Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Господин посланик,

Сигурни сме, че има много българи, които са Ви благодарни за приятелската откровеност, с която посочвахте недовършените реформи в страната ни, особено в съдебната система. Правехте това, стъпвайки по ръба на позволеното за един дипломат. Последната Ви реч като френски посланик в София не прави изключение.

Трудно е да ѝ се възрази, защото казва истини. Да, в България съдебната система е пълна с "гнили ябълки". Да, олигархията я използва, за да се разправя с неудобните. Да, липсват обществена енергия и политическа воля това да се промени радикално. Да, корените на днешните проблеми на страната са в комунистическия режим и в остатъците му. Да, тези, които емигрират днес от нея, я оставят на Делян Пеевски, охранена издънка на тези корени.

Колкото и да е вярно това обаче, то е половината от цялата истина. Другата половина, която липсва във Вашата реч, е, че всичко това вече десета година става под благосклонния поглед на Европейския съюз, една от чиито основни държави Вие представлявате.

Затова чувстваме, че наш дълг на приятели е да продължим мислите Ви с реципрочна откровеност. 

Лицето Пеевски отдавна не е просто лице. То е удобен, дори банализиран образ на злото, което пречи на България да се откъсне от миналото, от неговите геополитически зависимости и навици. Пеевски въплъщава т.нар. модел #КОЙ, където му е отредена низша изпълнителска роля. Той има покровители, които Европа крепи.

Спомнете си колко пъти президентът на Вашата страна Франсоа Оланд е стискал ръката на лидера на европейските социалисти Сергей Станишев, син на секретаря на ЦК на БКП Димитър Станишев. Вие се тревожите от наследството на комунистическия режим, а Вашият президент го приема в Сен Клу и му стиска ръката. За последен път - миналия месец.

Това съвсем не е едно от онези протоколни ръкостискания, които са част от неприятните задължения на държавните глави. Ако се вярва на медиите, Оланд и Станишев са обсъждали заедно предизвикателствата пред Европа, чертаели са планове за бъдещето ѝ. 

Какво има френският президент да чертае заедно с българския политик, който преди повече от три години предложи Пеевски за шеф на Държавната агенция за национална сигурност, взривявайки безпрецедентни спонтанни протести в страната? 

Делян Пеевски. Снимка Веселин Боришев

Наистина, това ръкостискане не е като да продаваш бойни кораби на Русия на президента Владимир Путин или изтребители - на военния режим на Египет, но все пак...

На такива въпроси обаче подлежат не само Вашата страна и нейният лидер, но и всички негови колеги от социалистическото и социалдемократическото семейство в Европа. Защо те нямат нищо против Станишев да води партията им, а сочат България като пример за корупция и нефункциониращо правосъдие? Наистина ли никой в лява Европа не разбира, че лидерът им е част от българския олигархичен модел и като такъв не е решение, а проблем? Защо в собствената си страна той не е спечелил нито едни избори, а води лява Европа?

(В интерес на краткостта ще пропуснем подробностите за лобистката фирма на съпругата му в Брюксел). И тя не е Бог знае какво в сравнене с новата длъжност на Жозе Барозу, дори в сравнение с фризьора на г-н Оланд не е кой знае какво, но все пак...

А какво да кажем за Алианса на либералите и демократите за Европа, в чиито редове членува Пеевски? От злополучната му номинация до днес те бягат (в буквалния смисъл на думата) от въпросите на българските журналисти, свързани с него. Според лидера им Ги Верхофстадт, Пеевски е вътрешен проблем на националната му партия, а не проблем на европейското либерално семейство. То нито за миг не се е разграничило от модела, свързан с това знаково име.

Либералите са все "сериозно загрижени" за това, което прави Владимир Путин в източния край на Европа. Но дума не казват за техния човек в България и фирмите, заустени към проваления проект "Южен поток". И това ли не виждат в ЕС? Нима е тайна, че почти цялата хибридна и антиевропейска пропаганда в България е в ръцете на медиите на семейството на Пеевски, европейския либерал?

