"Знам срещу какво се изправям - срещу здравната олигархия. Знам какво следва и какво идва спрямо мен...“

Това обяви на 15 юли по бТВ служебният здравен министър Стойчо Кацаров, след като извади, както може би смяташе, големия си коз – собствената си епикриза от „Пирогов“. 

Тя показа, че е лежал в болницата по клинична пътека за тежка декомпенсирана цироза. Самият Кацаров отрече да е бил хоспитализиран тогава и някога да е имал подобно заболяване. 

Тази демонстрация за момента изглеждаше като шах и мат, напълно обезоръжаващ ход. Но нещата се оказаха, както обикновено, не толкова прости.

Началото

Някак случайно и почти между другото заместник-министърът на здравеопазването Димитър Петров спомена в медийно изявление, че и в „Пирогов“ тече проверка на НЗОК – за фалшиви хоспитализации.

„Имаме данни и предварителни сигнали за нарушения по отношение на НЗОК и фалшиви хоспитализации в „Пирогов”. Към момента в лечебното заведение тече проверка. Не става въпрос за чистка, но в страната и в София има няколко проблемни болници", каза той по Нова тв на 10 юни.

На 12 юли НЗОК съобщи, че проверката е завършила и са открити поредица от нарушения.

Дни преди това пред „Пирогов“ вече имаше протести на благодарни, излекувани от COVID пациенти в защита на медиците от болницата и най-вече на доц. Петър Атанасов, който ръководи Клиниката по вътрешните болести. Внушението – защо тормозите добрите лекари.

Проверката

В доклада на НЗОК имаше изброени констатирани редица нарушения по проверявани четири клинични пътеки, сред които свързани с бъбречна недостатъчност и цироза – като тежки последици, появили се след прекаран COVID, заради което се е наложило и повторно приемане и лечение на пациенти на „Пирогов“. 

Според Касата обаче при над 400 случая е имало или фалшиви хоспитализации, или отчетена, но неосъществена дейност по лечението (изследвания, процедури и т. н.). Пациенти е трябвало да плащат за неща, които така или иначе се поемат и от НЗОК, неспазен лечебно-диагностичен алгоритъм (което изглежда най-дребното от нарушенията, което може да се обясни и с традиционното формализиране на Касата). 

В резултат на всичко това от НЗОК поискаха от „Пирогов“ да върне над 1,1 млн. лв.

Линията БЛС-НЗОК

Ден след огласяване на резултатите от проверката се намеси и Българският лекарски съюз, който написа възмутено писмо, че "се противопоставя на опитите за административен тормоз от страна на НЗОК над лечебни заведения, ангажирани активно с лечението на пациенти с COVID-19 през изминалата тежка и трудна година и половина". Касата се държи обидно и немотивиращо към лекарите в България, се казваше още там. Имаше и не съвсем скрита заплаха – при такова отношение ще може ли да се разчита на медиците при нова вълна. От БЛС говореха за "проверки" в мн. ч., но по това време фокусът беше върху една – тази на „Пирогов“. 

На 14 юли управителят на НЗОК проф. Петко Салчев в интервю за БНР отрече обвиненията в административен тормоз. Обясни, че Касата прави проверки – редовни и по сигнали. Вкара и допълнителен момент – за работа в неблагоприятни условия в епидемична обстановка на болниците в страната са раздадени 123 млн. лв. (давани и без извършена дейност, различни от 1000-та лв. за медиците на първа линия), 50 млн. от тях - на 10 лечебни заведения. Сред тях „Пирогов“ е получил 11 229 000 лева, посочи Салчев. С идеята така да покаже, че няма преднамереност и специално отношение в проверките в точно това емблематично лечебно заведение.

В късния следобед, пак в сряда, дойде и предизвестената смяна в ръководството на болницата – на проф. Асен Балтов „заради тежко нарушение на Закона за публичните предприятия“ по формулировката на МЗ. На негово място беше назначен  проф. Иван Поромански – началник Клиника по гнойно-септична хирургия на болницата.

