Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

В Русия, май, се излюпи поредната сакрална идея, която мигновено обедини „кримнашисти”* и либерали, „ватенки”** и „майдановци”, православни и атеисти, леви и десни. 

Новата свещена идея – това е храната.

А по-точно, формулата: „Храната не се хвърля”.

Русия е държавата, която главозамайващо умее да генерира сакралности. Виж, друго не умее. Но сакралността е направо дар Божий за тази страна.

Най-важната заповед тук е: „Не посягай!”

Царят е сакрална фигура, Крим – също, войната  – и тя е сакрална, да не говорим за историята... „Министерство на душата” (б.р. министерство на културата) е сакрално, паметникът на Св. княз Владимир*** е сакрален, а сега и доматите са сакрални.

Аз знам добре, какво е глад. Прекалено добре. Повярвайте ми!

Онзи, който е служил през 90-те в околностите на Екатеринбург (бивш  Свердловск) в онези Камишловски блата, откъдето сега на тълпи прииждат новите „доброволци” за нова война. Там през зимата, когато навън беше минус тридесет и пет градуса,  а в казармата – плюс четиринадесет, а стените й бяха покрити от шаващ килим от комари (влагата от близките блата беше такава, че комарите не изчезваха дори в средата на януари), когато само по шинел, гимнастьорка и долна риза по четири-шест часа чистиш от снега дивизионния плац с колове, лопати и войнишки наметки – и всичко това под викове: ”Бегом, бегом!”; когато  твоят все още растящ организъм, дълъг около два метра, постоянно иска ядене, а получава черпак гнило варено зеле на обяд и две супени лъжици варена ечемичена каша на вечеря – повярвайте, този организъм знае, какво е да ядеш по нощите паста за зъби „Ягода”, която непоносимо мирише на ядене.

Всъщност, нас – новобранците,  освен „гладници”, „кекави”  „ненаситници” и „тролове” – другояче не ни наричаха.

Веднъж там, в казармата, намерих в боклукчийско кошче в клозета найлонов пакет с бисквити, които сержантите бяха взели от един "заек" и ги бяха изхвърлили. Тоталното "тарашене" на "зайците" беше едно от първите действия при пристигане на нов набор – прибираха им домашната храна. "Старите пушки"  заделяха най-вкусното за себе си, а останалото хвърляха на боклука... Всъщност, именно с това се занимава сега нашата власт – малката групичка преситени, ояли се господари на казармата отнемат храната от мизеруващите гладни и показно изхвърлят "санкционираната" храна в кофа за използвана тоалетна хартия. Сержантите изхвърляха именно показно, за назидание, да не изглежда на "зайците" военната служба сладка, да свикнат новобранците с новите закони, да разберат, къде са се озовали и да знаят своето място. Защото в армията да ядеш изхвърленото е най-голямо падение.

Да докараш хората до скотско състояние, до истинско, същинско гладуване, до състояние на  лакомо гълтащ човек, който е откраднал от консервната фабрика неизмити моркови, напъхвайки ги в ботушите си, или е свил кофа с каша от работническия стол и бързо я нагъва в някой ъгъл с израз, в който няма нищо човешко, докато не са го открили и не са го пребили от бой  - а после за това състояние да го малтретираш и унижаваш – именно това  върши днес нашата власт.

С адски усилия тогава успях да не посегна към пакета бисквити в клозетния боклук и да не започна да се тъпча още там, клекнал над дупката. Да нагъваш нещо тайно, насаме, взето от боклука в нужника – в казармата няма по-страшно  престъпление от това. Нищо по-страшно няма. След това ти вече не си човек. По-добре е сам да се обесиш.

Но ми беше все тая. Аз виждах само едно – ядене.

Да изляза без да взема този пакет, ми костваше нечовешки усилия. Когато излязох, ме болеше  всеки мускул, всяка костица...

