И пак - с определения на Софийския градски съд вписването на нови членове на управителните органи на Българската банка за развитие (ББР) е спряно. Документите са налични от днес в Търговския регистър по партидата на държавния трезор. Преди ден принципалът му - министърът на икономиката Кирил Петков, подаде отново заявление за рокадата, но (очаквано) са последвали нови жалби от сегашното ръководство на банката - от председателя на УС Николай Димитров и от Велина Бурска от Надзорния съвет.

Предишният отказ от вписване - постановен от добилата популярност вече съдийка Мария Вранеску, се обжалва на следваща съдебна инстанция. 

Новите определения на СГС за спиране на вписванията на ново ръководство на ББР са от съдия Валерия Братоева, показва справката. И в двата случая жалбите са одобрени. Актовете могат да бъдат обжалвани в едноседмичен срок пред Софийския апелативен съд. 

Преди ден Кирил Петков отново поиска вписването на Владимир Георгиев, Цанко Арабаджиев и Крум Георгиев като членове на УС, както и надзорниците от трима да станат петима, като новите да са Валентин Михов и Васил Щонов. За изпълнителни директори на банката се предлагат Владимир Георгиев и Цанко Арабаджиев.

Заради първия съдебен отказ за вписванията Петков влезе в задочна словесна престрелка със СГС. С позиция срещу "репресии" чрез изявления от изпълнителната власт спрямо съдии - заради вълната от решения против смени на ръководствата на държавни дружества - излезе Съюзът на съдиите в България.

 
Спирани преди това бяха и вписванията на промените в ръководствата на "Автомагистрали", "Александровска болница", болница "Лозенец", а вече има жалба и от старите шефове в БДЖ, след като вчера от Министерството на транспорта поискаха смени по върха на холдинга.
 
 
Министърът на правосъдието в служебния кабинет Янаки Стоилов обяви, че ще разпореди проверка на системата за случайно разпределение на дела в СГС - заради "струпването" на такива дела при съдия Вранеску.