Страните членки (Съветът) на ЕС одължиха с още една година санкциите срещу физически и юридически лица, отговорни за действия, насочени към дестабилизиране, подкопаване или заплаха за териториалната цялост и независимост на Молдова.

Мерките ще бъдат в сила до 29 април 2025 г.

През тази седмица в списъка са добавени шестима души и едно дружество.

Сред добавените е Дмитрий Милютин – зам.-началник на Отдела за оперативна информация на Пето управление към  руската Федерална служба за сигурност (ФСБ). Той отговаря за операциите под прикритие на Русия в Молдова от 2016 г. насам, най-вече в Приднестровието, дестабилизиращи конституционния ред. Чрез своите оперативни служители Милютин ръководи, координира и манипулира избрани политически фигури в Молдова, за да преследват проруски политически цели, като по този начин подкопава демократичния политически процес в страната. Освен това неговата групировка участва в организирането на придружени с насилие протести и други актове на насилие в Молдова.

Дмитрий Милютин е свързан и със санкционирания по-рано Игор Чайка – син на бившия руски главен прокурор Юрий Чайка.

Съветът наложи санкции е на паравоенната групировка „Народен щит“. Тя е ръководена от Кирил Гузун (също добавен в списъка) и включва бивши военни, полицаи и служители на правоприлагащите органи. Организацията участва в протести, по-специално с цел дестабилизиране на Молдова, като използва насилие. По време на опитите през февруари 2023 г. за дестабилизиране на националното правителство групите от протестиращи, свързани със забранените впоследствие партии ШОР и „Да построим Европа у дома“, бяха подкрепяни и заобиколени от членове на „Народен щит“, участвали в бунтове и придружени с насилие демонстрации.

Така досега санкции, свързани с Молдова, са наложени на 11 души и едно дружество.