А след малко в казарменото помещение връхлетя мой набор с израз на заклещило се куче и абсолютно безумен поглед, и хрипкаво изрева: „Момчета, гледайте, какво намерих!”, вдигайки високо този пакет бисквити. И момчетата, без да знаят, къде точно ги е намерил, го нападнаха като скакалци и награбиха тези бисквити... За втори път ми костваше неимоверно усилие да не се влея в тази озверяла гладна тълпа хора, които, блъскайки един друг, пъхаха  бисквитите в устатата си, загубили човешкия си облик.

Вярно, те не знаеха той откъде  ги е взел, но аз знаех. И той знаеше. И тъкмо затова ги беше донесъл на всички, за да бъде омърсен не само той, а всички вкупом. 

Беше ми много по-трудно да устоя втория път, защото  вече имаше тълпа, а на тълпата всичко й е позволено. Мисля, че стоейки настрани, дори плаках, гледайки как другите нагъват бисквитите.

А онзи, който ги донесе и после ги нагъваше, знаейки откъде ги е взел, след време стана един от най-жестоките „стари пушки”. С кеф се гавреше със „зайците”. Отмъщаваше за своето гладуване.

Така че аз добре знам, какво значи месеци наред да ядеш паста за зъби, знам как след това в Грозни се пекат гълъби на шиш, знам как в планината край Шаро-Аргун, в същата Чечения, се яде кучешко (важното е да изрежеш сланината, че кучешката горчи), знам какво е да пиеш вода от блато или от ручей, където горе по течението лежи  мърша - умряло теле.

С една дума, аз добре знам какво означава храна, когато човекът е гладен.

Но при все това нямам култ към храната.

Не вися над главата на детето си да изяде всичко от чинията до последната лъжичка, само защото бащата и дядовците му са гладували – свободното, незатлачено от “сакралности” развитие на детето ми за мен е много по-важно от лъжица недоизядено пюре. У мен не предизвикват шок развалените продукти. Радвам се на гледката от празника, когато хората се замерват с домати в Испания. И подкрепям белгийските фермери, които изливат млякото пред техния парламент в знак на протест. Защото в Европа през вековете хората са измирали от глад не по-малко, отколкото тук, в Русия.

Не, аз съвсем не твърдя, че да унищожаваш храната е добре. Това е лошо. Да отгледаш хиляда и петстотин прасета, да ги докараш в Русия през океана и там да ги изгорят в крематориума, защото един малоумник окончателно се е побъркал – това е пълна дивотия, разбира се.

Но не затова, че нашето минало е мрак, чернилка и безизходица.

Не  в това е причината.

Приятели мои, ако ние ще търсим сакралността и в доматите – тогава с нашата страна  е свършено.

И шанс на спасение няма да има. Защото не може да има нищо по-”съветско” от сакрализацията на храната.

За мен всичко, което става напоследък, не се асоциира с купоните за храна по време на войната.

За мен всичко това се асоциира само с едно – с групичка ояли се сержанти в склада, където са складирани отнетите от гладните "зайци" колбаси; със съществуването в собствения им топъл, изобилен и уютен свят на групичка съвсем зареяли се в астралното пространство милиардери, които пред очите на гладната тълпата изхвърлят санкционираните продукти  в нужника, а после въвеждат най-жестоките наказателни мерки за това, че някой ще яде тази храна.  И отгоре на всичко – убедени, че това е в реда на нещата, че те са прави. За мен това се асоциира с изкривения, абсолютно долнопробен, див свят на казармата, в която те превърнаха цялата ни страна, с неговия извратен животински морал, скапана нравственост, разядени души и мозъци. С властта, която възприема останалото население на лагерните бараки като своя собственост, и населението, което приема всичко това и е готово да плюска бисквити от боклукчийското кошче в нужника, но сред тълпа себеподобни, само и само да не извиси глас, да не поиска възстановяване на правата и достойнството си. 

