Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Разбирам, когато убиват за антикорупционни журналистически разследвания. Когато в резултат на работата ти някой може да остане без заграбената си с труд плячка, да загуби мястото си на хранилката, да се лиши от къща на Лазурния бряг.

Разбирам, когато убиват за журналистика, разследваща престъпленията на властта. Отвличания, изтезания, убийства, екзекуции без съд и присъда. Когато е възможно от високото кресло да заминеш завинаги за „Белия лебед“ (изправителна колония с жесток режим за осъдени до живот в град Соликамск – бел.ред.).

ИЗВЕСТЕН ЖУРНАЛИСТ БЕ ВЗРИВЕН В КИЕВ

Разбирам, когато убиват адвокати, защитаващи жертвите на нацистките групировки и журналистите, които пишат за тях.

Разбирам, когато убиват свидетели, политически конкуренти, опозиционери. Всичко това може да се обясни с логика. Да, зверска логика, но – логика.

Отстранен е човекът – елиминирана е опасността, която той може да носи.

Но не разбирам защо убиват обществено-политически журналисти.

Ето, вие убихте политическия журналист Павел Шеремет, и какво? Не знам кои сте именно „вие“, но какво сега?

Каква опасност отстранихте? Какво ще се промени?

ПАВЕЛ ШЕРЕМЕТ: УКРАЙНА ЩЕ ПРИСЕДНЕ НА ВОЙНСТВАЩИТЕ МРАКОБЕСИ

Ще се промени ли някак общественото мнение? Нима свободата, която той отстояваше, ще поевтинее в очите на онези, за които тя е едва ли не най-важната ценност? Диктатурата, която той мразеше и с която се бореше – и у тях в Белорусия, и в Русия, и в изгнание в Украйна – нима ще стане привлекателна в нечии очи? Ще промени посоката на развитие на страната ли? Да, нещо сбъркахме с тази Европа, давай, братче, обратно под васалството на Москва – така ли мислите, че ще стане?

Някой ще щракне копчето в мозъците на читателите и слушателите на Павел, които споделяха мнението му за свободата, правата на човека, демокрацията, честния бизнес, конкурентноспособния пазар, независимите съдилища, гражданското общество, върховенството на закона, равенството, антиклерикализма, антифашизма, достойнството, честта, честността, съвестта – всичко онова, за което той пишеше и чийто адепт и проповедник беше, всичко това ще загуби стойността си в очите на хората ли? И те ще решат, че робството, покорството, шовинизмът, шуробаджанащината и кражбата са по-добри ли?

Защо убихте Паша, изроди?

----

* Аркадий Бабченко е руски журналист, създател на проекта „Журналистика без посредници“. Роден е през 1977 г., завършил е международно право, женен е и има една дъщеря. Участвал е в двете войни в Чечения – първия път през 1995 г. като донаборен войник, втория – през 1999 г., като наемник. Работил е за много издания, между които „Московски комсомолец“ и „Новая газета“, както и за тв предавания. Като военен кореспондент на „Новая газета“ е отразявал войната в Южна Осетия през 2008 г.

** Текстът е от фейсбук, заглавието и подзаглавието са на Клуб Z.

Ключови думи

Коментари

/Не/Развеселен

за назидание, те така убиваха и у нас след 9-ти. Да не личи никой сред бозавата, шаячна, както казва Христо Иванов, тълпа.

...

Прав е, така убиха Гео и Вапцаров и какво? Посяха отровата за смъртта на себе си и наследниците. Пак ще е така...

Колко обективен може да е човек който е убивал за пари? Шеремет също пишеше за пари. Първо го изгониха от Беларус, приеха го в ОРТ като репресиран и т.н. На краят и от там го изгониха защото репортажите му се оказаха негова художествена измислица. Отиде в Украйна, там където от доста време истината не е на почит. Пишеше хвалебствия за хунтата обсебила властта, също лично негово художествено творчество не доближаващо се до истината. Шеремет до такава степен се покри с мръсотия че вече и хунтаджиите се гнусяха от него. Дойде време да изпее лебедовата си песен в пламъците на взривеният автомобил. Изхабеният Шеремет вече не беше актуален но едно убийство спретнато му от хунтата го прави герой и дава възможност за повдигане на теми отдавна загубили своята актуалност.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.