Най-сетне, господин посланик, кажете с ръка на сърцето: вярвате ли, че ако управляващите в България настина искат да разчистят Авгиевите обори на правосъдието, не могат да го направят? Да, те взеха някои държавни поръчки от #КОЙ. Да, това не е съвсем същото като да поискаш от "Епъл" 13 милиарда евро, да опростиш глобите за наднормен дефицит на Испания и Португалия, или да изтеглиш предложение за роуминга в изгода на телеком-лобито. Но все пак - прилича.

Когато бяхте в началото на мандата Ви, а ние започвахме това издание, питахме нашите читатели какво е за тях Европа. В бележките ни остана отговорът на един от тях, напълно свободен от политическа коректност: "Европа е мястото, където мога да избягам". Защо гражданинът на една държава членка иска "да избяга" в друга? От какво? Убедителна ли е тази Европа, където хората все още искат да се спасят от своята страна в друга, която е по-Европа?

Да, това не е като тероризма и като кризата на еврото, не е като миграционната криза или като "Брекзит", но все пак...

Явлението "Пеевски" е пример, че моделът на "нашия негодник", на нашия Трухильо, на нашия Тачо Сомоса от началото на Студената война, е жив в отношенията между "старите" и "новите" демокрации в ЕС. И това е една от причините вярата на последните еврофилски мнозинства в Източна Европа в бъдещето на нейния проект да се разколебава.

Моделът "Пеевски" и двуличното отношение на Европа към него е пример как тя абдикира от "преобразяващата си роля" в името на малки партийни или национални егоизми.

Затова, когато критикувате българската корупция и българсата съдебна система, не забравяйте - и вашите държави, и вашите правителства, и вашите политици са дали нещо те да са такива, каквито са днес. 

Това не отменя дълга на българите сами да почистят и да подредят страната си. Няма как всички "да избягат" от нея.

Коментари

 's picture

Krasimir Kabakciev

Неочаквано добро писмо

Хе-хе, за добрутро получавам едно доста добро писмо. "Другата половина, която липсва във Вашата реч, е, че всичко това вече десета година става под благосклонния поглед на Европейския съюз, една от чиито основни държави Вие представлявате." Но същевременно бих казал, че и в това писмо има една половина или поне четвърт неказана. И то е, че българите не могат да си оправят държавата не само затова, защото Западът не го интересува - или пък има интерес България да е сочена за лош пример, а защото българите са адски прости. Мнозинството. И има само отделни бели лястовици, като това писмо. Не знам дали би се намерила друга медия да напише текст като този. Вероятно не.
 's picture

Krasimir Kabakciev

Добавка. Шернах публикацията във Фейсбук

Понеже я харесах, шернах я в сайта си. И прибавих следното: "Не знам дали би се намерила друга медия да напише текст като този (макар и с недостатъка, който посочих). Вероятно не. Другите са съсредоточени върху това, кой кого заклал, коя чалгарка къде си е развяла силикона, и коя мутра, самонаричаща се политик, каква поредна мъдрост е изказала. По-голямо опростачване от днешното в тази държава не помня. А помня отдавна, от началото на 1960-те."
Фатмак  's picture
Фатмак  
Фатмак

Хахахахаха.

Редакцията на "Кл. Зет" е развила в цяла статия мнението ми от вчера, което отнесе една кофа минуси от читателюгите. Както обикновено, без позоваване на първоначалния източник и нито дума до коренит на явлението "Европа пази". Европа пази не само Пеевски, другари, Европа пазеше и Огнян Дойнов, с чиито пари един друг Огнян купи много евтино Фармахим от един Иван и сега върти медия. Изобщо, Европа пази всички паралии, които си държат парите в европейски банки. Стига да слушкат и да правят каквото им се нареди. Извън това е свобода. Например, френските фирми не може да ги закачат, ако льо-дьо Кабан не разреши, но българските може да ги мачкат както си искат.

