Русия обяви днес, че преустановява дейността на представителството си в НАТО, както и на офиса на НАТО в Москва, след като алиансът отмени акредитацията на осем служители на руската мисия в НАТО, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Дейността на руското представителство ще бъде преустановена от 1 ноември, заяви днес на пресконференция руският външен министър Сергей Лавров.

"В резултат на целенасочените стъпки от страна на НАТО липсват необходимите условия за елементарна дипломатическа дейност. В отговор на действията на НАТО преустановяваме работата на постоянното си представителство в НАТО, включително и работата на главния представител, най-вероятно от 1 ноември или няколко дни по-късно", изтъкна Лавров.

Лавров обяви, че служителите на военното представителство на НАТО в Москва ще бъдат лишени от акредитация от 1 ноември и че при нужда НАТО ще може да контактува с Русия чрез посолството й в Брюксел.

Руският първи дипломат съобщи още, че се слага край на дейността на информационното бюро на НАТО. Алиансът определя мисията на това бюро като средство за улесняване и подобряване на взаимното опознаване и разбиране.

В началото на октомври НАТО обяви, че отнема акредитацията на 8 членове на руската мисия в Брюксел, обвинени, че са необявени "агенти на руското разузнаване". Освен това беше казано, че Русия е виновна за увеличаване на "злонамерената си дейност" в Европа, според генералния секретар на алианса Йенс Столтенберг.

През март 2018 г. Организацията на североатлантическия договор реши да отнеме акредитациите на 7 членове на руската мисия и да ги изгони от Белгия след отравянето в Обединеното кралство на бившия руски разузнавач Сергей Скрипал и дъщеря му.

Тогава броят на акредитациите в мисията на Русия в НАТО беше намален от 30 на 20. На 7 октомври 2021 г. този брой беше допълнително намален до десет.

Отношенията с Русия стават по-трудни, каза германският външен министър

Германският външен министър Хайко Маас заяви днес, че решението на Русия да преустанови действието на мисията си в НАТО е направило и без това трудната ситуация още по-тежка, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

"Това прави нещата по-трудни, а те и без това бяха трудни. Германия се стреми - в рамките на НАТО, да има диалог с Русия", каза Маас пред репортери след среща на външните министри от Европейския съюз, като добави, че Русия по-рано е показвала желание за разговори.

Все повече се налага да признаем, че Русия вече като че ли няма (желание за това), заяви той.

По думите му решението на Русия не просто буди съжаление, а сериозно ще навреди на отношенията.