Министрите на отбраната на НАТО се споразумяха върху нов план за отразяване на руска атака по много фронтове, предадоха световните агенции от провелата се вчера и днес в Брюксел министерска среща.

Планът потвърждава главната цел на алианса - да въздържа Москва въпреки нарастващото съсредоточаване на вниманието му върху Китай.

Секретният план предвижда подготовка за посрещане на едновременна руска атака в районите на Балтийско и Черно море, която може да включва ядрени удари, кибератака и нападение от космоса.

Дипломати казаха, че планът не означава, че НАТО очаква руска атака в обозримото бъдеще, но отбелязаха и че тя развива нови системи оръжия и разполага войски близо до границите на страните от алианса.

 
Планът включва „значително подобрение на нашите противовъздушни и противоракетни отбрани“, каза на пресконференция генералният секретар на пакта Йенс Столтенберг.

Той добави, че планът осигурява „правилните сили, на правилното място, в правилното време“.

Държавите членки са се съгласили „да имат повече сили, които са по-тежки и с по-високи способности“, както и това да бъдат по-високотехнологични сили, които използват възникващите революционни технологии, каза още Столтенберг.

Стратегията включва планове за учения, разузнавателна дейност, стандарти за изкуствен интелект и технологично обновление.

Министрите на 17 държави членки на алианса подписаха споразумение за иновационен фонд от 1 млрд. евро, който ще се използва за развитие на технологии с двойна употреба - военна и цивилна. България не участва в споразумението. Страните участнички са: Белгия, Чехия, Eстония, Германия, Гърция, Унгария, Италия, Латвия, Литва, Люксембург, Нидерландия, Полша, Португалия, Румъния, Словакия, Словения и Обединеното кралство.

Реакцията на Москва

Кремъл заяви днес, че приемането на новата стратегия на НАТО с фокус върху Русия е потвърждение на това, че решението за прекъсване на връзките с алианса е било правилно, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

"При тези обстоятелства няма никаква нужда от диалог, а (приемането на) подобна концепция от НАТО само още веднъж потвърждава това - каза на брифинг говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

Русия никога не си е правила илюзии за НАТО. Познаваме природата на този алианс. Този алианс не е създаден за мир, той е замислен и създаден за конфронтация."

Броени дни преди приемането на новия план Русия прекъсна отношенията с НАТО. Тя закри дипломатическата си мисия към северноатлантическия пакт и мисията на алианса в Москва, след като НАТО изгони осем руснаци, обвинени в шпионаж.

Опитите на НАТО да превърне Черно море в арена на конфронтация са извънредно опасни. Това заяви днес зам.-министърът на отбраната на Русия Александър Грушко в ефира на телевизия "Россия-24", предаде ТАСС.

"Те се заловиха сега с черноморския регион, виждаме как действат на територията на България и Румъния. Те вече превърнаха Балтийско море в арена на военно съперничество.

Насочват нещата натам, че да превърнат Черно море в арена на конфронтация. Това е извънредно опасен път, криещ рискове от военни инциденти и ескалация", каза Грушко.