Не е страшно да те бият. Страхът не идва от полицейската палка, от насинените ребра и разбития нос.

Тълпата да яде бой от полицаи е нещо, което сме виждали многократно през последните години. Господата полицаи понякога имат и уж някакво оправдание - обикновено осигурено им от добре организирани провокатори, които се разписват с няколко десетки шева по няколко полицейски глави и така им осигуряват картбланш да бият всички други, но не и тях.

Кадри на влачене на арестанти пред Министерския съвет имаше още през лятото на 2020-та. От другата страна, без да става ясно какво правят с тези хора зад колоните.

Страхът идва от друго - от възможността да те закопчаят, да те метнат като добиче на паважа, с лека засилка за разкош, да те пипат, да се гаврят с теб, да те събличат, снимат и унижават. Не е дори страх от болката. Страх от неизвестното е - усещането, че изведнъж си под контрола на някакви човекоподобни, които могат напълно безнаказано да правят каквото искат с теб.

А фактът, че година по-късно няма осъдени, шепата образувани делата се крият, видеокадрите - също, само подчертава това.

Истински страшните не са малкото полицаи, ритали и тормозили вече задържани и беззащитни арестанти. Страшни са тези свидетели, което са си замълчали. Макар законът да ги задължава да не мълчат, и да им обещава защита, ако говорят - дори и срещу висшестоящ.

Българските социални мрежи се възмутиха. Нови и стари в политиката - също. Във вторник смелите антисистемни депутати ще тричат вътрешни министри и главен прокурор. Сиреч - ще ги разпитват със строг тон и ще се възмущават шумно, а от другата страна ще чуваме ловки лъжи и усуквания. И толкоз.

Ако някой смята, че едно изслушване в парламента ще свали Иван Гешев, то той е наивник. Ако някой смята, че уволнение и съд за шепа полицаи, подбрани да станат изкупителни жертви на гафа на ръководството, изведнъж ще реформират МВР, е просто глупак.

"Протестърските" партии обичат да обясняват как реформа в съдебната система ще оправи всичко. Това не ги спира сега да са се хванали с един по естеството си съдебен казус, по който не могат да постигнат нищо. Няма как парламентът да осъди полицаи, няма как Народно събрание с живот няколко седмици да реформира МВР. Това е работа, видно, за след още едни избори (и още едни, и още едни... може би).

Нека приложим техния любим принцип и към реалния проблем - актуализацията на бюджета. Защо това е важно се присетиха и те, след като им свърши калта, с която да се замерят - но и преди да си намерят друга дъвка за евтин ПР и позиране. 

От актуализацията на бюджета и отговорното ви поведение в следващите дни зависят животът и препитанието на всички българи. Дали ще получите гласовете ни и шанс за работещо правителство на поредните, трети избори. От това - дали ще можете да направите съдебна реформа, за да свалите Гешев. И реформа на МВР, за да изчистите полицията от човекоподобните и да дадете глас на човеците. 

Да се държите като отговорни народни представители, а не сбирщина мрънкащи опортюнисти - това е единственият ви шанс възмущението да не остане само във фейсбук.