"Причината за ужасяващата смъртност у нас по време на пандемията трябва да се разследва. Първата цел е не да се търси отговорност, а да направим така, че да не се повтори това нещо. Защото, ако не положим усилие да анализираме кое е довело до ужасяващите нива, това ще ни си случи отново. Ако сме разумни, сме длъжни да проверим обстоятелствата и да изведем поуките. Ако се открие незаконно поведение на длъжностни лица, ще им се потърси отговорност."

Това заяви днес пред БНР служебният здравен министър Д-р Стойчо Кацаров. Той коментира актуалното състояние на родното здравеопазване и действията на бившите управляващи в пандемията. 

Според Кацаров, една от най-големите грешки на предишното управление била, че "се взимаха решения от политици за неща, които не разбират". 

"Сега искам да върнем тази нормалност - експертите да вземат решенията... Атакуват ни хора, които доведоха до пълна катастрофа борбата с пандемията. Ние сме последни по ваксинация, първи по смъртност, последни по брой тествани хора, а ограничителните мерки се прилагаха с политически и предизборни мотиви. Тези хора вместо да се извинят, се опитват да измислят проблеми"

Служебният министър обясни, че редът по ваксинирането може и вече да е реорганизиран, но тенденцията за нежелание на хората да си поставят препаратите е останала. 

Д-р Кацаров коментира проблемите в Александровска болница. По думите му състоянието на лечебното заведение в парично отношение е лошо, като общата финансова загуба е 68 млн. лева:  

„До дни ще има решения по случая. Но големите дългове са натрупани по времето на д-р Костадин Ангелов."