Балтов реагира, че се е оказал виновен до доказване на противното.

Протестът

Сутринта на 15 юли работещи от „Пирогов“ вече бяха на протест пред болницата, като блокираха за кратко улицата отпред, а искането им бе да се върне махнатият директор. Постепенно обаче акцентът на протеста се измести от Балтов към искане на оставките на Кацаров и на управителя на НЗОК проф. Салчев. (Даже имаше и издигане на плакати, че президентът Радев иска да разбие болницата.)

Медиците все по-често започнаха да говорят, че се чувстват обидени, защото ги обвиняват, че са крадци и че не са работили по време на кризата като  са получавали едва ли не наготово пари (цитираха се думите на Салчев от интервюто пред БНР, но в твърде различен и изкривен контекст). Емоционалната реакция на персонала на болницата, поела един от най-големите товари в лечението на COVID пациенти по време на пиковете на пандемията, беше разбираема. Отчетените нарушения от Касата се смятаха от тях за дребни и за заяждане от страна на НЗОК. На този фон се изостри старата опозиция - истински лекари (и медици въобще) на терен срещу здравни чиновници, които не правят нищо освен да се формализират.

От здравното министерство направиха опит да разграничат отношението към директора Балтов от работата на медиците в спешната болница, към които изразиха уважение. Недостатъчно. През деня, за да илюстрират колко правилно са действали, от МЗ пуснаха и пълния протокол от извършената проверка от НЗОК. Което сякаш допълнително ожесточи страстите. От него стана ясно, че сред случаите на хоспитализирани има и много медицински персонал, който се е водел на лечение в една клиника и на работа - в друга по едно и също време. 

В картината се намесиха Софийската лекарска колегия, КНСБ, „Подкрепа“ и т.н., за да обявят колко подкрепят „Пирогов“.

Бомбата

А в края на деня пред бТВ здравният министър реши да хвърли бомбата – обяви, че той е един от фалшивите пациенти на болницата, включени в проверката на Касата (подозиран и за автор на сигнала). Той обясни, че е лежал в "Пирогов" с коронавирус в края на ноември-началото на декември м.г. (по-точно изписан е на 12 декември). После обаче има нова епикриза за повторна хоспитализация с фалшива диагноза, тъй като никога не е страдал от цироза. Вметна, че така би получил право да кандидатства за ТЕЛК (нужно уточнение е, че за освидетелстване не стига само епикриза, трябва да се представи и обикновено дълъг списък от изследвания и т. н.).

Към момента Кацаров изглеждаше, че държи силните карти – има констатирани явни нарушения с източване на Касата (по добре познати формули), а към това, той, както се полага във всяко добро шоу, добавя и лична история. Разказ от 1 лице. Убедително. Автентична история на битката на човека срещу системата.

И всичко стана много лично

В петък, 16 юли, обаче от „Пирогов“ пропукаха тази история и го надцакаха с друга – за благородните лекари, които мамят системата, за да помогнат/спасят пациентите си. Кацаров е бил на преглед, хоспитализиран е, без да е лежал, но с негово знание са му направени изследвания – кръвни, скенер като на приятел, брат (по разказа на доц. Петър Атанасов). 

Следваха поредица от лични подробности – кой на кого е близък, кой кого лекува, за съпругата на министъра и т.н. Накрая искрено огорченият доц. Атанасов заключи как министърът вместо приятел се е оказал Павлик Морозов.

От двете страни започна едно изясняване, проточило се в петък, събота и неделя. Така според Кацаров той бил на ски, докато се водело, че лежи в болница. По-късно добави, че отишъл, но само за да му направят изследвания, не знаел, че фиктивно го приемат, още повече по подобна клинична пътека. След това – че бил на контролен преглед (но два контролни прегледа се полагат в рамките на месец след изписването, а хоспитализацията е от края на януари), че документът за информирано съгласие не носи неговия подпис, че като здравноосигурено лице има право на преглед (всъщност извън хипотезата за двата контролни прегледа след изписването няма такова право, може при личния лекар, при специалист с направление или отново да е хоспитализиран, след като изтече известен период от време от предишния болничен прием).

