Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Полицаи са подведени под отговорност за полицейско насилие след протестите през лятото на миналата година, обяви Софийската районна прокуратура днес.

От столичното обвинение съобщават, че в рамките на 2020 г. във връзка с протестите са образувани 65 броя досъдебни производства във връзка с хулигански действия и причинени телесни повреди. 24 от тях са приключени и внесени в съда, а 4 души са с влязъл в сила съдебен акт. Прокуратурата съобщава това във връзка с "публикуваните в редица електронни сайтове видеоклипове, съдържащи кадри на "полицейско насилие".

Потвърждава се, че поне четирима полицаи са привлечени по досъдебно производство за престъпление по чл.131, ал.1, т.2 във връзка с чл.130, ал.1 от Наказателния кодекс - причиняване на телесни повреди от полицейски служители при изпълнение на службата им. 

Не става ясно обаче дали полицаи са сред осъдените или дори сред тези, чието досъдебно производство е завършило и делото е започнало.

Остава и мистерия защо тази информация не се разкрива в последната година, въпреки многократните запитвания по темата от различни медийни издания. 

Важно е да се отбележи, че на разкритите преди дни кадри се виждат дефинитивно повече полицаи, участващи в побоя над вече задържани и беззащитни протестиращи.

Назначени са видеотехнически, съдебномедицински експертизи, добавени са медицински и други документи. 

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.