Така че изгарянето на кашкавал в специално закупените за целта подвижни крематориуми и мачкането на домати с булдозери свидетелства съвсем не за това, че тези домати са свещени.

А изключително и само за това, че Върховният Сакрален е пълен откачалник.

Впрочем, по-голямата част от населението е лика-прилика със своя властник: всичко това напълно ги устройва или те са склонни да се примирят със ситуацията. 

Готови са да плюскат с лопати, а не с лъжици зад решетките, само да бъдат като всички и гък да не кажат. 

А аз не съм готов. Защото искам да оставя на децата си друга страна. Не онази, която ни оставиха нашите дядовци.

Независимо от това, че те са гладували.

-----

* Крымнашисти - онези, които са убедени, че Крим е „наш”, т.е. руски и подкрепят окупирането му. 

** Ватенки - презрително нарицателно, което украинците използват за руснаци.

*** Княз Владимир (покръстил Киевска Рус, паметникът му е отдавна изграден в Киев на мястото на масовото покръстване. Такъв паметник сега ще се издигне и в Москва - за да се размият и да се замъглят за пореден път понятията „Рус” и „Русия” ,  които не са автентични – бел. ред.).

-----

* Аркадий Бабченко е руски журналист, създател на проекта „Журналистика без посредници“. Роден е през 1977 г., завършил е международно право, женен е и има една дъщеря. Участвал е в двете войни в Чечения – първия път през 1995 г. като донаборен войник, втория – през 1999 г., като наемник. Работил е за много издания, между които „Московски комсомолец“ и „Новая газета“, както и за тв предавания. Като военен кореспондент на „Новая газета“ е отразявал войната в Южна Осетия през 2008 г. Текстът е публикуван в профила му във фейсбук.

Ключови думи

Коментари

останах без думи

Къде сте тролове!!!!!!!

дума

http://bit.ly/1PcCKHk

Защо в България нямаме толкова силни журналисти!?

Петър

Не е като да няма. Но не са много и не са във "водещите" издания.

Иво Инджев на ivo.bg

дебелян пеевский

И какво ме интересува дали мачкат храната в русия или не, след като на ден виждам поне 30-40 българи, които ровят по кофите и спят по парковете, за да оцелеят? В русия да се оправят руснаците, пишете за мизерията в мутроевропейска България, жалки смешници такива.

ehh

че то при тошо правешкия ибрик също имаше хора, които ровеха в боклука. имаше и купони за хляб - по 300 грама на калпак на ден. мутри и европа са нещо диаметрално противоположно, защото мутрите са си чисто съвеЦки.

Милен

Де бре, 30-40 ровещи по кофите всеки ден, а? Тея деветосептемврийски рефлекси може да те кефят как звучат (което кефене е диагноза, но това е друга тема), обаче нямат нищо общо с истината. Дори при Лукановата зима автентичен масов глад не е имало. Нашият проблем не е, че гладуваме, а че средната ни класа не е достатъчно богата, когато постоянно се самобичуваме с фразата "най-бедната страна в ЕС" се има предвид именно това. Иначе в световен мащаб сме на опашката на 50-те най-богати държави. Не искам да отричам очевидното, но все пак се опитвам да ценя това, което имам, защото болшинството от човечеството само може да си мечтае за "мутроевропейската ни мизерия"

дебелян пеевский

Няколко сити български глупака от тия, дето не обичат путин и бедните, са ударили минусите, все едно че с тях ще нахранят слабите и бедни бездомни, повечето от които са на улицата, понеже някой сит и заможен ги е измамил. Праскайте минуси, но да знаете, тия хора ви кълнат ежедневно и ще ви стигне.

аха

че то кой обича путин в България - бедния гоце, с милионите или свинара с панаира или внука на свинара с рафинерията. каква свинска дружинка само пасва перфектно на дебелян като теб

GORO

ПО ТОЗИ НА4ИН гн. ПУТИН ЦЕЛИ ДА ЛИКВЕДИРА КОРУПЦИАТА И ЕВЕНТОАЛНА ЗАРАЗА ИЛИ ГМО.

