Четири фази - зелена, жълто-оранжева, червена и тъмночервена. Това предвижда новият COVID план, който беше представен на брифинг на здравното министерство.

Фазите ще се определят от заболеваемостта на 14-дневна база, както и от заетостта на болничните легла. Така ще се гарантират по-добър контрол и прогнозируемост в управлението на коронакризата при следваща вълна, обясниха здравните власти.

"Такъв план се прави за първи път. Ако той съществуваше, броят на жертвите вероятно щеше да е много по-малък. Експертите не могат да изключат последваща вълна на коронавируса. Затова считаме, че е добре да има такъв план, за да бъде готова страната за посрещане на предизвикателствата", обясни служебният здравен министър Стойчо Кацаров.

Той подчерта, че е много важно да сме готови за посрещането на нова вълна - "дали в края на лятото или есента, но такава вълна ще има, ако не завършим ваксинацията".

При какви показатели в каква фаза

Заболеваемост

Под 100 души на 100 хил. - първа фаза, в зелено

При 100-200 - втора фаза, в жълто-оранжево

До 500 на 100 хил. - трета фаза, в червено

Над 500 на 100 хил - четвърта, тъмночервена фаза

Заетост на болничните легла

До 2500 заети легла - първа фаза, зелена

Между 2500 до 6000 - втора

Между 6000-9000 - червена

Над 9000 - тъмночервената зона, четвърта фаза

Когато страната влезе в тъмночервената зона, това означава, че е достигната максималната натовареност на здравната система.

Тогава следва пълно затваряне - остават да работят хранителни магазини, аптеки. При тъмночервената зона се допуска и въвеждането на ограничения на пътуванията в рамките на страната.

Който и да е от двата критерия да е изпълнен, страната минава в следващата фаза, уточни д-р Кацаров. 

Той даде и пример, че при ваксиниране ще има предимства. Така се предвижда детските градини да останат отворени и да работят дори и в крайната фаза, като се приемат деца с напълно ваксинирани родители при изцяло имунизиран персонал.

Училищата - в червената зона работят по график, изготвен от МОН. В четвърта фаза са затворени.

"Целта е да не се стига до отвратителните гледки на умиращи по улиците хора и обикалящи линейки, които да се чудят къде да оставят болните. Целият план се основава на прогнозата за степен на заразяване на населението - в четири групи. На тази база са разработени и планове за работата на спешната помощ, на болнична и извънболнична, за доставка на лекарства, единен протокол за поведение при COVID. Предвидени са и инвестиции в лечебните заведения. Този план ще бъде изпратен на всички министерства и ведомства, на президент, за да съобразят своите планове с този наш план за действия при следваща вълна", добави Кацаров.

В документа са разписани и методични указания за поетапно разкриване на отделения в зависимост от епидемичната обстановка. Ясно е посочено кои болници в 28-те области ще поемат от първо до четвърто ниво на заболяемост, определени са брой болнични легла за интензивно и консервативно лечение на пациенти с COVID-19.

Кацаров даде и пример, че са правени разчети за разходите. При затваряне в четвърта фаза разходите ще са 500-600 млн. лв, посочи той. 

"Знаете как може да се предотврати този разход - с ваксиниране", добави министърът.

126 млн. лв. от програмата "Райони в растеж" ще бъдат разпределени на 132 лечебни заведения.

Здравното министерство се е включило на европейско ниво в процедури за придобиване на три моноклонални тела - те ще бъдат използвани за болни, които са имуннокомпрометирани и при които ваксините не се очаква да дадат ефект, съобщи зам.-министър Димитър Петров. Върви се към ку купуване и на нискомолекулните хепарини, кортекостероиди и няколко основни антибиотика.

"Ще проведем процедура, с по-дълъг срок, няма да ги купуваме хаотично, както преди. Няма да бъдат изхвърлени като хидроксихлорокина, купен в огромни количества", добави Петров.