"България не е готова да посрещне нова COVID вълна."

Това обяви в събота пред бТВ бившият здравен министър Костадин Ангелов, който вече е депутат от ГЕРБ. Той остро нападна служебния министър Стойчо Кацаров в обичайния си тон и го обвини в лъжа като представи някои оспорими тези.

Според Ангелов страната не е готова за задаващата се нова вълна на епидемията. 

Не било извършено профилактиране на дихателните апарати, не се знаело кои са болниците, от които започва приема на пациенти с COVID - дали отново щели да бъдат само държавните лечебни заведения. Как започва настаняването на болните, ще ги возим с линейки ли, изброи той.

След което обяви, че "в този екип на здравеопазването няма хора, които да са се били на терен". Имало хора, които преди били основните критикуващи, казвали, че няма пандемия - "министърът не вярваше, че има пандемия, а дойде и направи същото". (Всъщност един от зам.-министрите д-р Тома Томов е инфекционист и е оглавявал COVID отделението на "Александровска", болницата, на която допреди около година директор беше Костадин Ангелов- бел. ред.).

Преди около седмица здравното министерство представи COVID план, в който е записано кои болници по области и по колко легла разкриват във всеки един от четирите етапа на епидемията. Според анализ на центъра по обществено здраве COVID кризата през вълните досега е била управлявана зле, което е и една от основните причини за високата смъртност (по данни на НСИ за 2020 г. тя е най-висока от Първата световна война досега). Една от констатациите в документа беше, че точно миналото лято, когато е трябвало да има подготовка за пика от есента, това не е било осъществено. Костадин Ангелов, който стана министър на здравеопазването през август, твърдеше, че има пълна подготвеност, както и че има план за справяне с кризата, но такъв така и не беше представен. Вълната от ноември-декември м. г. донесе хаос, липса на места в болниците, затруднен достъп до медицинска помощ. Тогава бяха регистрирани и поредица от мрачни рекорди по отношение на смъртните случаи.

 

Провал имало и във ваксинацията

Бившият здравен министър разкритикува и темповете на ваксинацията.

"Това правителство се провали, нищо не направи за ваксинацията, доведе я до крах", каза той.

Въпреки че България и при неговото управление не мръдна от последното място по темпове на имунизиране в ЕС, Ангелов каза, че не чувства никаква вина.

"Каква вина да имам, основата беше поставена от нас. Ако този темп на ваксинацията (по 35-40 хил. на ден, но такъв темп всъщност имаше няколко дни - бел. ред) продължаваше, в края на август щяхме да имаме колективен имунитет. Сега нищо няма, има неяснота, никой не знае какво се случва. Видели ли сте министъра на терен, в РЗИ, в болница?", коментира той.

След което добави, че при старта на ваксинационната кампания е нямало достатъчно ваксини, но лично тогавашният премиер Борисов благодарение на личните си контакти осигурил милиони дози. 

Според Костадин Ангелов основните причини за бавната ваксинация били, че министърът на здравеопазването казал, че има съмнение за качеството на ваксините, спрял зелените коридори и на другия ден ги пуснал.

"Това са все неща, които разклащат доверието на хората", заключи той.

По казуса с "Пирогов" депутатът от ГЕРБ направо обвини Кацаров в лъжа - това показало ценностната система на министъра. Ангелов добави и че Кацаров "зачерта приятел - това са ценностни падения" (Става дума за втората хоспитализация на служебния министър, която доц. Петър Атанасов от "Пирогов" обясни, че направил, за да не плаща Кацаров скъпи изследвания, направил го като на приятел.)

За констатациите от проверката на НЗОК за откритите нарушения в спешната болница той коментира: "Важното е, че взехме главата на Балтов."

"Видели ли сте по мое време проверка на Касата да стане основа за махане на някой директор?", попита още Костадин Ангелов.

Лечебното заведение първо трябва да докаже тезите си в съда, а после да има смени на ръководството, смята той.

Бившият министър добави, че "за първи път Касата си позволява да разпространява резултатите от проверка, за да мотивира решение на министъра. Това не се е случвало досега".

По отношение на проверката в "Александровска", завършила със смяна на ръководството на болницата заради лоши финансови резултати, при задължения, натрупани основно по времето на управлението на сегашния депутат от ГЕРБ, той каза отново: "Имало е поръчка да бъде очернен Ангелов (за себе си в 3 лице- бел. ред.)".

"Проверката не е стигнала до прокуратурата. Нямам никакви притеснения. Вие видяхте ли одитния доклад? В него няма никакви твърдения за нерегламентирано харчене на средства", каза той и добави: "Александровска" е институция, която ще преживее и този срам".