За втори пореден ден медиците от "Пирогов" излязоха на протест след уволнението на директора на спешната болница проф. Асен Балтов. Гой беше сменен от здравния министър Стойчо Кацаров, след като проверка на НЗОК установи нарушения в лечебното заведение.

Протестиращите отново блокираха кръстовището през болницата и поискаха оставката на Кацаров, но вече и на управителя на НЗОК проф. Петко Салчев, тъй като от Касата ги обвинявали, че са крадци.

Те са допълнително разгневени, след като в ефира на бТВ Кацаров показа епикризата си. 

"Оставка, Кацаров". "Не на лъжите на Кацаров" бяха сред често срещаните плакати и надписи на протеста. Както и "Ние не точим Здравната каса".

На някои от плакатите стоеше и името на президента Румен Радев - унижавал медиците от "Пирогов".

Самият той коментира, че е делегирал пълно право на министрите да определят своята кадрова политика, "но трябва да го правят мотивирано". "Изобщо не мисля и не съм попечителствал министрите в техните решения, особено когато те са професионалисти и експерти", каза Радев. Добави обаче, че едно от очакванията на гражданите е и промяна в здравеопазването, защото функциониращият в момента модел не работи добре.

За оставката на управителя на НЗОК призова и смененият директор на "Пирогов". "Той си позволява, след като преминаха тези 2 вълни, след като ние изкарвахме тези кошмарни месеци в болницата, в момента да пуска проверки“, каза пред БНР Балтов по отношение на Салчев. 

От Касата реагираха с позиция, че се учудват на подобни призиви. 

"С учудване разбираме, че проф. Балтов призовава за оставката на управителя на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), защото той изпълнява служебните си задължения, вменени му от Закона за здравното осигуряване (ЗЗО)", написаха оттам.