От другата страна предожиха първо подробния разказ на доц. Атанасов, който решил да приеме Кацаров, за да не плаща той за изследванията (и го пратил за скенер при работна диагноза остра чернодробна недостатъчност, което също е интересно), министърът (по това време все още само шеф на неправителствена организация) приел, но отказал да лежи в болницата. От „Пирогов“ представиха и още доказателства и свидетелства – приемащата лекарка, която извади документацията на здравния министър, която той лично подписал, други, които също присъствали и го видели как се записва и отписва после при изписването, и трети, които не са го видели, но чули, че е бил там.

Как Кацаров сам „захлупи“ големия проблем

Обясненията и взаимните опровергавания може би ще продължат, но е факт, че Стойчо Кацаров позагуби набрания кредит на доверие като човек, на чиято  страна е правдата.

Всъшност здравният министър с недостатъчната си откровеност по личния се казус успя да затъмни важното в случая с „Пирогов“ – което е въобще симптоматично за начина на функциониране на болничната помощ. 

Той „се дъни“ по подобен начин, макар и в доста различен контекст, за втори път, откакто е министър.

При първия успя наистина да разтресе публиката с разкритията за ставащото през годините в болница „Лозенец“, незаконните донорства на органи, пререждането за трансплантации…. И на фона на този ужасяващ скандал, довел и до уволнението на несменяемия Любомир Спасов, той внезапно и без такт реши да пенсионира проф. Тодор Кантарджиев, превърна го в национален герой и отмести вниманието от наистина сериозния проблем. И сега от случая с „Пирогов“ обществото най-вероятно  ще запомни само историята за епикризата на министъра.

Във всички тези доизяснявания с доста личен елемент и емоции се промъкна и по-институционално изчистената позиция на НЗОК. Оттам попитаха – по каква логика се иска оставката на управителя Салчев за това, че той е изпълнявал служебните си задължения.

Различните гледни точки

В тази история се оплитат морални, правни, политически аргументи и мотиви, както и множество емоции.

Политическото обяснение

Според политическото обяснение Кацаров сменя („изчегъртва“ е актуалният глагол) целенасочено директори на големи болници, показали близост до ГЕРБ. Така той е махнал Спасов от „Лозенец“ (макар че в този конкретен случай близостта не е просто до ГЕРБ, а до всички, които са на власт и с определено влияние ), след това ръководството на „Александровска“, смятано за близко до бившия директор, после министър и вече избран депутат от ГЕРБ Костадин Ангелов. И сега е дошъл ред на Балтов, който беше известен с близостта си с Бойко Борисов. Класически стана онзи епизод, в който директорът на „Пирогов“ се вози в джипа заедно с Ангелов, а бившият премиер им показва как върви магистралното строителство, всичко това в разгара на пандемията. През последните години, откакто е начело на спешната болница Балтов, в нея са направени много ремонти на клиники, купува се модерна апаратура и т.н., не без благословията и приоритетното третиране от вече бившето правителство на ГЕРБ. 

Самият Балтов в поредица от изказвания след уволнението си отрече да има нарушения в болницата, привидя политически и лични мотиви от страна на Кацаров и обяви, че ще съди здравното министерство. От МЗ отрекоха многократно да има целенасочено гонене на определени директори и болници. Обяснението на здравния министър е, че не се действа с приоритети - за когото има доказателства, че е нарушил закона, ще бъде отстранен. Разбира се, валиден е и обратен аргумент – за прекомерното съсредоточаване върху дейността (и наказанията) на най-големите болници, които поемаха голяма част от тежестта по време на вълните на вируса, както и по принцип лекуват най- сложните и медицински предизвикателни случаи. Само там ли са нарушенията, само там ли се точи Касата, те ли са най-големият проблем - този въпрос не е  без основание.

