали! Нека някой от вас обясни на вашия Вървохен главнокомандващ, че той ВЕЧЕ участва в сухопътна операция в Сирия. Че в Тартус и Латакия вече се намират наши войски. Че създаването на бази и прехвърлянето на сили за тяхната охрана вече е войскова операция. Или той има предвид, че "ние няма да участваме в настъпателни сухопътни операции"? А... Ето каква била работата... "Войната е такова нещо, където покрай твоята воля я има още и волята на противника" - и по-нататък по текста, виж по-горе. Ако вие не участвате в настъпателна операция - други ще участват в настъпателна операция срещу вас.

Я да опитам да обрисувам ситуацията.

Сирия вече я бомбардират от 4 години. И САЩ, и Франция, и Турция, и всички, които не ги мързи. 4 години радикалните ислямисти мечтаят да се доберат до Големия Шейтан (САЩ), който ръководи всичко това. Но не можеш да се добереш до него. Защото Големият Шейтан е умен. Той е далече. Той не се приближава на разстояние един ответен удар. Той долита, бомбардира и отлита. И това адски дразни. Нагнетява обстановката и вдига градуса на истерията. Предизвиква желанието да убиеш някого в отговор. И ето че на една ръка разстояние, направо под носа, се появява Малкият Шейтан (ние) и казва: "Привет, момчета! Ето ме! Сега и аз ще ви бомбардирам! Ето базата ми, там има само 1500 души) Тя е само на 40 километра от вашите позиции! А, да, освен това ще подкрепям вашия най-заклет враг, ще нанасям удари по неподходящо място, ще разруша неподходящия град и още в първия ден ще убия мирни хора." Как мислите, какво ще стане в такъв случай?

В разбишканото гнездо на оси вкарахте малък контингент, до който може вече да се достигне с протягане на ръка, концентрирахте в една точка - в своята база, напрежението, което досега бе разхвърляно из няколко огнища по целия регион, дадохте блестящ идеологически мотив на джихадистите - дойдоха Малкият Шейтан заедно с ненавистния Иран, ето го нахлуването на друговерците в нашата земя!, създадохте точка на кристализдиране на джихада, точка на напрежение на войната за вярата, дадохте възможност на джихадистите да ви посочат с пръст и да кажат: "Ето го", и уверено, без да ви мигне окото, заявявате,: "Ние няма да участваме в сухопътни операции!" Боже мой! Откъде ви хрумна, че няма?

Погледнете още веднъж Чечня, която, както всъщност вече е ясно, така и не ви научи на нищо (научения материал би могла да го затвърди Украйна, но вие сте необучаеми). На 26 ноември 1994 г. разединените и воюващи една срещу друга на принципа "всеки срещу всеки" - абсолютно същото сега става и в Сирия - чеченски групировки моментално се обединиха срещу един общ враг, друговерците, дошли на тяхната земя, изгориха танкова колона  с екипажи на Кантемировската дивизия - която и стана този обединяващ фактор - обявиха джихад, след което войната се проточи 15 години. Откъде накъде смятате, че подобно нещо няма да се случи и сега?

Това вече се случва. Саудитците вече призовават за обединение срещу иранско(шиитско)-руското нахлуване. Представители на тяхното духовенство вече обявяват джихад. Да, те обявяват джихад постоянно и срещу всички, срещу които могат. Но проблемът е, че всичко е оттатък. Отвъд морето. Отвъд границата. На палубите на групата самолетоносачи. В базите в Турция. Някъде там, където не могат да бъдат достигнати. А вие вече сте тук. Където можете да бъдете достигнати. Поне може да се опита. И съобщения за обстрели на базата в Латакия вече започнаха да се появяват. Едва на четвъртия ден.

Да, вие сега планирате да въоръжите армията на Асад и да я изпратите в настъпление. А САЩ планират да въоръжат армия на опозицията и да я изпратят в настъпление на втори фронт. Ако се получи - ОК. А ако не излезе? А какво ще стане, мамка му, ако не излезе? Вие вече въоиръжавахте Царандой4 в Афжатнистан. Това помогна ли? Защо решихте, че сега всичко ще върви гладко и само по вашия сценарий?

ОК, дори да се получи - а после? Разгромявате "Ислямска държава" (ИД) - е,и? Какво следва? Продължаване на джихада, обявен от саудитците? Война срещу опозицията, подкрепяна от САЩ? Противостоене срещу целия свят? Втори Афганистан, още десет години война и ново разпадане на страната? В това, че при нужда Путин ще зареже Асад, без да се замисли, както и заряза Новорусия - дори не се съмнявам. Но заже и в този случай - какво следва?

Защо решихте, че щом сметнете плановете ви за изпълнени, а войната за свършила, точно така ще сметнат и всички наоколо?

Да, сега ви позволяват да се хвърлите докрай в тази война. С удоволствие ви позволяват, защото никой не иска да праща пехотата си в това гнездо на оси. И ако се намери другар, който сам, доброволно да прати там своите граждани - ОК, за Бога, никой няма да пречи. но коалицията, едва що сметне целите си за постигнати, просто ще прекрати полетите и край. Ще излезе от войната само с едно щракане на пръстите.

А вие? Как ще излизате вие от тази война? Как ще изтегляте своята база? Или няма? Това ли е целта - да се утвърдите с тази база? За пореден път да се изходите в обувките на янките в Близкия изток?

