Представителите на "Демократична България" в Народното събрание ще внесат утре искане да бъде изслушна главният прокурор Иван Гешев. Това заяви в ефира на БНР съпредседателят на "ДБ" Христо Иванов..Причината - кадрите на полицейско насилие срещу протестиращи от юни 2020 г.

"Борисов и Гешев са били част от укривателството на това престъпление, защото това, което видяхме на записа, е престъпление. Бойко Борисов се скри от парламента и не стана депутат, за да не понася отговорност. Утре ще внесем искане да бъде изслушан в Народното събрание и Иван Гешев", заяви той

Предвиденото във вторник извънредно заседание на Народното събрание засега включва изслушване само на двамата бивши МВР министри от миналата година.

Иванов натърти, че част от престъплението е и потъпкването на достойнството на българската полиция, а друг - политическите поръчки, осигурили имунитет на бившите МВР министри на ГЕРБ, сега депутати.

"Истинските поръчители иукриватели на това тежко престъпление са Борисов и Гешев", добави Иванов.

ДБ би преговаряла за формиране на правителство, дори третият мандат да бъде връчен на БСП.

"За да няма избори сега, понеже този парламент не можа да роди пълноценно политическо управление и ние трябва да намерим някакъв заместител, който да ни спаси от това да хвърлим страната към избори, затова предлагаме правителство за 6-8 месеца. Единственият ни твърд призив е да има равноправни професионални преговори", каза още Христо Иванов.

ГЕРБ и ДПС обаче не трябва да се включват в преговорите - бъдещото споразумение трябва да не допуска влиянието им върху работата му.