#КОЙ

"Да, липсват обществена енергия и политическа воля това да се промени радикално. " Липсващата лустрация и "Иване, кажи си" не са на десет години. Преди Пеевски, с много документи: "Как Корнелия Нинова приватизира по седесарски „Техноимпекс“ и изобрети червени капки за дебелоочие" във Фактор

Ама, чакайте сега! Станишев и

Ама, чакайте сега! Станишев и Бройко са избрани и са избрани от такива като тях, които ги припознават като свои. И няма какво да се чудим - да наистина толкова много хора са прочели само по една книга.
 's picture

cos

cos

За народа - вие какво очаквате от народ на който са избили целия едва изграден политически, икономически и културен елит и заменили с най- долните общества поспомогнати от най-изваратените криминални същества. Взели са му златото от банката, затворили са го за останалия свят за 50-60 години и са го облъчвали с деморализираща информация и поставили в реалност, по-лоша и от книгата Цар Плъх.
Фатмак  's picture
Фатмак  
Фатмак

Стига с тия глупости за

Стига с тия глупости за "избития елит" бе, нещастник. Избили са Спас Русевците, Делян Пеевските, Иво Прокопиевците, Огнян Доневците, Любо Пъпките, Боцетата, Гоцетата, Доганите и Раданите на Третото царство. Ебати и загубата, нема що.
 's picture

Радев

Радев

Хм, странно. От Clubz са посочили поименно Станишев, който с всичките си кусури, все пак е един легитимиран европейски политик. Като противовес използват твърде общото понятие "управляващите". Кои управляващи бе, г-жи и г-да? Що се правите на треснати? У нас един човек управлява и държавата, и съдебната система, и медиите. И той не се казва Пеевски, а Борисов. Що ви е толкова шубе в това обръщение към Ксавие-то да го посочите лично, а прибягвате да неопределеното "управляващите"? Ако сложим на кантара по време на чие управление Пеевски е нанесъл най-много злини какъв смятате, че ще е резултата? При кое управление най-много нашишкавя Шиши? М?
 's picture

cos

cos

Борисов е официалната марионетка. Пеевски - неофициалната. Глав Сек - Златев. Управляващ - назначеният да отговаря за на с Руски дипломат. Господар - Путин, а той е официално лице на бандата, която владее Русия от 1917 г.
 's picture

noobest

А някъде зад шкембето на

А някъде зад шкембето на Пеевски, удобно настанен, Доган доволно и с насмешка се наслаждава на питието си.
65 65's picture
65 65
65

"Кажи ти, байо, моите и аз

"Кажи ти, байо, моите и аз твоите кривици, па да се поправим и заедно да вървим, ако ще бъдем хора". Приемам речта на г-н Дьо Кабан и отговора на Клуб Z като много добро начало на разговор за бъдещето позитивно развитие на ЕС и на България в частност. Накратко, казването на кривиците трябва да продължи!
 's picture

Nedialko Bakalski

Доста пълна картина на едно гробище.

Да, така е. докладът на Посланика и писмото на Клуб Z , a също и коментарът на Красимир Кабакчиев тук рисуват една България, един народ, за които може да се кажат още много неща. Спирам се само на адски простите Българи на Кабакчиев. Зловещата комбинация от русофилия и комунизъм е в състояние да опростачи цял един народ, камо ли някакво мнозинство само. И ако това започне от педи повече от 130 години от трима императори, продължи с генералните секретари и накрая с президентите Путинови, получава се един омаламоскан народ, който сам си причинява зло и спасение няма. Но темата е прекалено голяма а аз помня само от преди 50те.
Apollo XIII's picture
Apollo XIII
turbulentus

Проблема не е само в Пеевски,

Проблема не е само в Пеевски, Станишев или Доган, а в липсата на алтернатива. Борисов не може да бъде такава…
 's picture

Nikolai Nikolov

писмото

Писмото мнго добри въпроси задава и е задължително да се отговори на тях.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.