"Балтов, Балтов. Искаме си Балтов." С подобни скандирания и ръкопляскания работещи в "Пирогов" излязоха пред спешната болница. Те блокираха и кръстовището пред лечебното заведение.

Вчера директорът на "Пирогов" беше освободен със заповед на служебния здравен министър Стойчо Кацаров. Два дни по-рано от НЗОК оповестиха резултатите от завършила своя проверка в болницата, която беше сред най-силно натоварените по време на пиковете на коронакризата.

Те показаха редица нарушения - фалшиви хоспитализации, изплатени, но неосъществени медицински дейности и т. н.

От НЗОК искат болницата да върне над 1,1 млн. лв.

Позиция имаше и от Българския лекарски съюз, според която Касата осъществявала административен тормоз над болници. Управителят на НЗОК отхвърли тези обвинения и посочи, че само в "Пирогов" за работа в тежка епидемиологична среда са дадени над 11 млн. лв., които били над 9 нас сто от всички дадени по този показател пари за лечебните заведения в страната.

В петък сутрин работещите в "Пирогов" отново ще излязат на протест в защита на проф. Балтов и ще блокират кръстовището пред болницата, както го направиха и днес.

Балтов: Аз съм наказан и виновен до доказване на противното

Самият Балтов коментира, че няма правно основание за освобождаването му, освен това още не е изтекъл срокът, в който той може да обжалва заключенията на касата. Новият директор на болницата проф. Поромански може да реши изобщо да не го прави, което според проф. Балтов е причината толкова да се бърза с освобождаването му. За пореден път отрече да има източване на Здравната каса, както и лечение на фиктивни пациенти. Официално по думите му той не е уведомен още за освобождаването си и никой от здравното министерство не се е свързал с него.

"Аз съм наказан и виновен до доказване на противното. Точно обратното мисля, че е по закон. Ние имаме право да обжалваме до следващия понеделник, но това право в момента е отнето на проф. Балтов, защото той е изпълнителният директор, а може би новият изпълнителен директор проф. Поромански няма да обжалва, и може би това също е една от причините, за да се направи толкова бърза рокада", каза той пред БНТ.

Медицинска федерация "Подкрепа" подкрепя протеста

С позиция по казуса "Пирогов" излезе и медицинска федерация „ Подкрепа“, която обяви, че не приема обвиненията, че медицинският персонал в болницата е източвал Здравната каса (нещо, коео никой не твърди всъщност - бел . ред.).

"Това са специалисти с морал! Високо квалифицирани специалисти, без грижите, на които много хора биха загинали. Година и половина те нямаха личен живот, нямаха почивка, излагаха собствения си живот и здраве, за да бъдат полезни на пациентите, които имаха нужда от тях", се казва  в нея.

"Поклон пред професионализма и всеотдайността на героите медици! Уважаеми господа, не си позволявайте злонамерено да настройвате срещу медиците. Всеки от нас е потенциален пациент", добавят от синидката.

Медицинска федерация „Подкрепа“ подкрепя протестните действия на работещите в “Пирогов“ медици, се уточнява още в позицията..