Противопоставяния

Като оставим чисто политическите елементи, има редица други противопоставяния и въпроси по този казус. Следва  маркиране на някои от тях, без претенции за изчерпателност:

-      Действащи медици срещу здравни чиновници – класическо противопоставяне, в което хората, които лекуват и го правят по начина, по който смятат за най-правилен и дори като нарушават правила, се дразнят, че буквоядци, които не са се докосвали до пациенти и не могат никого да излекуват, им държат сметка, вкарват ги в непрекъснато попълване на безкрайна документация и им пречат да са лекари. Това е вечната тиха война. В този контекст е и искането за оставката на проф. Салчев, както и обвинението, че Кацаров не е лекар, а има само диплома (и акцентирането, че вече даже не е член на БЛС). Тук е и емоционалният момент – на обида, на недооцененост.

-      Касата е враг (на истинската медицина очевидно) и няма нищо лошо тя да бъде излъгана – на всички нива. Заради пациентите, но и често в ущърб на пациентите.

-      „Всички го правят“. Разбирай източването на НЗОК. Тази отколешна обществена тайна, която се пази охотно или примирено. Надписването на клинични пътеки, хоспитализации без пациентът да лежи, защото е влязъл за изследване, което отнема няколко часа, но по пътека е три дни, манипулации, които спокойно могат да се извършват амбулаторно, но за тях „се лежи“ в болница и т.н. Дори и конкретният казус с хоспитализацията на здравния министър е такъв – скъпа клинична пътека, пациент, който само по документи съществува. Тази част от въпроса за медиците от „Пирогов“ не е проблем. Защото „всички го правят“. В обърнатите ценности се оказва даже странно, когато някой се опита да каже, че това не е ок. Не е правилно, не е законно, трябва да има последици, трябва да бъде спряно и наказано. Тогава личността/институцията вече е злонамерена.

-      Друга опозиция: „благодарни пациенти, спасени в „Пирогов“, срещу чиновници и здравно министерство, които искат да посегнат на добрите лекари и на болницата.

Ако си лекуван в „Пирогов“, ако на това дължиш живота си, твоя или на твой близък, всички аргументи за нарушения са дребна работа, глупости и заяждане. И това е разбираемо. Проф. Балтов е отличен лекар, или съответно доц. Атанасов е самоотвержен и е помогнал на хиляди хора - не ги закачайте. Тази емоционална реакция е неизбежна част от сюжета, но може само да го замъгли. 

-      Липсата на критерии, различните стандарти. Дали ще получиш специална грижа – защото си близък, приятел, колега, имаш връзки или пари, или просто си по-симпатичен, или просто си по-млад и т.н. – става без правила, както реши лекарят. В този случай си късметлия. В обратния, по-честия – обаче получаваш предписаното по Касата (което често е недостатъчно или неправилно таргетирано), или даже по-малко от предписаното от Касата. Така има още едно противопоставяне привилегировани пациенти (в неявната, но съществуваща зависимост от познанства, връзки и т.н.) – случайни пациенти.

-      Личният морален елемент – здравният министър сам вече е укорим, на различни нива, включително и поради елемента на предаденото доверие – лекуваш колега, който първо се възползва и после те обвинява, че си мошеник.

- Гледната точка на пациентите, които просто искат да получават адекватно и компетентно лечение.

И т.н., и т.н.

Голяма част от тези противоречия са заложени в самия характер на здравната система и вероятно трябва да се мисли и за законодателни промени, които да подобрят функционирането ѝ.

И уволнението на Балтов, и протестът на „Пирогов“ имат претенция - доста оспорима, за въздаване и търсене на справедливост. Но и конфликтът с подобни позиции е предизвестен. Казусът е неприятен, обаче е и полезен, защото разбута проблеми, които всички някак бяхме приели за даденост, защото „тука е така“ и  „всички така правят“.