Здравният министър д-р Стойчо Кацаров не е бил фиктивен пациент на болница "Пирогов". Сам се е регистрирал с личната си карта, направени са му преглед, кръвни изследвания и скенер и лично е отказал да бъде хоспитализиран.

Това обяви днес д-р Петър Атанасов, началник на клиниката по вътрешни болести, който е прегледал Кацаров, след като той е преболедувал от коронавирус. 

Както Клуб Z писа, вчера служебният министър показа в ефира на бТВ своя епикриза, според която той е лежал в лечебното заведение и е бил лекуван по клинична пътека за тежка декомпенсирана чернодробна цироза по време, в което въобще не е бил хоспитализиран. Кацаров уточни, че не страда от това сериозно заболяване. Допълни, че е лежал с COVID в лечебното заведение през ноември м.г., епикризата за цирозата е от януари като на пациент, който е лекуван вече от тежки последици от коронавируса. Така министърът трябваше да онагледи "фалшивите" пациенти, установени от проверката на НЗОК, която доведе до смяна на директора на "Пирогов" проф. Асен Балтов.

И днес лекарите от болницата излизат на протест в 9 ч. Д-р Атанасов обаче говори преди това в ефира на БНТ и показа документите около приема на Кацаров. "Лично аз го преслушах прегледах", заяви Атанасов. И посочи, че е имало десетки пациенти в този ден, които вероятно ще си спомнят това. По думите му Кацаров отказал "да спи там".

"После с бележка от мен Кацаров и жена му са се регистрирали, взета му е кръв, кардиограма, скенер. Върнаха се с листчето в ръка - за скенера - за да се радваме всички че почти няма помен от пневмония", посочи още началникът на клиниката, като допълни, че е минал по пътека, в противен случай е трябвало да заплати изследванията.

След което посочи:

"Заглавието на клиничната пътека е различно от диагноза. Не се съди по заглавието на пътеката от какво си боледувал и как си лекуван. Министерство на здравеопазването не прави разлика между заглавие на клинична пътека и диагноза!".

И показа епикризата на Кацаров.

"Ако той получи и 10% увреждане с тия диагнози, аз лично ще му уредя кредита!", допълни, визирайки посочените от Кацаров възможни манипулации с ТЕЛК.

По думите на д-р Атанасов останалите сочени за "фантоми" шестима пациенти, с които здравните власти са се свързали, са били подведени - звънели са им с въпрос "Имате ли цироза?", каквато те нямат. 

Началникът на клиниката посочи още, че някои пациенти не са искали болничен лист. Това бе по повод твърденията на министъра, че болни служители на "Пирогов" са били на работа в същото време. 

"Работихме и болни по това време. Клиниката по вътрешни болести не спря да работи в този период. Аз се самозаразих, за да мога да работя!", посочи.

Вчера мислил да подаде зявление за напускане и даже го написал, но се отказал след изявата на министъра в бТВ.

"Именно заради такива като него (Кацаров) нямам право да изоставям пациентите си. Той е заплаха за пациентите, защото той ще ги лекува вероятно у тях, когато ни спре клинични пътеки", заяви д-р Атанасов в заключение.

В студиото на БНТ бе и самият Балтов. Който обяви, че лекарският съюз, а вече и лекарите от "Пирогов", искат оставката на директора на здравната каса Петко Салчев. "След кошмарните дни в болницата да пуска проверки...", посочи Балтов.

Той обяви, че ще обжалва решението за освобождаването си.

"Трябва да доказвам невинността си. А не обратното. Оказва се че съм некомпетентен, непрозрачен и управлявам незаконно болницата", заяви още.

По думите му ако новият изпълнителен директор реши, че е подходящ, ще остане в болницата да лекува, каквото и сега прави. "Ако не - ще търся друго място, в което да работя".

По отношение на обявените вчера от Стойчо Кацаров ДМС-та за ръководството в размер на 300-400 000 лв., Балтов заяви:

"Аз не знам какви са тези суми. Това нещо е абсолютно невъзможно да се случи в "Пирогов". Това са внушения, някакви опорки".

"След като е направена равносметка на месеца, се оказва, че харчовете по време на пандемията за Ковид епидемията, когато лекувахме с повече от 500 легла, ние сме похарчили над 8,5 млн. за лечението на пациентите. Имайки предвид, че това е заболяване, което не беше ясно, тези разходи бяха абсолютно наложителни, ние не сме се опитвали по никакъв начин да спестяваме, за да правим полумедицина", каза още Балтов.

По думите му стойността за клиничната пътека за пациент с COVID е 1200 лв., а се оказва, че всъщност 4000 лв. струва лечението при средно тежки състояния.

Балтов подчерта, че не е имал никакъв контакт с министър Кацаров.

"Министърът на здравеопазването се оказа, че е един бивш председател на една неправителствена организация, която дойде в министерството със своите хора, почна да прави проверки в големите държавни структуроопределящи болници, не малко отговорни за всички преминали вълни и почна една по една болниците да ликвидира ръководството - Лозенец, Александровска, Пирогов", каза Балтов.

Той разкритикува управлението на ваксинационния процес за времето, в което Кацаров е начело на МЗ, "но за 2,5 месеца има опит за дисредитиране на болници и директори и ние всички ще оберем в следващите месеци плодовете на неговия труд". По думите му болниците приемат хора предимно с Делта варианта на коронавируса, "но това се неглижира, все едно го няма".