Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Ако се вярва на повечето международни медии тази сутрин, българският президент Румен Радев триумфално печели втори мандат като борец с корупцията. По същия начин парламентарните избори печели и „Продължаваме промяната“, партията, създадена от двама служебни министри на  Радев. 

Това пишат Асошиейтед прес, Ройтерс, Франс прес, „Политико“, „Свободна Европа“, „Евронюз". Всички те обясняват Радев като главния противник на доскорошния премиер Бойко Борисов, подкрепил протестите срещу неговото 10-годишно управление.

Цитираните медии, особено агенциите, са „фабрики за новини“. Те ги продават на целия свят,  т.е. на множество различни аудитории - в национално, културно, политическо отношение. Оттук, за да бъдат продаваеми, новините трябва да бъдат максимално неутрални и разбираеми - процес, предполагащ опростяване и стереотипизация, заради които неизбежно се раждат клишета. 

България в момента е носителка на две такива клишета - „най-бедната" и „най-корумпираната" държава в Европейския съюз. В тристата думи на стандартната агенционна информация няма място за повече обяснения. На този фон победителят се обяснява най-лесно и достъпно като борец с корупцията.

Ако върнем лентата назад обаче, ще видим, че по този начин на власт у нас са идвали повечето национални лидери - от Царя до Радев и Кирил Петков. Историята сочи, че са идвали като борци с корупцията, но са си отивали като нейни носители или поне покровители.  В онази паметна реч с „800-те дни“ Негово величество подчерта „необяснимото богатство“ на някои. Сергей Станишев получи обръщението „господин чист“ (Mister Clean) от тогавашния президент на САЩ Джордж У. Буш. Бойко Борисов спечели изборите през юли 2009 г. като борец срещу корупцията на т.нар. тройна коалиция, срещу квотното делене на „порциите“ по схемата 3-5-8 и модела „Батко и братко“ (пак в пътното строителство). ПП идва да ни освободи от подобни схеми в Българската банка за развитие, магистралното строителство, държавните предприятия. Сигурно сега ще се появят и други скандали.

Иван Костов/СДС загубиха властта заради вредите, които нанесоха на имиджа им съмнителни приватизации (като например тази на бившата БГА „Балкан"). Заради подобни спорни сделки (БТК и „Булгартабак“), наследствените имоти, рилските гори, залезе политическата звезда и на Царя. По негово време започна политическият и бизнес възход на емблематичния Делян Пеевски. Кариерата на Сергей Станишев беше опетнена от злоупотребите с предприсъединителни фондове на ЕС. При Бойко Борисов корупционният репертоар изглежда най-широк и разнообразен.

Очевидната закономерност е, че борците срещу корупцията в България идват и си отиват, но тя остава непоклатима и един ден събаря всекиго от тях.

Кои власти са били корумпирани в България? Ако погледнете загубилите изборите - всички. Ако погледнете осъдените за корупция по високите етажи - никой.

Така че агенционното клише изглежда обосновано. Днес то полира междуродния образ на президента и неговите бивши министри, които се готвят да съставят новото правителство. Те все още са „добрите“, които идват да излекуват стария лош порок на тази все така „най-бедна“ страна.  Но това клише е коварно. То създава очаквания, на които те ще трябва да отговорят. Ако не успеят, чака ги съдбата на техните предшественици.

Клеймото на корупцията преследва България през цялото ѝ европейско членство, че и далече преди него. Трудно е човек да си затвори очите за факта, че освен върху обективни основания това клише почива и върху субективни интереси. То означава, че България няма положителен дневен ред. Тя непрекъснато има вътрешен враг, когото трябва да мрази и да „изчегъртва“. От омраза няма време да обича. От борба с миналото, не успява да планира бъдещето.  От разделение никога не стига до общ проект. Не можем да заобиколим въпроса: на кого е изгодно?

----

* „Всички и никой“ е първият роман на Йордан Радичков, написан през 1975 г., и единствената творба с криминален сюжет на този писател.

Коментари

.....

Според мен това положение е изгодно на ДС-диригентите (и на техните наследници), както и на Началниците зад граница. Очевидно има огромни интереси да няма стабила и здрава българска държава, а по-скоро такава, която едвам се крепи от вътрешни боричкания. Последствията са за народа, който не спира и не спира да вярва в политически чудеса (вместо в еволюция на самосъзнанието).

Раша

Аксаков го е казал в прав текст: Всяко добро за България е смърт за Русия....

Интересно

Да разбираме ли, че борбата с "корупцията" е алиби за некадърността на политическата върхушка да свърши нещо позитивно и оправдание на принадения им електорат за обикновеното житейско лузърство?

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.