Снощи и аз ядох малко бой. Това "малко" не е някаква неуместна ирония, а реална оценка. Напръскаха ме с лют спрей, но за разлика от колегата Николай Минков от БНТ и 17-годишния син на собственика на "Хиполенд", нямам изгаряния. Биха ме с палки и ме блъскаха с щитове, но не ме ритаха на земята, както колегата Димитър Кенаров. 

Какво се случи?

Историята ми принципно не се различава от тази на колегите - бях на първа линия, снимах, качвах кадри и видео, и докладвах на дежурния в редакцията какво се случва. В един момент жандармерията настъпи, полицай целенасочено ме напръска с лют спрей, което се вижда прекрасно в клипа по-долу.

После те продължиха да настъпват и започнаха да удрят, да бутат хората, аз избегнах първите няколко замаха, после получих няколко, а накрая бях блъскан и притиснат и с щит, което доведе и до единственото по-сериозно нараняване - неприятна подутина на лопатката на рамото.

След това докретах до пред президенството, услужливи хора ми осигуриха кока-кола - водата не е добра идея при лютия спрей - и практически сляп изчаках между две дървета приятелката ми и колежка да дойдат, за да ми помогнат. С усилие качих видеото, с помощта на човек от протестиращите успях да пратя гласови съобщения до дежурния. След 20-ина минути прогледнах с дясното око, побягах още от полицията по "Леге" - държейки колежката и приятелката ми, с полицаи по петите ни, събарящи други девойки по паважа - и скоро след това цялото "нещо" приключи.

Както казват колегите - бил си на протест, работил си, изял си някоя палка - това е част от работата. Полицията може да използва сила в такива ситуации, това е нормално, допустимо, описано е в закона и е по преценка на властите.

Проблемът е, че полицията ни изглежда не е обучена и не е способна да преценява какво е пропорционална сила. Ако се съди по случилото се, тя няма много добра представа как се работи с инструментите, дадени ѝ за овладяване на ситуацията, и в добавка е психически неадекватна за напрежението, което се създава от провокатори на подобни събития. 

Точно това води до ситуацията, в която провокаторите се измъкват, след като са хвърляли бутилки и бомбички, а вместо това "блюстителите на реда" пребиват наред младежи, девойки и журналисти.

Откъде знам това?

Освен, че съм журналист, се занимавам с бойни изкуства от над 20 години. Тренирал съм в редица ръкопашни стилове, а в последните години преподавам, съдийствам и се състезавам в аматьорски спорт и бойна система, свързана именно с работата с оръжия - палки, щитове, мечове и пр. Имали сме полицай за ученик и съм наясно с нивото на подготовка на служителите на МВР в това отношение. В седмицата преди протеста например бях на ежегодния ни тренировъчен лагер, на който изядох далеч повече бой, от далеч по-подготвени бойци отколкото на протеста снощи. 

Да започнем с лютия спрей. Ползването му е допустимо и прието като нелетално средство за контрол на тълпи в напрегнати ситуации, което трудно води до перманентни щети. Но спрея, който ползва полицията, не e флакончетата за по 30 лв. на 2 000 000 сколвила (мерна единица за лютивост), които пръскат на разстояние от един метър и минават след 10-тина минути. Вместо това те ползват огромни флакони под високо налягане, които трябва да могат да уцелят човек на 8-10 метра. За да създаде облак на това разстояние, отблизо този флакон изкарва струя.

В добавка, за да се компенсира разпръскването, тези спрейове обикновено са с лютивост над 3 млн. сколвила, т.е. повече от всяка люта чушка на планетата. Подобни спрейове се ползват от ловци срещу нападащи мечки. При пръскане от метър-два те могат да ослепят или да доведат до сериозно изгаряне на очите - това, което вероятно се е случило на Минков от БНТ, и със сина на шефа на "Хиполенд".

Следващият инструмент на полицаите са палките. Те видно имат минимална подготовка за използването им и тя е фундаментално осакатена. Добрата новина е, че поради това не удрят много силно и постоянно пропускат - снощи с лекота избегнах десетина замахвания, въпреки че на практика нямах накъде да мърдам. Лошата е, че това ги обърква и озлобява и те започват да компенсират качество с количество.

Ще направя едно техническо отклонение - когато човек удря с каквото и да е оръжие, трябва да има т.нар. буферна зона - тоест да се протяга стабилно напред, с добра структура. Това позволява да си силен, и едновременно с това - защитен. Ако нямаш добра буферна зона, удряш слабо, и ако някой замахне през твоя удар, структурата ти ще се срине и ще бъдеш ударен. Защо е важно това? Защото показва, че полицаите са тренирани само с идеята, че ще бият хора, които не се защитават и не отвръщат.

Това впоследствие води до паднали хора, които са стъпквани от полицаите и продължаващ побой, който също се вижда на горните кадри. Експертното ми мнение е, че на тях служителите на реда са объркани, неуверени, и водени единствено от паниката и яростта си. Това не са представители на професионална институция, която трябва да пази реда, а аматьори, явно обучени от некадърници.

Да завършим с психологическата нагласа на полицаите. Естествено, десетки в социалните мрежи обявиха: "Нормално е полицаите да бият, като са ги замеряли два часа с бомбички и бутилки". Всъщност, не, не е. Полицаите не би трябвало да са обикновени хора, с обикновени реакции. Факт е, че са под напрежение, факт е, че провокаторите ескалираха нещата и ако първоначално хвърляха бомбички пред и зад тях, после започнаха да ги мятат в краката им, заради което има и пострадали от изгаряния.

Но видимо по-добрите екипи се справяха с това, защото знаеха как да ползват щитовете си - допираха ги до земята, когато е нужно, а втори ред пазеше главите им. Това става благодарение на по-добра подготовка и психологическа стабилност. Апропо, тези полицаи не бяха същите, които започнаха да бият хората.

Полицаите имат инструментите и екипировката да се предпазват от обикновени протестиращи, които хвърлят пиратки и бутилки. Тезата за "самоделни експлозиви" е абсурдна - такива видимо нямаше, ползваха се обикновени пиратки (макар и от по-големите) и римски свещи. 

Когато полицаите са зле подготвени, изплашени, несигурни, когато началството им не дава заповеди навреме - за което от СДВР си признаха - в момента на пиково напрежение те рухват. Но остават въоръжени и бронирани едри мъже, и природата взима връх. Започват да бият девойки, събличат мъже и жени, скачат по главите им, ритат ги, удрят журналисти, въпреки огромни надписи PRESS на главите им, чупят камери. Превръщат се в животни - не в обиден смисъл, а в контекста на психологическото им състояние, изпадат до базови животински инстинкти.

И не, не всички полицаи са такива. В същия клип по-горе, ако си го пуснете на забавен каданс, можете да видите един от служителите на реда, който знае каква е целта - да бъдат изтласкани хората. Той държи своята тонфа (вид палка, базирана на окинавско оръжие, с втора дръжка на кръст) обърната наобратно, и само я движи около себе си, създавайки периметър - показвайки, че протестиращите трябва да се дръпнат. Не го видях да удари никого.

Имал ли е по-специална подготовка, за която се е погрижил сам? Възможно е, както знаем от примера с полицая, посещавал нашата школа. Или просто е бил повече човек. Това често е далеч по-важно.