Европейската комисия и Съветът на ЕС бързо да обсъдят средносрочни и дългосрочни мерки за енергия на поносими цени за домакинствата и компаниите, да засилят устойчивостта на енергийната система на ЕС и вътрешния енергиен пазар, да гарантират сигурност на доставките и да подкрепят прехода към климатична неутралност, като вземат предвид разнообразието и специфичната ситуация във всяка страна членка.

Тови призив се съдържа в заключенията, приети в първия ден на Европейския съвет в Брюксел.

Цените на енергията са главна тема на двудневната среща на ръководителите на страните членки.

Държавите от ЕС и Комисията трябва също така да използват по най-добрия начин набора си от инструменти, за да осигурят краткосрочни облекчения за най-уязвимите домакинства и да подкрепят предприятията, се казва още м документа.

ЕК е призована да проучи функционирането на пазарате за газ и ток, както и този на Схемата за търговия с емисии (СТЕ). Това трябва да стане с помощта ESMA – Европейския орган за ценни книжа и пазари. След това Комисията трябва да направи оценка дали определени търговски поведения се нуждаят от допълнителни регулации.

Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) трябва да потърси начин за по-бързи инвестиции в енергийния преход с цел намаляване на риска от срив в бъдеще.

Дискусията за енергията била започната от председателката на ЕК Урсула фон дер Лайен, пише „Политико“, като се позовава на дипломатически източници. Тя наблегнала на ролята на гтаза при определянето на цените на тока в ЕС и на огромната зависимост на Съюза от вноса от Русия, Норвегия, Алгир и Катар. И отбелязала, че страните членки са уязвими, тъй като нивото на запасите в момента е 78 на сто вместо обичайните 90%. Като възможна мярка били посочени съвместни поръчки на газови доставки.

Същевременно Фон дер Лайен изтъкнала, че покачващите се цени по Схемата за търговия с емисии (СТЕ) не са главната причина за поскъпването на енергията.

Преди началото на Европейския съвет българският президент Румен Радев заяви пред журналисти, че намаляването на цените на емисиите липсва като мярка, а тя е важта да страната ни.

Словенският премиер Янез Янша настоял да изграждането на повече ядрени реактори. Така според него ще намали зависимостта от ужди доставчици на енергия.

COVID-19 – сериозна ситуация в някои страни

Ваксинационната кампания в Европа доведе до значинтелен напредък в борбата с COVID-19. Въпраеки това ситуацията в някои страни членки остава много сериозна, се казва в заключенията.

Конкретни имена не се назовават. Цитирани от „Политико“ дипломати обаче съобщиха преди дискусиите, че специално внимание ще бъде обърнато на България и Румъния. И изтъкнаха, че процентите на ваксинираните на възраст над 18 години в двете страни са съответно едва 24 и 35,6. Докато в целия Европейски съюз ваксинираните пълнолетни са 80%.

Полша отново срещу ЕС

В заключенията на срещата на върха обаче няма да бъде включена темата за върховенството на закона, която бе вкарана в дневния му ред, пише „Политико“. Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел предложил свои неофициални заключения по въпроса. Според цитиран от изданието анонимен висш представител на ЕС те гласят следното:

„Този дебат показа, че членовете на Европейския съвет са убедени, че върховенството на закона и независимостта на съдебната система са абсолютно фундаментални. Законовите и институционалните инструменти бяха задействани или все още могт да бъдат задействани.“

Темата влезе в дневния ред заради сблъсъка, която на 19 октомври имаха помежду си в Европейския парламент в Страсбург Урсула фон дер Лайен и премиера на Полша Матеуш Моравецки. Това стана на дебат, свикан зарази решението на полския Конституционен съд, според което европейското законодателство няма предимство пред националното.

По време на дискусията снощи Моравецки отново защитил решението на КС, твърди пред „Политико“ анонимен дипломатически източник. Премиерът настоял, че спорът межу Брюксел и Варшава не е за върховенството на закона, а за това дали ЕС не превишава своите правомощия.

В крайна сметка надделели мненията, че политическият диалог е за предпочитане пред налагане на наказания. На срещата бе разпространено писмо до лидерите на ЕС от председателя на Европейския парламент Давид Сасоли. Той обвинява Полша, че подкопава самата правна основа на ЕС. По-рано Сасоли поиска от юридическия екип на ЕС да подготви завеждането на дело срещу Комисията заради това, че не наказва страните, нарушаващи върховенството на закона.

Европейските ръководители направиха пауза, за да си направят последна семейна снимка с Ангела Меркел. Почти сигурно тя за последен път бе на Европейски съвет. Очаква се съвсем скоро Германия да има нов канцлер.