Това ли ти набиха в главата? Поне да ти го бяха написали на граматически правлиен български език или ти не си успял да го запомниш .

s.djam

Споко, Горо се шегува, малко чувство за хумор проявете...

SRQBoyboy

Путин стигна до такава форма на идиотизма, до каквато не са отивали дори в Северна Корея.

Жени

Някой питаше къде са троловете. Ами, тук са... Не са си тръгвали. Наскачаха като скакалци, ама четат и те, та белким някой ден им влезе нещо в тъпите глави. Материалът е страхотен!

Мъже

Ох, баня, ох, кеф! http://bit.ly/1PcCKHk

САЩ допълват санкциите срещу Газпром!

дебелян пеевский

"мутри и европа са нещо диаметрално противоположно," -- хахахаха, веселбата на деня. Съсела - председател на едната от двете най-големи европейски партии, Боце - най-добрият приятел на Юнкер в България, а глупаците си мечтаят за "диаметрално противоположни"... Разсмивайте ме още.

на дебелян майка му

Спри да тролиш, гнидо!

10 милиона евро за пропаганда и накрая какво -- GORO!

ПОРО

http://bit.ly/1PcCKHk

дебелян пеевский

Извинете, забравих за Бареков и ДПС в АЛДЕ. Я ми припомнете, европейски граждани на България, #КОЙ представител на България, добрал се до върховете в европейските институции не е дълбоко свързан с БКП или пост-БКП мафията? Поне един, ей така за цвят.

Сия

Потресаваща, ужасяваща истина за бездната между овластените, от онези дори с минималната власт на "старата пушка" до Върховния сакрален, и смазаното духовно и физически население.

гяур

http://bit.ly/1PcCKHk

дебелян пеевский

Потресаваща, ужасяваща е истината за бездната между овластените мутри и техните държанки на държавна служба и смазаното от евробедност българско население. Обаче никой не се впечатлява, нито у нас, нито в Европа.

Eвробедност звучи ефектно, но е невярно. Ако влизат някакви пари в опосканата ни от мутри и обикновени крадци икономика, те са от еврофондовете.

дебелян пеевский

И кое му е "невярното" на "евробедност"? Пари от еврофондовете не стигат до бедните изобщо - парите от еврофондовете отиват в джобовете на крадци като сопола, съсела, боко и министрите и съветниците им.

Не си представяй еврофондовете като пачка, която се вади от джоба, за да се раздава на калпак.

doni

Просто останах без думи... а и в случая са излишни!

alcom4

КАКВО ПО-ДОБРО "ЧЕТИВО" ,ОТ ТАЗИ СТАТИЯ ,ПИСАНА ОТ ЧОВЕК ,КОЙТО В НИКАКЪВ СЛУЧАЙ НЕ МОЖЕ ,ДА БЪДЕ ОБВИНЕН ,ОТ ЛИПСА НА ЛЮБОВ КЪМ РУСИЯ ,ОЩЕ ПОВЕЧЕ В ОМРАЗА ,КЪМ НЕЯ ! НЕКА НАШИТЕ "ПУТИНОИДИ" И ПОДЛИ ,ПЛАТЕНИ "РУСОФИЛИ" ,ДА Я ПРОЧЕТАТ И ВСЕ ПАК ,АКО НЯКОЙ НЕ Е ПРЕСТАНАЛ ,КАТО ПОВЕЧЕТО ОТ ТЯХ ,ДА МИСЛИ ..ДА СЕ "ЗАМИСЛИ"!!!

гяур

Крясъците в интернет и употребата на смешни епитети не правят никого по-убедителен. Дори и платените грантови обамоиди на хранилка в Саут Парк. http://bit.ly/1PcCKHk

дебелян пеевский

"Спри да тролиш, гнидо" -- ей го целият капцитетът на евро-читателите за интелигентна и аргументирана дискусия, събран в едно изречение -- емоционално натоварено желание да ми запушат устата. Много европейско и, най-важното, много лесно.

