Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Не е страшно да те бият. Страхът не идва от полицейската палка, от насинените ребра и разбития нос.

Тълпата да яде бой от полицаи е нещо, което сме виждали многократно през последните години. Господата полицаи понякога имат и уж някакво оправдание - обикновено осигурено им от добре организирани провокатори, които се разписват с няколко десетки шева по няколко полицейски глави и така им осигуряват картбланш да бият всички други, но не и тях.

Кадри на влачене на арестанти пред Министерския съвет имаше още през лятото на 2020-та. От другата страна, без да става ясно какво правят с тези хора зад колоните.

Страхът идва от друго - от възможността да те закопчаят, да те метнат като добиче на паважа, с лека засилка за разкош, да те пипат, да се гаврят с теб, да те събличат, снимат и унижават. Не е дори страх от болката. Страх от неизвестното е - усещането, че изведнъж си под контрола на някакви човекоподобни, които могат напълно безнаказано да правят каквото искат с теб.

А фактът, че година по-късно няма осъдени, шепата образувани делата се крият, видеокадрите - също, само подчертава това.

Истински страшните не са малкото полицаи, ритали и тормозили вече задържани и беззащитни арестанти. Страшни са тези свидетели, което са си замълчали. Макар законът да ги задължава да не мълчат, и да им обещава защита, ако говорят - дори и срещу висшестоящ.

Българските социални мрежи се възмутиха. Нови и стари в политиката - също. Във вторник смелите антисистемни депутати ще тричат вътрешни министри и главен прокурор. Сиреч - ще ги разпитват със строг тон и ще се възмущават шумно, а от другата страна ще чуваме ловки лъжи и усуквания. И толкоз.

Ако някой смята, че едно изслушване в парламента ще свали Иван Гешев, то той е наивник. Ако някой смята, че уволнение и съд за шепа полицаи, подбрани да станат изкупителни жертви на гафа на ръководството, изведнъж ще реформират МВР, е просто глупак.

"Протестърските" партии обичат да обясняват как реформа в съдебната система ще оправи всичко. Това не ги спира сега да са се хванали с един по естеството си съдебен казус, по който не могат да постигнат нищо. Няма как парламентът да осъди полицаи, няма как Народно събрание с живот няколко седмици да реформира МВР. Това е работа, видно, за след още едни избори (и още едни, и още едни... може би).

Нека приложим техния любим принцип и към реалния проблем - актуализацията на бюджета. Защо това е важно се присетиха и те, след като им свърши калта, с която да се замерят - но и преди да си намерят друга дъвка за евтин ПР и позиране. 

От актуализацията на бюджета и отговорното ви поведение в следващите дни зависят животът и препитанието на всички българи. Дали ще получите гласовете ни и шанс за работещо правителство на поредните, трети избори. От това - дали ще можете да направите съдебна реформа, за да свалите Гешев. И реформа на МВР, за да изчистите полицията от човекоподобните и да дадете глас на човеците. 

Да се държите като отговорни народни представители, а не сбирщина мрънкащи опортюнисти - това е единственият ви шанс възмущението да не остане само във фейсбук.

Коментари

....

Явно искаме полиция и армия като тези в Афганистан - при най-малката драма се разбягват. Да внимаваме какво си пожелаваме, защото каквото повикало, такова се обадило. За сетен път повтарям, че при безредици по цял свят - по цял свят! - полицията бие, ползва сълзотворен газ и водни оръдия. Но тъй като у нас имаме най-мирните и демократично протестиращи в такива ситуации, както и най-бруталните полицаи, ще си носим последствията. Божков и сие ще пият шампанско за наше здраве. Апропо, защо не се коментира полицейското насилие през 2013 г. по времето на Орешарски, а през 1997 г.? Явно най-голямото зло на прехода е Борисов feat. Гешев и натам е насочена медийната и обществена канонада. Подобна наивност ще ни струва скъпо, но както си постелим. И какво да кажем за полицейското насилие във флагмана на демокрацията по света - САЩ? Бърборете си, но бъдете готови да носите последствията.

...

Тц, много слаб аргумент. Първо, не, полицията по цял свят не бие вече задържани и закопчани протестиращи. Не се гаври с момичета, не ги разсъблича и обарва. Но дори и да беше така - как е това правилно? Наистина ли не можем да изискваме по-добри стандарти и професионализъм от полицаите си? Да, когато са в ситуация на безредици, е напълно нормално да използват умерена и преценена сила. Но пет пикльовци, които мятат пиратки от тълпа с 5000-10000 младежи не са безредици, а просто провокатори. А когато вече имаш налице задържани граждани, да ги влачиш, биеш и пръскаш с лютив спрей, когато са закопчани и с лице в паважа не е по никакъв начин разумна и премерена употреба на сила. И да, най-вече подчертавам факта, че бой е имало много през годините, резултатът след това винаги е бил един и същ. Този казус няма да се оправи от едно извънредно заседание на НС, то е само евтин ПР за политиците. За да се оправи това, трябва цялостна реформа на МВР.

....

Ето Ви няколко материала по темата на прима виста - Google - police excessive force protests - https://www.google.com/search?q=police+excessive+force+protests&sxsrf=ALeKk02cGdYeAOWu54irTDb193zBEGfUNg%3A1629107817370&source=hp&ei=aTYaYeP4E6e55OUPl6K2wAw&iflsig=AINFCbYAAAAAYRpEeStvqW-pNW5F0DE8eOn12DZIz97f&oq=police+force+protests&gs_lcp=Cgdnd3Mtd2l6EAMYADIGCAAQFhAeMgYIABAWEB46BAgjECc6CAgAEIAEELEDOg4ILhCABBCxAxDHARCjAjoKCC4QxwEQowIQQzoFCAAQgAQ6BAguEEM6CwguEIAEEMcBEKMCOgsIABCABBCxAxCDAToRCC4QgAQQsQMQgwEQxwEQrwE6BwguEEMQkwI6CwguEIAEEMcBEK8BOgQIABBDOgYIABAKEEM6BwgAEIAEEAo6CgguELEDEIMBEAo6DQguEIAEEMcBEK8BEAo6CgguEMcBEK8BEAo6BQguEIAEOggIABCABBDJAzoJCAAQyQMQFhAeOgQIABATOgYIABAKEBM6CAgAEBYQHhATOggIABANEB4QEzoICAAQFhAKEB46CAgAEAgQDRAeULMHWPfGAWDj1wFoAHAAeACAAfoBiAHoFJIBBjQuMTYuMZgBAKABAQ&sclient=gws-wiz . Ние обаче ще бъдем пионерите и ще покажем на света кое как следва да се прави, за да имаме цивилизовани полицаи и хрисими бунтуващи се.

.....

Апропо, интересна и важна е гледната точка и на полицаите. Иначе имаме изкривяване на фактите и съзнателно манипулиране на публиката. По принцип няма дим без огън и който смята, че може да се справи по-добре, може да се влее в редиците на полицаите и на специалните подразделения за борба с безредиците.

Sin

Откога тук трият коментари ? И защо ?

.....

Те, като домакини, имат право да правят каквото искат с коментарите. Ние също имаме право да пишем или не, да четем или не.

благодари,

че само са ти изтрили коментара. Понякога направо затриват профила ти. Не, не съм изгубил чувството си за хумор. И друг път съм поздравявал автора, че чете мненията под статията и участва в дискусията.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.