ЕС иска да започне преговори за присъединяване едновременно с Албания и Република Северна Македония (РСМ).

Това заяви в Европейския парламент в Страсбург еврокомисарят по разширяването Оливер Вархей. Той представи пред Комисията по външна политика Пакета за разширяване за 2021 г., в който се съдържа оценка и се определят приоритетите за реформи в страните от Западните Балкани и Турция.

„Не е по вина на РСМ, че България няма действащо правителство“, отговори лаконично Вархей на въпрос на Клуб Z.

Попитахме го дали е редно Албания да чака заради ветото на страната ни срещу бившата югославска република, предизвикано от спорове за историята и езика.

„Не вървим натам“, каза комисарят, след като го попитахме не би ли трябвало двете кандидатки да бъдат разделени предвид факта, че у нас няма нито пълноправно правителство, нито парламент, които евентуално да вдигнат ветото върху преговорите със Скопие.

Забавянето на официалното начало на преговорите със Скопие и Тирана има отрицателен ефект върху надеждността на ЕС, каза Вархей пред депутатите от парламентарната комисия.

Според него двустранните въпроси между България и РСМ трябва да бъдат разрешени много спешно.

„Политиката на разширяване е процес, основан на заслуги. И двете страни извършиха реформите и изпълняват условията за започване на преговорите. Важно е държавите членки да одобрят преговорните рамки, за да се проведат възможно най-бързо междуправителствените конференции още тази година. Това е от ключово значение за надеждността на ЕС“, заяви унгарският еврокомисар.

По думите му РСМ показала своята решителност и отбелязала сериозен напредък в прилагането на европейските реформи, включително в сферите на върховенството на закона и борбата с корупцията и организираната престъпност. Тя трябва да поддържа този ритъм. Борбата с корупцията следва да продължи наред с усилията в други сфери като реформата на държавната администрация.

Българският евродепутат Андрей Ковачев от ГЕРБ и Европейската народна партия (ЕНП) също е за разделяне на двете кандидатки.

„Трябва да се възползваме от всяка възможност, за да докажем, че сме сериозни по въпроса за разширяването. Ако имаме пълно единодушие в Съвета на ЕС или съгласието поне на една страна за Албания, трябва незабавно да започнем междуправителствената конференция с нея. Защо трябва да чакаме, ако сме сериозни  и ако, както казвате, Албания е готова да започне незабавно преговорите. Нека тогава да започнем незабавно с Албания и да се опитаме  да насърчаваме намирането на решение“, смята той.

Според него разширяването е двупосочна улица. И страните членки, и кандидатките трябва да бъдат готови.

Ковачев помоли колегите си да не определят като двустранен, културен или исторически спора между София и Скопие.. Става дума за  спазването на човешките права.

„Моля ви да разберете, че не можем да наблюдаваме дискриминация на хора, които открито се обявяват за българи. Те се страхуват да го направят. Надявам се да сте на наша страна, тъй като това е обща европейска ценност, а не налудничав националистически проблем, с който някакви луди хора злоупотребяват преди избори“, призова българският представител.

И изрази готовност да обясни отново и отново на всекиго въпроса. Той бе ктегоричен, че наследството на диктатурата на Тито няма място в ЕС.

Оливер Вархей от своя страна заяви, че Андрей Ковачев бил негов таен помощник в опита му да задвижи нещата около деблокирането на българското вето.

„Трябва да питате словенското председателство, - отговори еврокомисарят на въпрос кога точно се надява да започнат междуправителствените конференции. - Работя да се случи още тази година. Това е моето послание. Значи, най-късно през декември. Но не съм аз този, който осигурява гласовете. Аз съм този, който трябва да убеди хората да гласуват.“

Двустранните въпроси са част от критериите на ЕС за присъединяване, допълни Вархей. Това важи за спазването от страна на РСМ на договорите, които тя сключи с България и Гърция.

„Затрудненията на България и РСМ да преодолеят двустранния спор показват каква е ролята на миналото в региона“, смята Илхан Кючюк от ДПС и либералната група „Обнови Европа“ (ОЕ), който е докладчик на ЕП за Северна Македония и докладчик в сянка за Косово.

Той отбеляза със задоволство, че правителствата и в Скопие, и в Прищина имат всички инструменти, за да продължат постигнатия напредък.

Продължаването на реформите и борбата с корупцията и организираната престъпност трябва да бъдат посочени като главни приоритети, смята Кючюк.

Той изрази надежда, че има шанс до края на годината да бъде намерен компромис между България и РСМ.

Преди страните от Западните Балкани да стават пълноправни членки на ЕС, регионът трябва да се отърве от всякакви вредни зависимости.

Такова мнение изрази евродепутатът Ангел Джамбазки от ВМРО и групата на Европейските консерватори и рефхормисти (ЕКР).

„Едно нещо трябва да е ясно – че влизането в ЕС е невъзможно без осъждане на бившите авторитарни режими, които властваха в региона до края на ХХ век. Същото можем да кажем и за възхвалата на военнопрестъпници от времето на разпадането на Югославия. – в Сърбия ги смятат за герои“, убеден е той.

Джамбазки също обвини властите в Скопия, че нарушава правото на самоопределение. Пред парламентарната комисия той заяви, че българите там са сочени като врагове, държавните символи на страната ни биват поругавани, а историята се фалшифицира с цел нагнетяване на омраза.