Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

"Мандатът ми бе белязан от неочаквано събитие, както обикновено се получава с мандата на всеки посланик. Въпреки опитите ни да планираме, се изправяме пред непредвидими обстоятелства".

Така започна заключителната реч на посланика на Франция Ксавие Лапер дьо Кабан.

"В моя случай това бе опитът да се фалира предприятието "Белведере", като за тази цел се използва съдебната система. Сега ще кажа на всички тези, които тогава казаха, че казаното от мен не е дипломатично: Скандалът не произтече от моите думи, а от това, че всичко казано, бе вярно"

Посланик Дьо Кабан призна, че по принцип не е допустимо дипломат да говори така, но припомни също, че не е допустимо страна от Европейския съюз да позволява подобни неща. Той припомни, че в резултат на неговите думи съдия Румяна Ченалова е била отстранена от съдебната система, а изтеклите записи от нейните разговори с бившата шефка на Софийския градски съд Владимира Янева са заинтересували всички, "с изключение на споменатите".

"Изключително нагло е – нито й бе предявено обвинение (на Ченалова - б.р.), нито на някой друг", припомни посланикът.

Ксавие дьо Кабан заключи темата, че "превратностите на 2015-а година и провалът на съдебната реформа показаха, че статуквото е много силно и съпротивата е много силна".

"Авторитарните режими първо се опитват да превземат съдебната власт. Виждаме го в някои съседни държави. Свободните хора се стремят към система, която да гарантира, че конфликтите ще бъдат разрешавани само по мирен път, с преговори или с помощта на неутрален арбитър – съдия. Това е основната разлика с тоталитарните режими".

Комунизмът като идеология претендира, че ликвидира конфликтите, напомни през смях Дьо Кабан. И допълни, че не съществува такъв режим, който да налага истината си без насилие.

"Защо ви говоря толкова за комунистическия режим? Защото този режим е в основата на проблемите ви днес".

Докато описваше недостатъците на тоталитарните режими, той определи 9-и септември като мрачна дата в българската история.

"Слабоумието не е проблем само по себе си, стига да не е на власт".

Най-големият проблем на България, според посланика на Франция, е липсата на изследване и осъждане на комунизма.

"Тази липса позволява на избягали банкери и на други, които скоро може също да избягат, да ограбят милиарди... Тази липса позволява на политиците да избират един 33-годишен олигарх за шеф на службите, само защото е верен на един бивш ръководител от Държавна сигурност".

Всичко това кара младите хора да напускат България, заключи дипломатът. Той каза, че при срещите си с млади българи винаги казвал: 

"Ако емигрирате, ще оставите страната си на Пеевски".

Ксавие дьо Кабан се извини на всички ученици от училища с преподаване на френски език, които не е успял да посети лично. Финалът:

"Аз вярвам в България. Вярвам в бъдещето на България, защото вярвам в младите поколения".

Последваха ставане на крака и аплодисменти от залата. 

Водещият на сибитето Соломон Паси предложи "Ксавие да бъде изкаран на бис като посланик".

ОЧАКВАЙТЕ ПО-КЪСНО ЦЯЛОТО ИЗКАЗВАНЕ НА КСАВИЕ ДЬО КАБАН В КЛУБ Z

„Равносметка на мисията и надеждите ми за България", е заглавието на събитието, което се провежда в столичния хотел Балкан.

"След успешното приключване на дипломатическия си мандат в България, посланикът ще обобщи резултатите от дипломатическите си усилия в България и надеждите му за бъдещето на страната ни", се казва в анонса. Събитието е организирано от Атлантическия клуб в България.

ВИДЕО ОТ СЪБИТИЕТО

Ключови думи

Коментари

Бързо!

Нима свръхчовекът, представителят на нормалността и прогреса ще си тръгне без поне един последен акт на френска любов от независимите прогресивни, либерални и нормални български медии!?
Кметът на Симитли's picture
Кметът на Симитли
смях на парцали

Бързо!

Нима придворните на българската мафия и обслужващите ги тролове, готови да продадат семейство и страна за жълти стотинки, не могат да пишат в кафявия сайт на Недялко от ПИК, а си търсят поле за изява в независимите, прогресивни, либерални и нормални български медии?! :)
Фатмак  's picture
Фатмак  
Фатмак

Лицемерието на френската държава кърти миФки

Само бегло ще напомня, че комунистите и мафиотите на прехода си препраха повечето пари ИМЕННО в държави от ЕС, вкл. Франция. Европейски офшорки държат българските медии, предприятия и т.н. Европейски държави отказват документи, арести и екстрадиция на наши престъпници. "Комунизмът", вече добре забравен, е най-малкият проблем на България в момента.
 's picture

Симеон Рангелов

Само бегло да напомня и аз

Само бегло да напомня и аз
Инспектор Стрезов's picture
Инспектор Стрезов
Инспектор Стрезов

Пък аз да ти обърна внимание...

...че слабоумието не е проблем само по себе си, но сред интелигентна аудитория е добре да си го криеш.
 's picture

Stoian Arabadjiev

Г-н Ксавие е видял почти

Г-н Ксавие е видял почти всичко в България. Но ЗАЩО ЕС търпи всичката тая управляваща ни пасмина,като и посланикът на Франция им ги показва?!!! Прокрадва се увереност, че всички са от едно котило и гарваните не си вадят един на друг очите. Излиза тогава, че всичко е шашарма.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.