Милен

Е ти верно ли реши да ще претендираш за "интелигентен и аргументиран дискусионист" :)))))

Кой е тръгнал да ти затваря червивата уста? Та от простотиите ти има и полза.Хората разбират, че идиотизмът не е някаква теоретична абстракция. Азбучния пример на това тежко заболяване е твоя милост.

гяур

Дебеляне, дълбоко "аргументираните" и любезни отговори на либералните "дискусионисти" под теб само доказват колко си прав. Жалко, че този форум не позволява постването на картинки, но ето в линка истинското лице на "либералния демократ" в дискусия. Както го виждат в толерантна Америка, а не в презряната ватена имперско-путинска Русия - да не си помислиш нещо. http://bit.ly/1PcCKHk

Николов

Няма ли най-после този платен сайт да каже нещо истинско за Русия, за Путин, а не да публикува избирателно статии, които задоволяват само перверзната омраза и ненавист на шепа новоизлюпени демократи у нас. Както и да се плюе Русия и Путин,ясно е, че атаките срещу тях са породени от нарастващата й сила и мощ ,като световен лидер, с който американската изчерпана "демокрация" е длъжна да се съобразява. И още , не съм трол,троловете са в изкривените ви представи..

Перверзник си ти!

гяур

* Крымнашисти - онези, които са убедени, че Крим е „наш”, т.е. руски и подкрепят окупирането му. А как се наричат онези, които са убедени, че Крим е на жителите му и подкрепят демократичното им право да изберат чрез референдум дали да се отцепят от квачката-мащеха и да се прикрепят към друга квачка, която чувстват майка? КлубЗ, подбирайте си по-коректно фразеологията - не е задължително да ползвате официално наложената от розово-комунистическия "либерален" Вашингтон.

b.krustev

Референдум? По дефиниция демокрацията се практикува свободно, а не пред дуло. Може би трябва вие да си проверите фразеологията?

Пълен откачалник е целия този свят :) Хайде сега да не оплюваме праволинейно и само в една посока. Храна с тонове се изхвърля навсякъде, макар и не толкова фрапиращо, като в същото време има умиращи от глад, сред които и много деца, но това сякаш не се вижда... Човешкото общество не е дорасло за единомислие в световната икономика и социално развитие! Това различие, разединение и конфликт на интереси като че нямат край!... Абсурдно е това, което е направено и все още се прави! Изкривените представи за демокрацията си казват думата навсякъде по света, а истинската свободна воля все още не се е чула... Така че много не се доверявам изцяло на подобни манипулативни статии, макар и да боли много!...

Съвсем точно наблюдение! В американските закусвални тип Макдоналдс и Старбъкс годишно се изхвърлят по 15 МИЛИАРДА тона храна, годна за консумация, която просто е престояла 1-2 часа повече в готов вид. И никой не я раздава на бедните негри, латиноси и мюсюлмани, които иначе Обама толкова обича.

гяур

*** Княз Владимир (покръстил Киевска Рус, паметникът му е отдавна изграден в Киев на мястото на масовото покръстване. Такъв паметник сега ще се издигне и в Москва - за да се размият и да се замъглят за пореден път понятията „Рус” и „Русия” , които не са автентични – бел. ред.). А може ли многоуважаемият и несъмнено високо ерудиран "РЕД." да обясни кои понятия са "АВТЕНТИЧНИ"? Какво не му е автентичното, извинете, на РУСЬ, което се среща в хроники още от ІХ век и води името си от името на викингското племе на Рюрик, основал староруската държава и сложил начало на формирането на руската народност (от която по-късно се отделят великоруси, тоест руснаци, белоруси и малоруси, тоест, украинци)?

Бабченко?

