Сблъсъкът между ЕС и Полша се пренася от Страсбург в Брюксел, където днес започва двудневната среща на върха на Съюза.

Това става ясно от писмото-покана от председателя на Европейския съвет Шарл Мишел до ръководителите на страните членки.

„Ще засегнем и последните събития, свързани с върховенството на закона, по време на работната ни сесия“, пише н поканата.

Не е споменато име на конкретна държава, но на всички е ясно, че става дума за Полша.

Първоначално темата за върховенството на закона не е била включена, твърдят дипломати пред „Политико“. Тя обаче била добавена, след като няколко от ръководителите на страните от ЕС заявили, че смятат да я повдигнат на вечерята днес.

На европейски език това означава „Нека опитаме да не говорим за това твърде дълго“, коментира пред брюкселското издание неназован френски официален представител.

Във вторник председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и полският премиер Матеуш Моравецки размениха остри реплики в пленарната зала в Страсбург. Това стана на дебат в Европейския парламент, предизвикан от решението на полския Конституционен съд, че европейското законодателство няма предимство над националното.                                    

Фон дер Лайен заплаши Варшава с наказание. Моравецки пък контрира, че страната му няма да позволи да бъде шантажирана.

Същевременно председателят на ЕП Давид Сасоли поиска от юридическия му отдел да се подготви за даване на съд на Европейската комисия заради това, че не наказва страните, нарушаващи върховенството на закона. Това трябва да се случи, ако ЕК не задейства до 2 ноември механизма, обвързващ отпускането на пари от еврофондове само срещу зачитане на върховенството.

„Страните членки, които нарушават върховенството на закона, не трябва да получават пари от еврофондовете. Миналата година Парламентът води тежса борба за този механизъм, за да го гарантира. Европейската комисия обаче засега не желае да го използва“, гласи изявлението на ЕП.

Всичко това се прави по препоръка на парламентарната Комисия по правни въпроси от октомври, става ясно от писмо на Сасоли, прикачено към изявлението на Парламента. То е адресирано до юрисконсулта на институцията Фреди Дрекслер.

Докато срещата на лидерите течеше, Европейският парламент гласува резолюция, посветена на ситуцията в Полша, дебатирана преди два дни. Евродепутатите обявиха полския Конституционен съд за нелегитимен.