Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

"Вие сте паметник."

С тези думи председателят на Европейския съвет се обърна за сбогом към Ангела Меркел.

Това стана днес, на втория ден от срещата на върха на лидерите на ЕС в Брюксел. Меркел участва за последен път в Европейски съвет. Съвсем скоро тя ще сдаде канцлерския пост в Германия, който заема вече 16 години.

„Изникват сравнения. Европейският съвет без Ангела е като Рим без Ватикана или Париж без Айфеловата кула“, каза Мишел.

И изтъкна, че този Европейски съвет е 107-ият за Меркел. Това е и 214-ата среща на върха на ЕС. Което означава, че канцлерката е присъствала точно на половината съвети.

„Ще ни липсва вашата мъдрост, особено в тези сложни времена“, допълни председателят на Европейския съвет.

Той връчи на Меркел специален подарък – плакет на сграда „Европа“, в която заседават лидерите на страните от ЕС на срещите им в Брюксел. Подаръкът е избран лично от него.

Подаръците, които бяха връчени на Ангела Меркел и Стеван Льовен. Снимка Европейски съвет

 

Шарл Мишел обяви скромността на Меркел за „прелъстително оръжие“. И накрая заяви:

„Вие сте компас и светлина на нашия европейски проект.“

Същия подарък получи още един ръководител, за когото този съвет е последен. Става дума за шведския премиер Стефан Льовен, който също предстои да сдаде поста, тъй като не успя да формира правителство.

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.