"Бабченко"? Какво да очакваш от човек с хохолска фамилия освен зверска, гнойна, кенефна русофобия? Същото патологично отродителско отношение каквото имат "македонците", югозападните българи сърбомани към България.

Мисля си,а най-вече се надявам,че това е капката,която ще прелее чашата и най-накрая окончателно побеснелият и полуделият Путин ще си плати.Знаем в Русия как се плащат тези работи.

Стоян

Русия не е заплашила никого до сега, дори и САЩ въпреки че е оградена отвсякъде с ракети.Русия не е имала толкова силен президент досега.Русия е великата сила, която ще спаси света от световно господство на САЩ, световно робство в буквален смисъл>ОК.Не пишете невежи изказвания.

Стоян

Не отвличайте вниманието на хората с ненужна информация, насаждаща омраза,,Вижте какво е дереджето на България и отворете очите на хората.БГ е отвсякъде изолирана.Няма ни Южен поток, ни Бургас Александрополис.Гърция, Турция, Македония, Сърбия, Унгария...Там ще тече газа, там ще се облизват от меда, а България ще има паяджини на гъза.Ще лазим за милостиня из калта на сиромашията..

Ох

Русофашистко тролче , чети бе червено говедо Опорните ти точки много издишат- всички тия пАтоци приключиха отдавна, а ти бягай по-скоро у Сайбира та да по изчистим държавица та си от такива като теб

Стуен

Стояне, разсъждаваш абсолютно правилно! Бая народ се бяха наредили за да крадат и от тези проекти, но сега само ще се облизват, кой от към газа, кой от към гъ..А ти България не я мисли. Ако всеки мисли повече за своята работа, а не си прекарва времето в завистливи погледи към комшиите, тя и държавата ще потръгне.

ass

Брюксел: Руските санкции срещу ЕС вдигнаха експорта ни с 5% на годишна база

дебелян пеевский

"Не си представяй" -- сигурно ще искаш да не си представям и други работи. Примерно да не си представям общинските бюджети като източник за покупка на скъпи автомобили. Или да не си представям МВР като механизъм за уреждане на лични сметки с другите мафиоти. Или да не си представям общинските фирми в София като източник на богатство на всякаква паплач от Пъпката до герберастията. И вместо да си гледам в мойта паничка, сигурно ще искаш да съжалявам руснаците? Еми нема да се получи, аз не живея в Рашата и техните кражби ме притесняват много по-малко от тия на реформо-герберасто-патриотичните гоцета, съсита и боцета. Путин поне не краде пряко от мене, а през българските си посредници, на които вие с удоволствие ближете ташаците.

Гурме Чиф

Добре пише блядката. Емоционално и надъхано, толкова надъхано, че чак прекалява. Тези кенефни бисквити не знам колко пъти ги споменава, а като вземе да се повтаря, емоционалният градус спада. Ами като ще ти стават натрапчива мисъл за цял живот - да беше ги изял! И аз съм бил войник, и аз съм стоял гладен и съм мръзнал на учения, и аз съм си бил главата да схвана безмислието на родната казарма. Хубаво, върховният им сакралник е откачалник, храната не е култ, а само средство да се поддържаш жив, но как да го обясниш на обикновения човечец, който цял живот е блъскал едва ли не само за насъщния. Толкова излишни емоции за нещо, което не може да се промени. И аз искам да оставя на детето си друга, по добра държава. И как ще стане това - като "извися глас, за да поискам възстановяване на правата и достойнството си"? И те веднага ще ми ги възстановят...Бляд, стига площадна демокрация! Ти си журналист, за тебе това е бизнес, емоция, сензация, за мене - безмислица! Писна ми разни неформални и формални лидери да ме организират, докато си изплетат кошницата, да ми обясняват, че промяната зависи от мене и от такива като мене, след което промяна естествено няма! Айде, стига артък емоции! Свободно, почеши коня!

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.