ЕС ще продължи да се противопоставя на хибридните атаки срещу външните си граници, започнати от режима в Беларус. Отпорът ще бъде в спешен порядък, включително чрез нови ограничителни мерки срещу физически и юридически лица.

Това се казва в огласените заключения на приключилия днес двудневен Европейски съвет в Брюксел.

Миграцията бе основната обсъждана тема на втория ден от срещата на лърха. Обсъждането й отне повече от 5 часа.

ЕС няма да приеме никакви опити от трети страни за инструментализиране на мигрантите с политически цели, се казва още в заключенията.

Дискусията се е проточила, защото са се уточнявали много аспекти на външната миграция, сподели пред българските журналисти президентът Румен Радев, който представляваше страната ни на Европейския съвет. 

„ЕС полага много усилия проблемът с миграцията да се решава далеч извън границите му. Затова трябва подкрепа на държавите, откъдето идват мигрантите, на държавите на транзит. Има вече предложения да има оперативни планове в помощ на тези държави, да се засили политиката на връщане, на реадмисия, да се работи с държави като Турция, Ливан, Йордания, също и Египет. (Според заключенията са представени 8 такива плана – б.р.) Тези страни полагат грижи за мигрантите и по този начин предпазват ЕС“, каза Радев.

България и ЕС са поставили въпроса на външните европейски граници. Наред със споменатите оперативни планове за трети страни президентът отново повдигнал темата за оперативни планове за защита на външните граници, особено сухопътните. Радев припомни, че България има най-дългата сухопътна външна граница на пътя, по който минава основния поток от мигранти.

Трябва да има ясен оперативен план в случай, че рязко нарасне натискът на мигранти към нашата граница. Необходимо е да има предварително поети задължения, т.е. да се знае по какъв начин ЕС и всяка една държава да се включи в такава дейност. Тя има аспекти на сигурност, както и хуманитарни и политически измерения.

Същевременно в заключенията Европейският съвет призовава Европейската комисия спешно да представи предложения и да мобилизира финансиране за действия по всички миграционни маршрути ви да докладва редовно на Съвета на ЕС по тези въпроси. За действия, свързани с миграцията, трябва да се използват по най-добрия начин най-малко 10 на сто от средствата от финансовия пакет на Инструмента за съседство, сътрудничество за развитие и международно сътрудничество (ИССРМС или NDICI), както и финансиране по други подходящи инструменти.