Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Русия обяви днес, че преустановява дейността на представителството си в НАТО, както и на офиса на НАТО в Москва, след като алиансът отмени акредитацията на осем служители на руската мисия в НАТО, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Дейността на руското представителство ще бъде преустановена от 1 ноември, заяви днес на пресконференция руският външен министър Сергей Лавров.

"В резултат на целенасочените стъпки от страна на НАТО липсват необходимите условия за елементарна дипломатическа дейност. В отговор на действията на НАТО преустановяваме работата на постоянното си представителство в НАТО, включително и работата на главния представител, най-вероятно от 1 ноември или няколко дни по-късно", изтъкна Лавров.

Лавров обяви, че служителите на военното представителство на НАТО в Москва ще бъдат лишени от акредитация от 1 ноември и че при нужда НАТО ще може да контактува с Русия чрез посолството й в Брюксел.

Руският първи дипломат съобщи още, че се слага край на дейността на информационното бюро на НАТО. Алиансът определя мисията на това бюро като средство за улесняване и подобряване на взаимното опознаване и разбиране.

В началото на октомври НАТО обяви, че отнема акредитацията на 8 членове на руската мисия в Брюксел, обвинени, че са необявени "агенти на руското разузнаване". Освен това беше казано, че Русия е виновна за увеличаване на "злонамерената си дейност" в Европа, според генералния секретар на алианса Йенс Столтенберг.

През март 2018 г. Организацията на североатлантическия договор реши да отнеме акредитациите на 7 членове на руската мисия и да ги изгони от Белгия след отравянето в Обединеното кралство на бившия руски разузнавач Сергей Скрипал и дъщеря му.

Тогава броят на акредитациите в мисията на Русия в НАТО беше намален от 30 на 20. На 7 октомври 2021 г. този брой беше допълнително намален до десет.

Отношенията с Русия стават по-трудни, каза германският външен министър

Германският външен министър Хайко Маас заяви днес, че решението на Русия да преустанови действието на мисията си в НАТО е направило и без това трудната ситуация още по-тежка, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

"Това прави нещата по-трудни, а те и без това бяха трудни. Германия се стреми - в рамките на НАТО, да има диалог с Русия", каза Маас пред репортери след среща на външните министри от Европейския съюз, като добави, че Русия по-рано е показвала желание за разговори.

Все повече се налага да признаем, че Русия вече като че ли няма (желание за това), заяви той.

По думите му решението на Русия не просто буди съжаление, а сериозно ще навреди на отношенията.

Ключови думи

Коментари

Кремъл върви по пътя на Пхенян

Както е тръгнало накрая Москва може да остане в приятелси отношения само с отслабналото дебело момче Ким Чен Ун, който си спечли славата на един от най-заклетите диктатори в света. Това става на Земята, но руснаците са на път да се изолират и Космоса. Преди месец и нещо безконтролното включване на двигателите на руския космически камион Прогрес премести международната орбитална станци на опасна орбита. Вчера това се повтори и с раздрънкания им кораб Союз, чийто мотори също отказаха да спрат и отново предизвикаха въртележка на орбиталната станция. Напълно възможно е ако тези изцепки продължат, руснаците да получат червен картон за бъдещи полети до МОС. Това е само брънка от веригата от комсически сярпризи, които мужиците поднасят на колегите си. През лятото Москва прати добавъчен модул за станцият. Оказа се, че е пристигнал с дупка, през която изтича въздуха. Шефът на руската комсическа агенция Рогозин обвини американска астронавтка, че е развъртяла бормашина за диверсионна дейност. Г-н Рогозин не иска да признае, че някой пиянмужик е пробил дупката още на Земята.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.