Тогава защо решихте, че в тази страна, която се разпада и не е сигурно, че ще съществува и по-нататък, няма да се наложи след това да пращате охрана за охрана на базата? След това охрана за охрана на охраната, след това ограничен контингент съветски войски, а после, без да забележим, всичко ще тръгне, както и преди. Защо решихте, че този път ще ви се размине без ковчези? Светът не е едноизмерен. Живеем в четириизмерна Вселена. Обяснете им го най-после.

----
1 Денис Пушилин е председател на Народния съвет на непризнатата Донецка народна република.

2 Съкращения на непризнатите Донецка и Луганска народни рпублики, създадени от сепаратистите в Източна украйна

3 Строфа от химна на Украйна

4 Царандой се наричаха войските на МВР на Афганистан по време на съветската инвазия.

----

* Авторът е руски журналист, създател на проекта „Журналистика без посредници“. Участвал е в двете войни в Чечня, а като кореспондент е отразявал войната в Южна Осетия. Препечатваме коментара му от неговия блок в сайта на радио "Ехото на Москва".

Ключови думи

Коментари

Петър

Мурзилки, опорни точки?

мурзилките от известно време не излизат от кенефа,...Хуйло ще им осигури паперси....ха ха ха

Петре,...

Няма да има!Всеки опит ще е жалък!

златната орда

а бе, какъв е този монголоид на снимката....?!?

горкият Бабченко, как живее в Рашастан сред тези мутанти....

Емоциомален, но и логичен текст!

Търпеливо

чакам погрома, който путлер сам на себе си спретва. За съжаление обаче нарастващите бежанци ще са цената.

Оле боже

:))) Как може да препечатвате Бабченко. Та тоя на стената си във фейсбук твърди, че болницата на "Лекари без граници" е бомбардирана от Русия. Клубзъ, забавлявам се с Вас, клоуни :))))))

За онази болница, която я сринаха американците по невнимание и се извиниха после - за нея ли говориш? Дето изтрепаха по погрешка маса народ?

Ники

За всички путинофили - Бабченко никога не е писал на стената си във фейсбук, че Русия е бомбандирала болница в Афганистан. Бабченко е едно то най-талантливите руски пера в момента. Бабченко е герой от първата чеченска война-награждаван е за храброст, сражвал се е две години в Чечня. Това за сведение на зомбираните имбилцили поклонници на Путлер !

Колорадски Бръмбар

Коментарът е изтрит поради неспазване <a href="/TermsAndConditions">условията за ползване</a>

"имбилцил" - това е някакъв особен вид бацил, от който страдаш в момента ли?

Мнение

Русия започва от Украйна, от Киевското царство, за да се разпростре на север, юг и изток. Отделянето на Украйна е като да отделиш дете от майка. От векове са заедно, под една корона и трябва да останат заедно.

Същото е като с отделянето на Охрид от България - насилие и историческа несправедливост. Затова и у малорусите има толкова злоба и омраза към руснаците, колкото у "македонците" към българите.

Kvazar

Първо, на първо. Киев много преди Москва съществува. И руснаците получават от украинците и писменност, и език, и религия. Така че кой на кого трябва да бъде благодарен. Дали тези който са дали на руснаците писменността, а това са българите, трябва да са вечно благодарни. Че са дошли, окупирали, ограбили, а накрая признателни бъдете. И тези ли трябва да са благодарни бре? маймун суратлъ.

мони

Рашките нали си имат "космическа армиуя!? Американската армия няма да обменя с Русия разузнавателна информация за позициите на терористите в Сирия докато Москва оказва поддържка на сирийския президент Башар Асад, предаде Regnum, цитиран от "Фокус". Министерството на отбраната на Русия вчера се обърна към военните аташета на държавите, участващи във оглавяваната от САЩ антитерористична коалиция в Сирия с молба за предоставяне на разузнавателна информация за разположението на позициите на „Ислямска държава“.

Лукашенко е отказал да пусне на руската авиобаза в Беларус Президентът на Беларус Александър Лукашенко заяви, че той не знае нищо за плановете си да пускат военновъздушна база в страната на Русия. "Аз не знам за това Човекът, който трябва да направи това решение -. Аз за това не знам" - цитиран Лукашенко ТАСС изявление, направено по време на посещението си в Минска област.

Захари

Бащицата Путлер ще прави от Русия имперска сила-храна за болните мозъци,които го подкрепят и всички мурзилки по света.Целта е Сирийска народна република и слагане на ръка на пътищата за транзитиране нсагаз за Европа от Близкият изток.НОоо, лайняното балонче мечти ще се спука и ще се изсипе върху перкитена руският народ,защото война се води с пари днешно време,а Рашистан няма такива и няма кой да заеме на джуджето

Russian Disinformation on Airstrikes in Syria by Genevieve Casagrande The Russian Ministry of Defense claimed on October 3 that Russian Su-34s conducted airstrikes targeting an ISIS-held “command center” near Raqqah city, northern Syria. However, local Syrian reporting did not substantiate this claim. In fact, Syrian activists released comparisons of the airstrike footage, revealing that the strike targeted the rebel-held town of Al Latamneh in Hama Province, western Syria. Syrian state-run news agency SANA also released footage of the same airstrike; however, SANA claimed the airstrike targeted the town of Jisr al-Shughour. As the Russian Ministry of Defense continues to claim airstrikes against ISIS, particularly in core ISIS-held terrain, it will remain important to distinguish the true targets and intentions of Russian military action in Syria amidst Russian disinformation.

ozzy

"Погледнете още веднъж Чечня, която, както всъщност вече е ясно, така и не ви научи на нищо"

ass

ЦБ с начала года отозвал лицензии у 64 банков с общим объемом вкладов в 250 млрд руб - Сухов

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.