Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Пациенти, които по документи са лекувани в "Пирогов", но отричат това реално да се е случвало. Медици от самата болница, които са били хоспитализирани, а по същото време се оказва, че са били на работа. 

Това се вижда от публикуваната днес от здравното министерство пълна документация по завършилата проверка на НЗОК в лечебното заведение.

Вчера директорът на "Пирогов" проф. Асен Балтов беше сменен, а днес представители на персонала на спешната болница излязоха на протест сутринта.

Те се чувстват обидени, че се подценява тяхната дейност и усилията им по време на коронакризата, и че ги смятали за крадци.

По-късно днес през деня зам. здравният министър Димитър Петров се наложи да обяснява, че няма нищо подобно, а смяната на ръководството е резултат от установените нарушения от НЗОК като те са основно по клинични пътеки за бъбречна недостатъчност и цироза. От Касата обаче искат болницата да върне над 1,1 млн. лв. за платена, но неизвършена дейност при 400 пациенти.

"Във връзка с обществения интерес и инициирания от бившия директор на УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“ сутрешен протест на служители, публикуваме данни от Протоколи за извършена проверка от НЗОК със заличени лични данни.

В Протоколите се вижда, че е установена отчетена, но неизвършена дейност на над 400 лица за над 1 милион лева. Повечето от тях са отчетени с диагноза чернодробна цироза и хронична бъбречна недостатъчност", съобщиха от здравното министерство.

НЗОК е установила, че липсват документи за описаните случаи, като извършени изследвания и назначено лечение при всеки един от тях.

На случаен принцип Касата е провела анкета сред част от „болните“, които са заявили, че не са били лекувани в болницата. За друга част от „пациентите“ е установено, че са част от персонала на болницата и по време на „лечението“ им са били на работа в лечебното заведение по график.

Всеки от тези 400 пациентите с невярна диагноза би могъл на основание на издадената епикриза да се снабди с ТЕЛК решение и пенсия за инвалидност, поради общо заболяване, уточняват още от МЗ.

“В случая, смяната на директора за извършени нарушения е единствената законова възможност за реакция на принципала на лечебното заведение и не е оценка за дейността на медицинския персонал, каквито внушения се правят. Министерството на здравеопазването се отнася с уважение и респект към труда на почтените лекари и сестрите, работещи в болница “Пирогов”, се подчертава още в съобщението от ведомството по повод разразилия се конфликт.

Резултатите от проверката на НЗОК може да видите ТУК.

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.