Служебният здравен министър Стойчо Кацаров реши да предостави доказателство от първо лице за нарушенията в "Пирогов".

Той показа по бТВ своя епикриза, според която той е лежал в лечебното заведение и е бил лекуван по клинична пътека за тежка декомпенсирана чернодробна цироза по време, в което въобще не е бил хоспитализиран. Кацаров уточни, че не страда от това сериозно заболяване.

Така министърът се оказа един от фалшивите пациенти, установени от проверката на НЗОК, която доведе до смяна на директора на "Пирогов" проф. Асен Балтов.

Кацаров обясни, че е лежал с COVID в лечебното заведение през ноември м.г., епикризата за цирозата е от януари като на пациент, който е лекуван вече от тежки последици от коронавируса.

 
Решението на министъра да уволни Балтов предизвика протест на работещи в "Пирогов", които сутринта за кратко блокираха кръстовището пред лечебното заведение. 
 
Два дни по-рано от НЗОК обявиха резултатите от завършила проверка в болницата, която е установила отчетена, но неизвършена дейност, сред която неосъществени медицински процедури, фалшиви хоспитализации, фиктивно изписани лекарства и т.н. Засегнати са над 400 пациенти, а от Касата поискаха "Пирогов" да върне над 1,1 млн. лв.
 

"Аз мога да бъда свидетел на прокуратурата", съгласи се днес здравният министър.

Той обясни, че схемата продължава, защото след изписване с такава диагноза - чернодробна цироза или бъбречна недостатъчност (по тези клинични пътеки са най-честите открити нарушения) - може да се кандидатства и да се получи ТЕЛК - при това пожизнено и да получават пенсия. Т.е. измамата е на няколко нива.

Днес от здравното министерство публикуваха и пълния протокол от проверката на НЗОК. В него прави впечатление, че сред хоспитализациите, които не са реални, има и немалко медицински лица и друг персонал от "Пирогов". Някои от  проверените случаи се оказва, че едновременно лежат в едно отделение, а са на работа в друго.

"Знам срещу какво се изправям - срещу здравната олигархия. Знам какво следва и какво идва спрямо мен, но това си заслужава заради пациентите, заради младите лекари, които искат да вземат специалност и да се спасяват от България", обясни министърът.

Той даде още един шокиращ пример за източването на здравната система.

"Има директори на болници, които си начисляват допълнително материално стимулиране между 300 и 500 хил. лв. в края на годината. Това при болници, затънали в дългове. Кой акционер би търпял подобно нещо, но тук защото принципалът е държавата се опитваме да се скрием зад мними политически мотиви", посочи той.

"Не се продавам. Аз не мога да загубя битката, битката могат да загубят хората", добави още Кацаров.