Президентът Румен Радев би свикал Консултативния съвет за национална сигурност заради кризата с COVID-19, но в момента не вижда повечето от партиите да имат ясни позиции по въпроса.

Това заяви държавният глава пред български журналисти в Брюксел, където участва в двудневен Европейски съвет.

„Закона чели ли сте го? Има председател на парламента, председатели на парламентарно представените партии, на техните групи“, отговори Радев с въпрос на журналистически въпрос.

Той допълни, че едни партии са заети да организират протести срещу затягането на мерките, други – да подкрепят тайно тези протести и да ги разпалват, а трети не казват нищо.

„Всички са изплашени от това, което става. Никой не иска да вземе отношение какво да се прави в тази криза и да излезе с ясни позиции. Защото много от партиите в момента броят гласове – ще вземат ли или ще загубят гласове, ако обявят ясна позиция. Не броят хора, които се заразяват, с колко лекари и медицински сестри разполагаме, колко хора всеки ден умират“, каза той.

И припомни, че у нас отдавна има ваксини, че всеки ден най-различни специалисти говорят за тях.

Според Радев председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен е проявила дипломатичност, като не е назовала имената на България и Румъния. Но това са единствените страни в ЕС, където процентите ваксинирани пълнолетни граждани са тревожно ниски. Докато средно за Съюза става дума за 75%. В някои страни членки пък процентите са 90 и повече.

„Да, призовава се отново за ваксиниране. Но трябва да има и ясното разбиране, какви могат да бъдат последствията от пандемията. За съжаление, в Източна Европа тя се разгаря отново, изключително тревожно е това, което става в Румъния“, продължи българският президент.

Той призова за разбиране на това, което прави служебното правителство в София.

„Да, подлежи на критика в някои аспекти за начина на въвеждане на тези мерки. Но трябва да направим всичко възможно да не допуснем такъв пик, който да взриви здравеопазването, да докара до пълно изтощение нашите лекари и в края на краищата висока степен на заразяемост и починали хора“, каза още Радев.

За енергетиката – 1 предложение на президента прието, две отхвърлени

Румен Радев сподели, че е излязъл с ясна позиция в защита на българския интерес. По различни причини обаче не всичко може да бъде реализирано. Много държави, а и самите Европейски съвет и Европейска комисия са твърде дистанцирани от някои от тези мерки.

„Но е ясно едно – ЕС категорично не се ангажира с финансова и конкретна помощ в тази ситуация. Той просто дава препоръки. Но отговорността изцяло се прехвърля в ръцете на държавите членки и техните финансови възможности. Единственото финансово измерение като някаква мярка, и то може да бъде политически инструмент в ръцете на ЕК, е това, което предложих много ясно – да се премахне или поне да се намали цената на квотите на емисиите“, изтъкна президентът.

Така по думите му страни най-вече като България, където въглищата имат значителен дял в техния микс, да имат реално облекчение.

Предложението на Радев обаче не била прието. Все пак другите страни се съгласили с другата му идея, която била повдигната също от Чехия, Полша и Унгария. А именно да се извърши проверка на пазарите на електроенергия и газ, както и на пазара за търговия с емисии. И ако се установят нередности, да бъдат взети мерки. Очаква се докладът по въпроса да излезе през ноември. Целта е ограничаване на спекулата на борсите в ЕС, обобщи държавният глава. Рискът от нея расте при голяма динамика на цените.

Не е било прието и предложението на Радев за анализ на връзката между сегашната криза в цените и пакетха „Готови за цел 55“.

„Има държави, които оказват сериозна съпротива на един такъв подход. Но призовах Европейския съвет да погледнем истината в очите. И това срещна подкрепа сред много от лидерите. Зелената сделка е красива, необходима. Но да не забравяме, че зелената енергия е 38 процента от енергийния микс на ЕС. Да не забравяме, че 26% са все още от ,ядрена енергетика, 16 идват ог газ, а 13 – от въглища. Да направим ясна разлика между базови мощности и възобновяеми източници“,  призова Радев.

И добави, че все още няма устойчиво решение как да бъде съхранявана енергията от възобновяеми източници. А докато то не бъде взето, базовите мощности не могат да бъдат задраскани. Някои от тях дават енергийна независимост.

Радев цитира чешкия премиер Андерй Бабиш, който заявил, че и да искаме, в тази ситуация не можем да скъсаме със зависимостта от Русия. ЕС твърде много зависи от чужди доставчици.

„Когато говорим за стратегическа автономност, а тя започва с енергията - това са ядрената енергия и въглищата“, заключи Радев.

И именно по тази причина се приема предложението на 10 страни, сред които и България, ядрената енергия и производството на енергия от природен газ да бъдат признати за зелени. Очакванията са това да стане факт скоро. Така ще бъде дадена перспектива на страната ни да произвежда ядрената енергия.

За спора между ЕС и Полша

Спорът между ЕС и Полша за върховенството на закона е изключително деликатна тема, отговори Румен Радев на въпроса каква е позицията на България по този случай.

Два пъти за една седмица полският премиер Матеуш Моравецки заяви, че страната му няма да се поддаде на шантаж. Причина е решението на Конституционния съд във Варшава, че европейското законодателство има предимство пред националното.

„Темата изисква диалог, който започнахме да водим активно. Тя изисква също политическа воля правни аргументи. А тези аргументи ще се дадат в решението на Съда на ЕС. Докато то не излезе, този дебат, воден само на политическа основа, няма да даде резултат. Обърнах внимание, че трябва много ясно да формулираме инструментите, които ще се разреши този спор“, каза Радев.

Той е убеден, че бъде намесен фискалният инструмент за въздействие върху страните чрез неприемане на плановете им за възстановяване, това ще взриви изобощо крехкото съгласие.

Имало немалко гласове в тази посока, включително този на отиващата си германска канцлерка Ангела Меркел, която днес бе на последния си Европейски съвет.

За разрива между Русия и НАТО

Процесът на разрив между Русия и НАТО трябва да бъде прекратен, отговори Румен Радев, помолен от Клуб Z за коментар по темата.

В началото на седмицата Кремъл обяви, че закрива представителството си в алианса, както и мисията на пакта в Москва.

Ангела Меркел също настояла, че диалогът с Русия трябва да продължи.

„Ние се движим в една посока, от която никоя от страните няма полза. Ако погледнем и обстановката на Балканите, и това, което става в Босна и Херцеговина, и заявката на Република Сръбска, и всички процеси в нашия регион и в глобален план, ще видим, че няма как да продължаваме без този диалог. Надявам се, че това ще бъде отново тема на Европейския съвет. От противопоставяне и ескалация нямаме интерес“, смята българският президент.

Какво са си говорили Радев и Меркел

Румен Радев и Ангела Меркел са разговаряли помежду си поне пет пъти на Европейския съвет. Темата е била една – Република Северна Македония (РСМ).

„Меркел е приела за своя кауза България да отвори задължително вратата на РСМ към европейска интеграция още тази година. Решаващият съвет ще бъде през декември“, каза Радев.